Afera Azerbajdžan: Ali je nekdo hotel zaščititi Jelinčiča?

8.7.2018 / 06:10 1 komentar
Nismo vedeli za Jelinčičevo kazen. Če bi, bi to lahko spremenilo rezultate. Morda bi se v DZ namesto SNS prebila SLS.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Za nas naivneže, večne romantike, believerje v dobroto ljudi hitro pride ura resnice. Takrat dobimo klofuto ali po riti. Tudi zdaj je bilo tako. Že na prvi seji novega Državnega zbora.

Ko se nam je že zdelo, da smo izvolili pameten parlament, se nam je zgodil Zmago Jelinčič kot podpredsednik odbora za zunanjo politiko. Brez glasu proti!

Če slučajno ne veste, v čem je težava: Jelinčiča bremenijo očitki, da je v azerbajdžanskem primeru kršil pravila Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Od tam naj bi namreč od tretje firme dobil 25.000€ za očitno neobstoječi prevod Ukane Toneta Svetina v ruščino.

Zgledi in vzori

Četudi gre za začasno imenovanje na to funkcijo; četudi gre samo za to, da so poslanci oblikovali ta odbor, da bi DZ nemoteno deloval; četudi so glasovali o sklepu kot celoti; četudi se jim je morda mudilo; ali četudi jim je bilo vseeno — to se preprosto ne bi smelo zgoditi. 

Naivci se sprašujemo, kakšne kriterije imajo naši izvoljeni predstavniki, da na takšno mesto izvolijo kompromitiranega človeka. Še več! Kako je lahko bil takšen človek sploh lahko predlagan?

Ljudje na javnih funkcijah nam dajejo zglede in vzore. Če želijo ali ne, oni vplivajo na ravnanja drugih. Vplivajo lahko celo na oblikovanje nacionalne kulture in naših vrednot.

Seveda spoštujemo dejstvo, da je vsakdo nedolžen, dokler mu ni krivda dokazana. To velja tudi za Zmaga Jelinčiča. Toda ko je človek tako globoko v nekem procesu, da je zaradi domnevno koruptivnega dejanja dosmrtno izključen iz Sveta Evrope in da ne sme nikoli več vstopiti v Evropski parlament, potem bi med 89 preostalimi poslanci lahko našli nekoga, ki še ni bil kaznovan, niti kompromitiran. Ali recimo takšnega, ki tekoče govori tri svetovne jezike. Ali takšnega, ki mu verjamemo in ki je vreden zaupanja. Izbire bi bilo dovolj, da bi oblikovali začasni odbor in s tem zadostili zakonom.

Se je kdo vprašal, ali je to prav?

Zato me odgovori parlamentarnih strank, ki so svoje glasove v paketu namenile Jelinčiču — češ, saj gre samo za začasno funkcijo —, ne zadovoljujejo.

Še manj pa opravičujejo njihov glas za Jelinčiča. Kakršnekoli nepravilnosti, nekorektnosti, dvomi, odstopanja od standardov politične kulture, bi se morali odražati v ustreznih poslanskih odločitvah.

Zelo dvomim, da poslanci niso vedeli, da je Jelinčič kompromitiran. Zato kot romantična naivka ne razumem, kako lahko človek pri zdravi pameti in razumu predlaga takega kandidata za podpredsednika enega najpomembnejših parlamentarnih odborov. Kdo je za to odgovoren? Kako to, da se 89 odgovornih poslancev pred imenovanjem Jelinčiča ni preprosto vprašalo: “Ali je prav, da lahko tak posameznik zasede tako pomembno funkcijo?”

Kdo bi vedel

A vse to je skoraj nepomemben del zgodbe. Pomembno je to, kar je v eni od informativnih TV oddaj povedal in tudi zapisal v sporočilu za medije novi predsednik DZ Matej Tonin: namreč, da je bil DZ o Jelinčičevi izključitvi iz Sveta Evrope obveščen že pred volitvami. Prejšnji predsednik DZ Milan Brglez je pred volitvami o tem seznanil tudi premiera Mira Cerarja in številne pristojne organe — policijo, MNZ, tožilstvo, KPK —, da bi očitke predsedniku SNS preverili.

Čeprav gre za prvi tak primer v Sloveniji in čeprav je bilo virov za plasiranje te informacije v javnost veliko, se to ni zgodilo. Presenetljivo!

Volilci pred volitvami skratka nismo izvedeli za kazen, ki je doletela Jelinčiča. Če bi, bi to dejstvo lahko spremenilo njihov volilni rezultat. Morda bi se 3. junija v parlament namesto SNS prebila SLS kot naslednja desna stranka.

Zato naj na koncu postavim samo zelo preprosto, povsem naivno vprašanje: ali je nekdo hotel Jelinčiča zaščititi?

Morda pa ga je samo podcenjeval, češ, saj je tako nepomemben, da ne more vplivati na izid volitev? Kdo bi vedel?


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

Prizor iz filma Nosferatu, ki ga SNS uporablja na svoji spletni strani kot ilustracijo “begunske grožnje”.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE