Zadnji večer je bil za zvezdo. Za Svetlano Slapšak.

6.7.2018 / 06:08 1 komentar
Punce si direktno vse povemo in gremo veselo naprej. Pri moških pa izbiramo besede. Previdnost do njih ni nikoli odveč.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Prostor pri kamniti mizi na Vodnikovi domačiji je bil poln. Prevladovale so ženske. Bil je zaključni in hkrati drugi dan gostovanja založbe Goga v Ljubljani. Knjige so bile poletno poceni. Oba dneva so jih večinoma kupovale ženske. Imeli smo štiri pogovore z našimi avtorji in avtorico. Resda smo bili sredi nogometnega prvenstva. Toda tudi če ga ne bi bilo, bi še vedno prevladovale ženske.

Na literarnih dogodkih je vedno tako. Saj ženske tudi več berejo. Ženske nad 40 so ciljna literarna publika. Tudi druge, bolj potrošniške branže jih bolj nagovarjajo kot druge segmente družbe. Ženske nad 40 so skratka naše rešiteljice. Trgovci, lepotilni saloni, organizatorji umetniške ponudbe, merilci BDP in kar je še podobnih elementov potrošništva polagajo pričakovanja na te zrele in uživaške ženske.

Namazi in pite

Zadnja je bila na vrsti Svetlana Slapšak. Zadnji večer je za zvezde. Pred pogovorom smo mizo obložili z lepo količino namazov, kruha in pit. Pojedino sta spekla in pripravila Svetlana in Božidar Slapšak. Jedli smo, kar jedo njene junakinje v romanu Istomesečniki.

Večer pred tem smo po pogovoru z Mirtom Komelom jedli čokosadne pitortice. Izmisli si jih je Mirt sam. Pitortice so ena od glavnih specialitet junaka Medsočja Erika Tlomma. Skratka, zaželeli smo si literarnih delikates in smo jih tudi naredili. 

Naslov Svetlaninega romana je v originalu Ravnoteža. Po znamenitem srbskem kolaču, ki ga ga delajo tudi junakinje romana. Seveda je bila ravnoteža z nami. Na mizi. Hitro je izginjala.

Pisanje, kuhanje in teorija

Beseda v pogovoru s Svetlano Slapšak je tekla o romanu. Predvsem o ženskah. Vedno znova me navduši njena zgodba o babici. Mladi Svetlani je govorila, da nima kaj iskati v kuhinji. Naj se raje uči. Ženska mora biti izobražena in samostojna, ji je govorila. Zato ji je tudi zapustila stanovanje. Ženska mora imeti svoj prostor.

Svetlana se je naučila kuhati šele veliko kasneje, ko je babica zbolela. Revija Elle jo je tudi v tem smislu osvobajala. Z recepti vred.

Zgodba se dogaja v 90. letih v Beogradu. “Na protestih so bile večinoma ženske. Moški se niso upali javno izpostavljati, da jih ne bi mobilizirali,” je razložila časovni in družbeni kontekst romana. Govorila je o ljudeh in situacijah v tistih napetih, prevratnih, vznemirljivih časih nevarnega življenja. O realnih situacijah ne zelo dolgo nazaj. Dogajale so se čisto blizu nas.

O pomembnih zadevah je razlagala z vsem svojim enciklopedičnem znanjem. Kot da govori mimogrede. In tako, da smo se ves čas naglas smejali. Svetlana obvlada. Pa naj gre za pisanje, kuhanje, teorijo.

Kako biti pacifist v času vojne

Pogovor na temo, kako biti pacifist v času vojne, je bil resen in zabaven pogovor o tem, kako so se novinarji in intelektualci zatekali Miloševiću v objem. V njem so videli nekoga, ki jih bo rešil socializma, komunizma. Pa o ženskah, sorodnicah, prijateljicah, ki (v romanu) rešujejo, kar se rešiti da. Svoje moške skrivajo pred vojaškim naborom, skrbijo za begunce iz Bosne, pa za bolne, narkomane in druga za drugo med seboj. Ker nasprotujejo režimu, izgubljajo prijatelje in službe.

Glavna junakinja Milica se preživlja kot anonimna tipkarica velikega nacionalnega pisca. Pri delu tako trpi, da si daje duška s pisanjem romana pod vplivom sester Brontë. Vzporedno s kroniko Miličine družine in ironičnih odlomkih v stilu nacionalističnega trobezljanja tako beremo še feministični ljubezenski roman.

Brezumje vojne, nerazumljivo zlo in poplava neumnosti vojne propagande ne morejo prestopiti čarobnega risa beograjske kuhinje, polne duhovitih in pogumnih žensk, ki niti za milimeter ne odstopajo od svojih načel.

Ta krhka bitja

Naša urednica Jelka Ciglenečki, ki je vodila pogovor, ni mogla mimo pisca spremne besede — Dušana Jovanovića. Zapisal je:

“Že dolgo nisem prebral česa tako osebnega, toplega, angažiranega, kot je roman Istomesečniki. Aktivistični feminizem Svetlane Slapšak me je pripravil do tega, da sem prvič v svojem odraslem življenju resno meditiral o ženski kot o večvrednem spolu homo sapiensa. Prišel sem do zaključka, da ženska prekaša moškega v nadarjenosti za življenje, tako da sem z lahkim srcem prestopil v feministične vrste. Do pred kratkim sem se namreč imel za klasičnega mačota, a zdaj sem definitivno na drugi strani.”

Svetlana se je za trenutek zmedla — ampak res samo za trenutek — in povedala, da je v življenju spoznala veliko čudovitih moških. Da je z njimi treba ravnati nežno in prijazno, ker so krhka bitja.

S Svetlano Slapšak (levo) se je v četrtek, 27. junija 2018, na Vodnikovi domačiji pogovarjala urednica na založbi Goga Jelka Ciglenečki. — [Fotografija: Agata Tomažič]

Manj jim prizanašam

Ne vem zakaj, toda ob branju tega romana se nisem smejala na glas. Po glavi so mi švigali napotki agencije za zmenkarije: “Bodite prijazni, spodbujajte jih k pogovoru, postavljajte jim vprašanja.”

Toda to za moške ne velja. Kdo pa njim reče, naj tudi oni tako ravnajo z mano kot jaz z njimi, khm?

Naslednji preblisk je bil, da sem do prijateljev res bolj previdna kot do prijateljic. Punce si direktno vse povemo in gremo veselo naprej. Pri moških pa izbiram besede. Tudi fantov, ki se igrajo oblast, imam čez glavo. V ozadju je slika peskovnika.

Od kdaj in zakaj lažje komuniciram z ženskami? Bolj so praktične, močnejše, več prenesejo, manj jim prizanašam. Kdaj in zakaj se je to zgodilo?


Svetlana Slapšak: Istomesečniki. Roman v dvanajstih poglavjih z epilogom. Prevedla: Seta Knop. Naslov izvirnika: Ravnoteža. Spremna beseda: Dušan Jovanović. Urednica: Jelka Ciglenečki. Založba Goga 2018. ISBN: 978-961-277-191-1, 410 strani; 27,90€. Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE