Kako Ronalde tega sveta pripraviti do plačevanja davkov?

5.7.2018 / 06:10 Komentiraj
“Celo Američani razumejo to temeljno resnico: astronomski zaslužki superzvezdniških športnikov so socialno nekoristni.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Gabriel Zucman, Pikettyjev soavtor in avtor knjige The Hidden Wealth of Nations: The Scourge of Tax Havens, sicer profesor na Univerzi Berkeley, je v New York Timesu objavil preprost predlog, kako vse Ronalde tega sveta in druge superbogate posameznike učinkovito obdavčiti. Zato, da bi plačali pošten delež svojih dohodkov.

V zadnjih treh desetletjih se je premoženje zgornjih nekaj odstotkov najpremožnejših drastično povečalo. Toda paradoksalno, najbolj bogati danes plačujejo manj davkov kot pred desetletji. Po eni strani zaradi znižanih dohodninskih stopenj, po drugi pa zato, ker se je razbohotila industrija finančnih storitev, ki jim omogoča učinkovito skrivanje dohodkov v davčnih oazah.

Motivacija

Zucman pravi, da še tako visoke finančne in zaporne kazni, superbogatih ne odvračajo od davčnega utajevanja. Če jih ujamejo, pač plačajo ugotovljeno razliko za zadnjih nekaj let. Njihove motivacije za pridobivanje finančnih koristi pa to ne zmanjšuje.

Zato Zucman predlaga, da se je vira tega zla treba lotiti pri industriji, ki organizira oz. ponuja storitve skrivanja dohodkov v davčnih oazah. Po njegovem se je treba lotiti bank, konzultantskih hiš in pravnih pisarn in jih drastično kaznovati. Pa ne s finančnimi kaznimi, temveč z odvzemom licence. Hkrati pa bi bilo treba uvesti sankcije proti davčnim oazam samim.

Ko bodo superbogati plačevali pošten delež svojih dohodkov, bodo lahko upadle tudi davčne stopnje.

Redistribucija

Nekateri bi temu predlogu ugovarjali z argumentom, da bi višja obdavčitev uspešnih športnikov (in drugih posameznikov) zatrla njihovo motivacijo. Toda ob razumni obdavčitvi — recimo 50-% za najvišje dohodke — Ronaldoti tega sveta ne bi bili nič manj motivirani. Le kako so lahko obstajali uspešni športniki, preden so njihovi dohodki povsem ponoreli?

Če bi Ronaldo od svojih lani zasluženih 93 milijonov (dolarjev) plačal 46,5 milijonov v portugalsko davčno blagajno, bi še vedno dokaj spodobno živel, mar ne?

Obdavčitev ekscesno visokih dohodkov športnikov ni neetična. Ni nemoralno, da država pobere davke iz tega naslova in jih redistribuira. Vrhunski športniki ne zaslužijo samo iz naslova plačila za svoje “delo”, temveč tudi iz naslova poslov, ki jih ustvarijo za svoje delodajalce in za celotno industrijo.

Klubi so pripravljeni plačevati posameznikom tako enormne vsote samo zato, ker si od trženja njihovega  imena in lika obetajo visoke dohodke. To pa je komercialna dejavnost, navadna industrija.

Gabriel Zucman: “Če Ronaldo ne more premagati Urugvaja, bi lahko plačeval vsaj davke.”

“[Ronaldov] imidž bi bil za Nike še vedno toliko vreden, tudi če bi plačal več davka. Ne stane ga veliko, da dá svoj imidž na razpolago, zato se ne bi zgodilo nič hudega, če bi plačal več. Z manjšim zaslužkom po obdavčitvi bi še vedno dajal toliko golov kot doslej. Zaradi obdavčenja Ronaldov tega sveta ne bo nihče oškodovan — obstajala pa bo možnost, da vsi nekaj pridobijo.”

“ZDA dandanes ne slovijo po redistributivni davčni politiki. Pa vendar celo Američani razumejo to temeljno resnico: astronomski zaslužki zvezdniških športnikov so socialno nekoristni. Zato v ameriških športnih ligah poznajo bodisi plačno kapico (kot v NFL) ali davek na luksuz (kot v NBA), ki drastično omejujeta zneske, ki jih klubi lahko porabijo za igralce.”

“V evropskem športu tega ni. Države privabljajo najboljše igralce z ugodnimi davčnimi arnažmaji. Klubi UEFA reciklirajo milijarde dolarjev ruskih oligarhov brez finančnih omejitev (razen dolga, ki ga lahko akumulirajo). Neenakost je v Evropi sicer manjša kot v ZDA, toda v profesionalnem športu je ravno obratno.”


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 3. julija 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Kako učinkovito obdavčiti Ronaldote tega sveta. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE