Zemlja ni ploščata: La Fura dels Baus nocoj na Kongresnem trgu

29.6.2018 / 06:08 Komentiraj
Svetovna premiera 66. LJ Festivala z vodilno spektakelsko blagovno znamko ob 500-letnici Magellanove plovbe okrog sveta.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na Kongresnem trgu že nekaj dni potekajo intenzivne priprave na otvoritveno predstavo 66. Ljubljana Festivala. Scenografija predstave Sfera Mundi: Potovanje okrog sveta je izjemno zahtevna, zato je na prizorišču mogoče videti številna dvigala in druge delovne stroje. Zanimivo je predvsem v večernih urah, ko se na sceni prižgejo luči in se dogajanju pridružijo zračni plesalci, akrobati, solistka in drugi nastopajoči.

Premiera bi morala biti po programu že sinoči, vendar je bila zaradi slabe vremenske napovedi prestavljena na nocoj ob isti uri (21:00).

Obeta se spektakel

Na vajah oz. pripravah lahko vidimo obrise spektakla, ki se nam obeta. Sfera Mundi nastaja v koprodukciji skupine La Fura dels Baus in Festivala Ljubljana.

Španska (katalonska) gledališka skupina La Fura dels Baus je bila ustanovljena v Barceloni leta 1979. Začeli so kot ulično gledališče, danes pa verjetno najbolj znana blagovna znamka glasbeno-scenskega spektakla.

Njihove predstave že od vsega začetka temeljijo na uporabi tehničnih sredstev. Z leti je to postajalo vedno bolj impoznantno in spektakelsko. Leta 1992 so pripravili otvoritveni spektakel ob otvoritvi olimpijskih iger v Barceloni. Njihovo verzijo Dantejeve Božanske komedije si je ogledalo 35.000 ljudi (eno predstavo, naenkrat).

LFDB je v Ljubljani nastopila že na lanski otvoritvi Ljubljana Festivala z uprizoritvijo Orffove Carmine Burane — prvič pa že leta 1990 v Hali Tivoli s predstavo Noun.

Del predstave Sfera Mundi La Fure dels Baus bo tudi “človeška mreža” visoko v zraku. — [Fotografija: La Fura dels Baus]

Magellanova plovba okrog sveta

Sfera Mundi pripoveduje zgodbo o Magellanovi plovbi okrog sveta — enem izmed prvih in največjih raziskovalnih projektov v zgodovini človeštva, s katerim je bilo dokazano, da je Zemlja okrogla.

Sfera Mundi je velik evropski projekt, zgodba o številnih ljudeh z različnih koncev Evrope, ki so se pod vodstvom Španije oziroma Karla V. združili, da bi našli pot okrog sveta. Tri leta so pluli in doživljali težke preizkušnje. Pa vendar jim je uspelo obkrožiti svet in dokazati, da je Zemlja okrogla, in z edinstveno dogodivščino omogočiti človeštvu velik preskok,” je razložil Carlus Padrissa, ki dogodek pomensko primerja s pristankom človeka na Luni, v predstavi pa z vizionarskim prihodom človeka na Mars leta 2024.

Sfera Mundi je nastala po zamisli ustvarjalcev skupine La Fura dels Baus pod vodstvom režiserja Carlusa Padrisse. Vsebinsko je osredotočena na prvo potovanje okrog Zemlje, in sicer skozi oči Enriqueja, Magellanovega sužnja in člana posadke.

Doslej najzahtevnejša glasbeno-scenska predstava La Fure dels Baus razkošno predstavlja prvo potovanje okrog sveta s korpusom glasbenikov in plesalcev in s senzacionalnimi elementi, ki izzivajo težnostne zakone — naprimer človeška mreža plesalcev v zraku, desetmetrski velikan, leteči planeti, dvajsetmetrska ladja in podobno.

Predstava bo jemala dih s svojo vratolomno akrobatičnostjo. Prizor z vaje na Kongresnem trgu. — [Fotografija: Marijan Zlobec]

Smrt na Filipinih

“Sfera Mundi pluje po glasbenem izboru odlomkov znanih orkestralnih del ruskih avtorjev, ki se vsebinsko napajajo pri različnih zgodbah, a vselej prežetih z močnimi čustvi, ritmičnim nabojem, impresivno melodiko in sorodnimi pretresljivimi tematikami, kot so konflikt, trpljenje, hrepenenje, smrt.” — Helena Filipčič Gardina (avtorica besedila v programski knjižici)

Predstavo bo La Fura dels Baus po svetovni premieri na Kongresnem trgu uprizarjala še nekaj let na različnih prizoriščih po vsem svetu in s tem počastila večletno Magellanovo plovbo z 200 tovariši in več ladjami okrog sveta. Domov se je vrnila le ena ladja in osemnajst pomorščakov — a brez Magellana, ki so ga domorodci na Filipinih ubili.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v sredo, 27. junija 2018, pod naslovom Vratolomne akrobacije v Sfera Mundi pred jutrišnjo premiero. Verzija na Fokuspokusu je editirana ter korigirana in dopolnjena. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

Gledališki “astronavti” med vajo na Kongresnem trgu. — [Fotografija: Marijan Zlobec]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE