Državna proslava, Slovenska popevka (2.): Petje, ples, politika za patriote

27.6.2018 / 06:10 Komentiraj
Vsakoletno državno proslavljanje državnosti, suverenosti, samostojnosti, enotnosti je politična, državljanska anomalija.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje včerajšnjega teksta z naslovom Državna proslava, Slovenska popevka (1.): Venček zgodovinskega revizionizma


V nadaljevanju nedeljskega večera smo na proslavi spremljali za slabo uro še kar posrečenega glasbenega programa s sinestetičnimi dodatki s področja slikarstva in filma ter plesa in baleta.

Rdeča nit kulturnega programa je bila pomlad. Obiskovalci na Kongresnem trgu so verjetno mislili, da gre za slovensko politično metaforo, medtem ko so tisti pred televizorji po zaslugi Rosvite Pesek vedeli, da gre za “prihod novega življenja”.

Temu primerno so prepevali Ježek-Lesjakovo Ne čakaj na maj, Daleč, daleč je za naju pomlad od Adija Smolarja, Sepe-Velkaverhovo Pesem o pomladi in prijateljstvu in druge vigredne viže.

Za nameček pa sta v baletnika v predposnetem spotu pod še bolj simboličim naslovom Iskanje pomladi plesala na nekakšen remiks prve rezine Vivaldijeve znamenite pizze — in to v Narodni galeriji, Nuku … — in v veliki dvorani DZ!

Frühjahrskonzert

To me je spominjalo na novoletne koncerte Dunajskih filharmonikov, kjer izvajanje orkestra v živo kombinirajo s posnetki plesalcev v sobanah Hofburga ali pred slikami v Kunsthistorisches Museumu.

Nasplošno pa je program v glasbenem smislu spominjal na slovensko popevko kot specifičen in roko na srce še kar izviren žanr dobrih, starih melodičnih šlagerjev iz 50. do 70. let lanskega stoletja, ko so izjemni avtorji še znali všečno in profesionalno komponirati in ubesedovati feelgood muziko za množice — in to brez politične in socialne ostrine poznejšega popa —, te pa so to tudi znale ceniti, saj je to bila njihova skoraj edina poslušalska dieta.

Patrik Greblo je dostojen dedič mojstrov kot Adamič, Privšek in Sepe — vsaj kot aranžer, če že ne kot komponist —, zlasti seveda za tak državotvorni pomp and circumstance. Za take zadeve à la Slovenska popevka ima nezmotljivo uho, vendar je to očitno tudi njegov skrajni domet.

Pa saj to niti ni njegov problem ali kaj šele njegova krivda. Režiserka in avtorica koncepta Katja Pegan ga je maksimalno izkoristila. Nisem pa prepričan, da so ravno slovenski šlagerji tista vsebina, s katero je treba obeleževati dan državnosti.

V čem je razlika?

Saj je bilo čisto prijetno. Toda v čem je še sploh razlika med koncertom Poletna noč v okviru Ljubljana Festivala ob 60- in 90-letnici RTV Slovenija prejšnjo sredo in slavnostnim programom ob dnevu državnosti?

Seveda lahko rečemo, da so distinkcija topovske salve z Gradu, častna četa, praporščaki, predsednikov State of the Evergreen Union govor, udeležba dostojanstvenikov iz političnega in javnega življenja — ampak kaj pa vsebinsko? Če rečeš, da je to pač Sloveniji na čast, potem lahko predvajaš karkoli. Da je le domače.

Srednja pot

Prearanžirana, a ne modernizirana slovenska popevka, kakršno smo videli in slišali v nedeljo zvečer na Kongresnem trgu za dan državnosti, je domnevna srednja pot med skrajnostma literarnega, recitacijskega domoljubja, podloženega z decentno, a nezapomnljivo glasbo od klasike mimo jazza do rocka — da folklore in drugih slovenskih avtohtonosti niti ne omenjam —, in hardcore artističnim, da ne rečem filozofskim, eksopatriotskim pristopom, ki iz proslav dela ekskluzivistične gesamtkunstwerke za umetniško senzibilizirano elito.

Na državnih proslavah 8. februarja, 27. aprila, 25. junija, 25. oktobra in 26. decembra smo v zgodovini samostojne Slovenije videli že marsikaj — od vrhuncev do polomij. Kulturna vsebina je in ni imela zvezo z govori in domovino. Kot je tudi ne bo imela, ko bo naslednje leto namesto Alye morda pela mojstrica SDS belcanta mag. art. Alenka Gotar.

Ali je slovenska popevka zdaj optimalnejša? Ne. Kaj je sploh bistvo tega? Bildanje slovenskega karakterja in nacionalne zavesti? Vcepljanje patriotizma? Privzgajanje kulturnih vrednot? Katerih? Razvedrilnih, morda celo plesnih, veseljaških? Ali visoko umetniških in intelektualnih? Senzibilizacija za intelekt in/ali dobro voljo za kooperiranje pri sprotnih in specifičnih političnih ciljih vlade prirediteljice? Všečnost? Navdušenje množic na trgu ali pred ekrani? Kulturno prosvetljevanje državljanov? Državotvorni entertainment?

Ob sv. Nikoli

Namigujem na to, da so državne proslave — razen morda tiste za kulturni praznik — brez veze. Nikoli ne bo nihče izumil pravega kulturnega modela oz. vsebine. Nikoli ne bo nihče zadovoljen s programom. Ne publika (državljani) ne organizatorji (politiki).

Redno, vsakoletno proslavljanje dneva državnosti, dneva suverenosti in dneva samostojnosti in enotnosti — ki jih loči samo Rosvita Pesek je politična in državljanska anomalija. Predvsem politična, seveda, ampak državljani smo jo tudi vzeli za svojo (čeprav zdaj eni, zdaj drugi z njo nismo zadovoljni).

Zdelo bi se mi normalno in celo posrečeno, če bi dan državnosti — ki je kot nalašč v obdobju piknikov — proslavljali vsak zase in vsi skupaj na tak način, kot Američani proslavljajo 4. julij, svoj dan neodvisnosti. Spontano, z državotvornim kičem od zastav in ognjemetov pa do čepic in kurjenja roštiljev.

Bodo Slovenci resno vzeli ta praznik kdaj v prihodnosti? Ga bodo vzeli v svoje roke? Ga bodo politične nomenklature kdaj opustile? Opustile v tem smislu, da ne bo več uradnih, političnih in politično dirigiranih, tako imenovanih osrednjih proslav? Navsezadnje proslavljamo to sveto trojico praznikov šele 27 let!

Ne verjamem. Dvomim, da se bo po sto ali dvesto letih kolobarjenja z različnimi kulturnimi in žanri in vsebinami za to kdo odločil. Tako da nam do nadaljnega ne preostane drugega, kot da med vrsticami in takti beremo in poslušamo, kaj se dogaja s Slovenci.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE