Danes je petnajst let, odkar te ni.

23.6.2018 / 06:08 Komentiraj
Čeprav si me tistega dne zjutraj poklical, potem nisi prišel. Šel si na podstreho hiše in se obesil. Star trinajst let.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pravijo, da morajo biti otroci obvarovani pred šokom, spoznanjem o smrti, bolečino in strahom. Meni pa ni bilo z ničimer prizaneseno. Še preden sem psihično postala najstnica, mi je umrl najboljši prijatelj. Edini, ki je zares poznal vzrok moje bolečine. Ki jo je edini razumel. Ki je edini vedel.

Ko je v prvem razredu prebutal sošolko, ki se je iz mene norčevala, sem bila prepričana, da se bom z njim poročila.  Imela sva skrivnost, ki je bila večja od vseh drugih. Delila sva si izkušnje in bolečine, ki so bile večja in nenavadnejše od običajnih. A o tem nisva nikoli govorila. Bila sva premlada. Nisva poznala besed.

Ko bi ti le nekdo prišepnil

Čeprav je zaradi selitve že hodil na drugo osnovno šolo, sva popoldneve še vedno preživljala skupaj. On ali jaz sva se s kolesom pripeljala čez mesto. 

Na njegovi zahodni strani čez skozi teče gozd lepa, zelena reka. Tam so visoke skale, iz katerih smo skakali v vodo. Vedno si je upal skočiti z najvišje. Pod vodo je najdlje zadržal dih. Bil je najhitrejši na kolesu. Vedno zabaven, nasmejan.

Ko bi ti le nekdo prišepnil, da se lahko tudi za otroke, kakršna sva bila midva, na koncu vse vsaj približno dobro izteče. Če se je zame, bi se gotovo tudi zate. S svojim pogumom in s pristno, nikoli zaigrano srčnostjo bi osvojil svet.

Bila sva dogovorjena. Čeprav si me tistega dne zjutraj poklical, potem nisi prišel. Odšel si na podstreho hiše in se obesil. Star trinajst let. Preklet bodi tvoj pogum. Prekleti človek.

Psiholog ne pomaga

Čeprav čutiš, da je vse narobe, ne veš, kaj je prav. Ne poznaš običajnega. Ne poznaš varnosti, ljubezni, miru. O tem lahko šele kasneje bereš in študiraš, se o tem pogovarjaš. Ampak ne vem, ali kdaj zares dojameš. 

Radost? Veselje? Hlastaš, se spotikaš, toneš, se pretvarjaš, lažeš in igraš. Nihče ne vidi, nihče ne sliši, nihče ne pomaga. Nihče ne ve in ne razume. Tako prekleto sam si, čeprav obkrožen s toliko ljudmi.

Človek ne more izgubiti tega, česar nima. Toda ker gre za temeljne potrebe, po tem vsak hrepeni. Čeprav tega ne zna povedati in opisati. Psiholog ne pomaga. Kako naj govorim o tem, česar nisem v življenju spoznala?

Je že prepozno

Sovražiš nadzor, čeprav ga tako obupano iščeš. Tudi ko ga več ne rabiš. Privlači te recimo moški, ki kontrolira, koliko ješ, kako se oblačiš, kaj dosežeš v šoli, na fakulteti, pri športu, v službi. 

Nadzor je lahko neviden. Ni nujno, da je povezan z grožnjo in prisilo ali z verbalnim in fizičnim nasiljem. Lahko se kaže v kritiki, zbadanju. Ne hvali tvojega nasmeha, ampak tvoje novo krilo ali šminko. Ne hvali tvoje prijetne bližine, ampak tvoje prsi, noge ali zadnjico. Ne hvali tvoje pametne opazke, ampak tvoje dosežke.

Navzven blestiš, navznoter pa gniješ. Ne veš zakaj. Razmišljaš. Stalno razmišljaš. Ker nimaš brezskrbnosti, tvoje bistvo ni usmerjeno k površinskim stvarem. Prej ali slej na srečo ugotoviš, da imaš problem. Ne verjamem, da ti lahko sploh kdo pomaga. Je že prepozno. Tako kot vedno si sam.

Nikoli zaceljene rane obupano prosijo za zunanji nadzor.

Kepa umazanih čustvenih dlak

Odideš, prekineš. Hodiš, se skriješ, umakneš. Jokaš. Zdaj veš. Uspelo ti je razvozlati kepo umazanih čustvenih dlak, jo zabrisati v straniščno školjko in potegniti vodo. 

A delo še zdaleč ni končano. Hitro se lahko spet vse zabaše, voda udari gor in poplavi. Previden moraš biti pri vsakem dejanju in koraku. Stalen nazdor rabiš. In ko pride mimo nekdo, ki te za trenutek prevzame, se ti zdi na površini tako blagodejno. Za trenutek si lahko otrok, ki nikoli nisi bil. A to je samo past, ki se zapelje v enak vzorec, v enako tragedijo.

Danes mineva petnajst let, odkar te ni. Z leti te nič manj ne pogrešam. Čeprav vem, da nisem kriva, se zavedam, da bi lahko kaj naredila.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE