Reči ja Jeretiču: O izgubljenem moralnem in profesionalnem čutu TVS

22.6.2018 / 06:10 2 komentarja
Zakaj TV Slovenija vabi v studio Odmevov PR-ovce kot politične analitike, ki pljuvajo po njihovi kolegici Eugeniji Carl?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kdor je v torek gledal Odmeve in zagledal gosta v studiu, je morda za trenutek naivno pomislil, da bo razprava tekla o tem, zakaj Sebastjan Jeretič kot odgovorni urednik Popovičevega portala Ekoper vehementno napada novinarke TV Slovenije in sam javni servis, da o njegovem spornem financiranju in političnem propagandizmu sploh ne govorimo. Glede prvega si za tarčo jemlje predvsem Eugenijo Carl.

O profesionalnih kiksih izbir in moralnih zadregah novinarske nesolidarnosti sem že večkrat pisal. In bom še — ker je treba.

No, ta pričakovanja v zvezi z Jeretičem v Odmevih bi bila seveda zmotna: RTV na to temo ne bo rekla nič. Voditelj Igor E. Bergant je svojega gosta resda predstavil kot “komunikacijskega svetovalca in odgovornega urednika portala Ekoper”, skupaj z drugim gostom, Aljažem Pengovom Bitencem, pa oba še kot “opazovalca in opisovalca slovenske politike.” Kot da bi mu bilo nerodno reči, da sta tam v funkciji političnih komentatorjev.

Pljuvanje novinarstvu v obraz

O prvem je na kratko v sredo na svojem Facebook profilu vse bistveno povedala že bivša novinarka Barbara Verdnik, sam jo bom v nadaljevanju le neznatno dopolnil. Zapisala je:

“Moram priznati, da mi početje Berganta oziroma pripravljalcev Odmevov ni več jasno. Prepričana pa sem, da je vse manj profesionalno in vse manj v prid profesionalnemu novinarstvu. Za komentatorja v studio povabijo urednika najbolj spornega slovenskega občinskega trobila, ki redno in nesramno, da ne rečem vulgarno, napada novinarje, še posebej iz nacionalne TV, ki poziva k neplačevanju RTV prispevka in je plačan zato, da manipulira z informacijami v prid vsakokratnega naročnika. O spornosti občinskih glasil, ki so za povrh financirana še z javnim denarjem, se je izrekla stroka. Društvo novinarjev in druge institucije že leta pozivajo pristojne, naj uredijo popolno zmedo, ki je nastala, ko so občinska glasila postala mediji, ko nelojalno z javnim denarjem konkurirajo profesionalnim medijem, ko se dnevno gredo prikrito oglaševanje in volilno kampanjo za svoje šefe.”

“Potem pa javna televizija dela promocijo takemu početju in pljuva svojim novinarkam(jem) ter stroki v obraz. Halo?”

Only in Slovenia: opisovalci razmer

Na čem torej svoje izbire utemeljujeta urednica dnevnoinformativnih oddaj Nataša Rijavec Bartha in odgovorna urednica informativnega programa Manica J. Ambrožič? Kakšne so moralne in profesionalne implikacije njunih odločitev?

Takšne politične teme — trenutne razmere pred prvo sejo nove sestave Državnega zbora in dvoboj med Janšo in Šarcem po volitvah — na TVS vedno znova in zdaj že tradicionalno piarovsko obravnavajo, vsaj glede gosta, o katerem govorimo.

Nenehno opozarjam, da nam javna RTV kot nevtralne politične komentatorje ali analitike predstavlja piarovce, odslužene politike ali politične svetovalce. Only in Slovenia.

Zaščititi samega sebe

Naj spomnim, da je Jeretič opredeljen politični svetovalec. Svojih simpatij do Janeza Janše in SDS ne skriva — ampak to dejstvo ga kot komentatorja ne diskvalificira. A v tem primeru pač ni samo “opisovalec in opazovalec” razmer, kajne?

Tudi lahko razumemo, da si želi nastopati na TV Slovenija in da ni zadovoljen s številom povabil, iz česar sklepa, da ga medij zavrača in blokira. O čemer je kar na portalu Ekoper potožil v kolumni — kajti ta portal ni namenjen zgolj zaščiti in obrambi lika in dela koprskega župana, ampak tudi zaščiti in obrambi njegovega odgovornega urednika. Skratka: njega samega.

Kdo bi se smel pritoževati?

Mislim, da bi se nad dejstvom, da jih ne vabijo, morali pritoževati čisto drugi ljudje. No, Jeretič ima vso pravico verjeti, da mora ob Novi24TV in Požarjevi politični oddaji VV Faktor, kjer je reden gost, nastopati več in se profilirati kot neodvisni analitik tudi drugod, ne samo v politično dirigiranih medijih. Ampak težava je v tem, da imajo uredniki pravico temu prepričanju reči ne.

No, Jeretič je na TV Slovenija nastopil maja lani, o čemer priča moj citirani zapis, in bržkone tudi kasneje. Očitno pa so urednice včeraj presodile, da ga potrebujejo znova.

In ker ponovitev ni le mati učenja, temveč nujna za razumevanje tistih, ki se pretvarjajo, da ne razumejo, bom tokrat ponovil vajo.

Nataša in Manica namesto Eugenije

V mislih imam svoj prispevek z naslovom Svoboda medijev: o neki odsotni moralni zadregi urednic TV Slovenija [na Fp Kaj vse je treba pretrpeti za višje cilje in svobodo šimfanja TV Slovenija?, op. ur.], ponovitev v delu zapisa, ki mu pravim “moralni miselni eksperiment”, pa je videti takšna.

Kaj bi se zgodilo, če bi gost v studiu po izboru urednic bila oseba, ki ji lahko pripišemo formalno in kazenskopravno odgovornost za naslednje javno objavljene domislice:

“Nataša in Manica, malo več gledajta Andyja in podobne mlade fante, kajti čas, ko so mladi fantje gledali vaju, je že zdavnaj minil.”

Ali pa:

“Česa vse ne bi naredili Nataša in Manica, samooklicani resnicoljubni, pošteni in objektivni novinarki javnega državnega zavoda RTV Slovenija, da ne bi koprskemu županu Borisu Popoviču zagotovili mesta v osrednji informativni oddaji Dnevnik.”

Ali še:

“Le kaj bosta velecenjeni, nezmotljivi javni uslužbenki RTV servisa porekli zdaj, ko se je župan Boris Popovič odločil, da bo pravega direktorja Komunale Koper poiskal z javnim razpisom in s tem očitno ugodil tudi njenim željam? Bomo videli, ali bo ta novica tudi našla mesto v osrednjem dnevniku. Pustimo se presenetiti.”

Moja poanta bi torej morala biti jasna: kako je možno, da nacionalka k sebi vabi ljudi, ki s takšnimi kompromitacijskmi rafali dnevno napadajo novinarje RTV Slovenija? Pri čemer za te žaljive odcedke zelo dobro vedo in je manira avtorja vsem znana.

Vsi zgoraj našteti citati so namreč povsem avtentični: v njih je treba zgolj zamenjati imeni obeh urednic za novinarko v njunem programu.

Katero že? Eugenijo Carl. Storiti je treba le to, da se nekdo postavi v njeno kožo. Pretežko, očitno.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v sredo, 20. junija 2018, pod naslovom Koga vabijo v Odmeve: o izgubljenem moralnem in profesionalnem čutu. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE