Bogovi nogometa in politike: Koalicija navijačev in nemih opazovalcev

15.6.2018 / 06:08 Komentiraj
V nogometnem spektaklu je potencial, ki bi lahko napeljeval k odgovornosti. Da ne bo produciral samo vedno več kapitala.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Svetovno nogometno prvenstvo, medijsko najbolj odmeven dogodek na svetu, je včeraj začel spet osmišljati dneve mnogih. V mesecu dni bo ta športni dogodek spremljalo tri milijarde ljudi. 

Nogomet prihaja v naše domove, življenja in vse družbe nasploh na zemeljski obli. Po merljivih kazalcih sodeč gre res za največji dogodek. Največ gledalcev pred televizijskimi sprejemniki, največ navijačev na stadionih, največ prodanih vstopnic (2,5 milijona), največ turistov v Rusiji doslej. Nogomet je “neke vrste religija”, kot v šali pravi Čeferin.

Če to religijo pretvorimo v dolarje ali eure, si te vsote težko predstavljamo. Samo gradnja in prenova stadionov in priprave na dogodek so Rusijo stale 11 milijard dolarjev. Infrastruktura za prvenstvo — pa ne samo stadionov, temveč tudi hotelov, cest, železniških postaj itd. — bo še dolgo po koncu prvenstva spominjala na prireditev, ki je Rusijo predstavilo svetu v popolnoma drugačni luči.

NK Maribor

Evforijo spremljam bolj kot opazovalka z distance, ne toliko kot nogometna navdušenka. Sicer še vedno težko razumem, kako lahko ljudje tako globoko, intenzivno, strastno, celo čudaško — vključno z mojimi doma — spremljajo nekaj, kar je navsezadnje samo igre z žogo.

Takšno je navijanje že za NK Maribor, pri katerem sem si dolgo zastavljala eno in isto vprašanje: kako je mogoče, da ta igra prinese toliko nepojmljivega. Po vseh teh letih poskušam razumeti, da ne gre samo za igro in spektakel, temveč bolj za poistovetenje z idoli ter čustva in lokalni ali nacionalni ponos.

Kapital je izkoristil potencial

Nogomet prinaša tudi veliko simpatičnega. Povezanost različnih skupin, ki jih druži nogomet — po etnični, starostni, izobrazbeni, spolni strukturi — je izjemen potencial, ki bi lahko marsikaj spremenil.

A ta potencial je izkoristil predvsem kapital. Vrtoglave vsote, ki se prelivajo med sponzorji ter lastniki klubov in igralci, so daleč od realnega sveta

Verjetno se zdi naivno pričakovati, da oglaševalci ne bi izkoristili priložnosti. A nekako se mi le zdi, da to ni edina pot. Ta povezanost in evforija bi lahko bili podlaga za odločitve, ki bi prispevale k dialogu, kulturi sobivanja in nasploh k tistemu, kar izboljšuje svet.

Odgovornost

Otvoritvena slovesnost je bila atraktiven pop dogodek, vendar daleč od tistega, kar ponuja otvoritev olimpijskih iger. Otvoritve svetovnih nogometnih prvenstev niso zgodba, ki bi pripovedovala še o čem več kot o žogi in denarju.

Nogometni spektakel je potencial, ki bi moral napeljevati k odgovornosti. Da ne bo samo produciral vedno več kapitala, ampak da bi to moč izkoristili za dejavnosti, ki so dobre za družbo — kot recimo kultura, izobraževanje, sociala in zdravje.

In če vse skupaj prenesem na notranjepolitični parket, lahko potegnem to metaforo, da volivci kot navadni nemi opazovalci stojimo ob strani in da si mislimo, da bi selektor katerekoli nogometne reprezentance sestavil bolj trdno koalicijo kot pa politiki. Njegov edini cilj je zmaga — česar pa pri politikih ne opazimo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE