Je kaj bolj resničnega od videa?

15.6.2018 / 06:10 Komentiraj
Le kako naj verjamemo, da sta se Janša in Šarec toliko- in tolikokrat srečala, če o tem ne obstaja noben video posnetek?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ameriški raziskovalci medijev trdijo, da lahko na podlagi trendov zadnjih let z gotovostjo napovedo, da bo kar 75% vseh novic do leta 2020 video novic.

Video novice na spletnih portalih in na družbenih omrežjih so v Sloveniji še vedno v manjšini. Še posebej tako imenovane resne novice — torej tiste s področja politike, zdravstva, šolstva, pokojninske reforme, monetarne politike itd. 

Objave našega predsednika na Instagramu ali predsednika upokojenske stranke štejemo med tako imenovane mehke novice, kamor spadajo še novice, povezane z družino ali zadnjicami družine Kardashian.

Video or it didn’t happen

Ali sploh lahko imamo mnenje o srečanju med predsednikoma ZDA in Severne Koreje, če si ga nismo tudi ogledali?

In ali lahko verjamemo trditvam, da sta se g. Janša in g. Šarec v zadnjem letu toliko- in tolikokrat srečala, če o tem ne obstajajo video zabeležke?

Je še kaj bolj resničnega od videa? Dejstvo, da je nekdo nekaj rekel, ni več dovolj. Verjeli bomo samo še tistemu, kar bomo videli na lastne oči na ekranu.

Kaj je največji dokaz za neuspešnost zahodnih gospodarskih sankcij proti Severni Koreji, če ne video posnetek, da se je Kim Jong-un pripeljal na srečanje s Trumpom — ki je sankcije uvedel — z najnovejšim mercedesom, ki ga zaradi gospodarske blokade na noben legalen način ne bi mogel kupiti?

Kim Trumpu ni samo povedal, da so sankcije neumnost, ampak mu je to tudi pokazal. Pa ne samo njemu, ampak vsem, ki so si video ogledali.

In ali bi kdo verjel velikemu vodji Severne Koreje, ko je rekel, da bo porušil vhode v podzemne laboratorije? Seveda ne. Zato je povabil šest TV ekip, da so dogajanje posnele. Samo tako je novica postala resnična novica.

Mi smo priče

Visoka politika se je začela dogajati pred našimi očmi. Mi smo priče. Predsednika ZDA in Severne Koreje sta sestankovala za zaprtimi vrati 40 minut, toda vsaj dvakrat tako dolgo sta bila pred kamerami. Politika, ki spreminjata dosedanjo svetovno ureditev.

Na drugi strani pa imamo slovenske politike, ki zasedajo za zaprtimi vrati in nam pripovedujejo, da bodo pogajanja za sestavo nove vlade še zelo dolga in težavna. Pred njimi je že prva velika težava, ker se bodo morali odločiti, kdo bo novi predsednik Državnega zbora. Pogajanja bodo težka in naporna.

Človek kar postane fan Trumpovega pristopa k politiki. Manj kot uro sestanka, uro in pol videoshootinga — in doslej nespremenljive stvari se začnejo spreminjati.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE