Ali je Trumpa še mogoče zaustaviti?

13.6.2018 / 06:08 Komentiraj
Šibka EU je lahek plen Trumpa in njegove taktike, da razbije post-WW2 svet konvencij, sožitja in postavi ZDA v središče.
NAROČI SE PRIJAVI SE

S komerkoli od kolegov, evropskih in ameriških, se pogovarjam, vsi pripsujejo Trumpovo eratično ekonomsko in zunanjo politiko temu, da je bedak. Da pač uporablja povsem zmedene politike napadanja in umikanja, ki na koncu škodujejo tako njemu kot Američanom. In da bo na koncu pogorel.

Jaz pa nisem v to tako prepričan. Trump sicer res uporablja navidez zmešano taktiko brez strategije. Toda če pustimo ob strani davčno reformo, s katero si je kupil in pokoril Republikansko stranko in mir na domači fronti, je dejstvo, da njegove unilateralne grožnje s carinami prinašajo rezultate.

Trump je uporabil za multilateralni svet nepredstavljiv manever z enostranskim uvajanjem carin, da bi znižal ameriški trgovinski deficit. S tem je povzročil vihar. Toda Kitajska, Nemčija in druge države z največjim trgovinskim presežkom z ZDA so že ponudile kompromisne rešitve. Z njimi obljubljajo povečanje nakupov (uvoza) iz ZDA ali povečanje naložb v ZDA, kar bi zmanjšalo njihov izvoz v ZDA.

ZDA v središču

Druge države se pač prilagajajo lomastenju slona, ki grozi, da bo v trgovini s porcelanom vse razbil, in poskušajo rešiti, kar se rešiti da. Vsaka zase. Trump načrtno razbija dosedanji konsenz in enotnost. V igri ena na ena uveljavlja ameriško ekonomsko premoč.

Zadeva po svoje nekoliko spominja na Hitlerjevo taktiko v 30. letih, ko je s taktiko presenečenja z nezaslišanimi zahtevami in postopnimi ukrepi pridobival mednarodni politični prostor in nato še ozemlja.

Vesel sem, da nisem edini, ki tako vidi zadeve. Janis Varufakis v The Guardianu podobno opaža, da se je po krizi leta 2008 svet spremenil. ZDA si ne morejo več privoščiti, da bi z absorbiranjem tujih trgovinskih presežkov uvažale tudi tujo presežno likvidnost.

Obenem pa je EU iz krize izšla šibkejša, politično razrvana in neenotna. Postala je lahek plen Donalda Trumpa in njegove taktike, da razbije ta post-WW2 svet multilateralnih konvencij in sožitja in namesto tega postavi ZDA v središče. Da bo Amerika samostojno določala bilateralne odnose z vsako posamezno partnerico.

Ne še drugo lice

Tako kot v Hitlerjevih časih je tudi zdaj vprašanje, ali je Trumpa (še) mogoče zaustaviti. Bojim se, da ne. Agresivneža ni mogoče zaustaviti tako, da mu kot Jezus nastaviš še drugo lice, temveč samo s še večjo in bolje merjeno dozo protiagresije.

Trumpa bi lahko zaustavila samo enotna fronta z uporabo podobno nezaslišanih ukrepov, ciljanih na ključne ameriške ekonomske interese. Recimo z uvedbo visoke obdavčitve uvoza ameriških tehnoloških izdelkov in uvoza ameriških storitev z visoko stopnjo intelektualne lastnine (od programja do filmov in glasbe). 

Glede na to, da je večina tehnoloških izdelkov ameriških korporacij sestavljena izven ZDA (na Kitajskem in drugje), večina softvera, glasbe in filmov pa distribuirana iz evropskih podružnic ameriških korporacij, bi zadoščala enostranska visoka obdavčitev prodaje ameriških podružnic v Evropi (Google, Amazon, Microsoft, Appla).

Triodstotni davek na prodajo ameriških družb, ki skrivajo dobičke v evropskih davčnih oazah, ki ga je pred časom predlagala Evropska komisija, je dober nastavek za to politiko — le da bi bilo treba stopnjo dvigniti na 15% ali več (ob siceršnjem DDV). Tu so še aktivnosti ameriških finančih korporacij v EU, ki jih je tudi mogoče dobro obdavčiti.

Bolj vzdržna globalizacija

Problem tega predloga pa je v tem, da se države EU glede tega ne morejo poenotiti, saj posamezne članice s posebnimi aranžmaji vsaka zase dobro služijo kot skrivališča za dobičke ameriških korporacij. Irska, Nizozemska, Belgija in Luksemburg bodo naredile vse, da ohranijo svoj status davčne oaze za ameriške korporacije.

Hkrati pa bi to odprlo fronto tudi s Kitajsko, odkoder prihajajo tam sestavljeni ameriški tehnološki izdelki široke porabe.

Zato pravim, da najbrž ne bo mogoče ustaviti Trumpa, saj bo vsaka država EU poskušala sama in bilateralno zaščititi svoje vitalne ekonomske interese. Nemčija bo prva, ki bo predlagala bilateralni aranžma za izvoz svojih avtomobilov — seveda pod krinko predloga EU. Kitajska je to že naredila.

In to seveda pomeni, da je Trump zmagal. Vendar to samo po sebi ni nič slabega. Če je globalizacija res šla predaleč in postala nevzdržna za socialno tkivo posameznih držav — kot pravi Dani Rodrik —, jo bo Trump z zajezitvijo njene intenzivnosti pač pomagal narediti bolj vzdržno. Na grd način.


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 12. junija 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Je Trump res tak bedak in njegova eratična politika obsojena na neuspeh?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE