Intelektualni pogovori od Majakovskega do velikosti oblaka v hlačah

12.6.2018 / 06:08 Komentiraj
“Dol z vašo ljubeznijo, dol z vašo umetnostjo, dol z vašo družbeno ureditvijo, dol z vašo vero” — nakar samomor pri 37.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V intelektualnih pogovorih sem že velikokrat slišala za Vladimirja Majakovskega. Pomembno literarno ime. Še pred revolucijo je napisal kubistično-futuristični manifest Zaušnica družbenemu okusu. Bil je iskreno privržen socializmu. 

Označujejo ga kot velikega pesnika sovjetskega obdobja, barda oktobrske revolucije, pesnika tribuna, pesnika agitatorja. Pravijo celo, da je njegova poezija plakatna.

Zapodila sem se v branje pesmi — ampak priznam, da sem bolj malo razumela. Pesmi so trde, polne zgodovine in revolucionarnih stisk. Želela sem si verze, posvečene ljubezni. Pa jih nisem našla. Bil je mlad človek, toda v njegovih verzih ni čutiti vzgibov, kakršni so značilni za mladino. Bil je nesrečno zaljubljen v gospo Brik. Spopadal se je z revolucionarnimi problemi in iskal svoje mesto v nastajajoči socialistični družbi.

Trinajsti apostol

Njegova najbolj znana je pesem Oblak v hlačah:

“Če želite, / besnejši bom kot meso, prisežem, / in kot nebo spreminjajoč ton vsakokrat, če želite, / bom brezhibno nežen, / ne le moški — v hlačah bom oblak!”

Tu sem pomislila na njegovo potenco oz. na dimenzijo njegove potence. Je bila usmerjena v žensko ali revolucijo? Vedno bolj se mi dozdeva, da je bila revolucija zanj privlačnejša. Če seveda nisem narobe razumela teh verzov. V zbirki je še vrsta pesmi, ki ne namigujejo na žensko.

Prvotni naslov pesmi Oblak v hlačah je bil Trinajsti apostol, vendar mu ga je cenzura črtala. Pesem je nastala leta 1912, toda šele po revoluciji je obveljala za revolucionarno dejanje. Poezija futuristov je bila povezana z mestom, z mestnim utripom, s hrupom motorjev, tovarn, ulic, letal, sodobne tehnike.

Majakovski je imel pesem Oblak v hlačah za biblijo sodobne umetnosti. V štirih spevih te pesnitve so izpovedane tudi štiri misli, štiri gesla:  “dol z vašo ljubeznijo”, “dol z vašo umetnostjo”, “dol z vašo družbeno ureditvijo”, “dol z vašo vero”.

Majakovskijev prvotni revolucionarni zanos se je spremenil v razočaranje. Človek je moral biti precej nesrečen, saj se je pri 37 letih ustrelil s pištolo.

Z dimenzijo njegove potence oziroma strasti se potem nisem več ukvarjala. Raje sem si izposodila nekaj poezije iz naših krajev, ki jih bolje poznam.

Prednost ni v tehniki

Asistentke so večinoma mlajše od mene, zato me zelo zanima njihov pogled na življenje. Z eno od njih, ki je stara 24 let, sem se celo spustila v erotično debato. Dekle je bilo žalostno, ker je njen izvoljenec manjši od nje. Na koncu pa je le priznala, da se ji višina tako ali tako ne zdi pomembna, če štima dolžina spolovila. Kurca. Ni ji bilo nerodno reči kurac, meni pa tudi ni motilo.

Strinjali sva se, da je v nasprotju s tem, kar nas poskušajo prepričati, velikost zares pomembna. Rekla je, da je ugotovila, ima raje manjšega moškega z velikim kurcem kot pa višjega z majhnim.

Razmišljanje o dimenzijah torej ni sporno. Njeno mlado razmišljanje je bilo tako zdravo in logično, da me je kar pomirila. Upam, da ji bo veza uspela.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE