Zvokoblog 42: Vakum je idealna zvočna izolacija

11.6.2018 / 16:00 Komentiraj
Prasketanje sukanca kot strun. Pokljanje ledenih plošč. Vesolje je hladno. Razdalje so ogromne, a zvok je fizično blizu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko sestaviš zvoke iz različnih okolij tako, da ti odkrijejo nove poti, je skoraj tako, kot bi zvedogledi narisali pot zvezdne ladje. Zvok tukaj, zvok tam, skupaj v zvočni ogradi — nov zvočni konstrukt. 

Prasketanje sukanca kot strun. Pokljanje ledenih plošč, ki se širi v vse smeri. Vesolje je hladno. Razdalje v njem so ogromne, vsaj za nas. Vakum se zdi idealna zvočna izolacija. A tudi skozenj se prebije valovanje.

Naslov Klekljanje ledenega veselja nosi zvočno vsebino. V zvočnem materialu se soočata dva osnovna elementa: klekljanje in ledene plošče, ki drsijo po zaledenelem hribu.

Prasketanje in utripanje obeh zvočnih virov je sila podobno. Gre za drgnjenje, mikrozaletavanje zvočnih drobcev, ki se nalagajo na gosto zvočno osnovo oddaljenega zvoka.

V procesu elektroakustične obdelave sem povezal različne, frekvenčno ritmično definirane režnje. Gre za poslušanje oddaljenega zvočnega sveta, ki pa je lahko fizično blizu. Odvisno od naše izkušnje.


Opomba: Avtor objavlja Zvokobloge, Soundbloge, Zvočne razglednice in druge tonske in videoposnetke tudi na svojem YouTube kanalu.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE