Drugouvrščeni prepotentnež na političnem roadshowu

8.6.2018 / 06:10 2 komentarja
Kako si upa mali Šarec s skoraj dvakrat slabšim rezultatom kot Janša mimo Pahorja priglašati k sestavljanju koalicije?!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slavoja Žižka, intelektualnega ljubljenca slovenskih levičarjev, ob njegovi tokratni oceni rezultatov nedeljskih volitev njegovi privrženci prav nič ne trepljajo po ramenu.

Res je, da so domači mediji korektno povzeli njegov komentar v britanskem Independentu z naslovom To understand what just happened in Slovenia, you have to go back to Donald Trump and Roseanne Barr.

Vendar je tekst ostal daleč od vpliva, ki bi ga pričakovali od nekoga, ki ga imajo za mnenjskega voditelja ali (pravilneje rečeno) makerja.

Kaj pravite na ta ključni Žižkov stavek (ki sem ga delno citiral že včeraj)?

“Po dolgotrajnih pogajanjih bo ta [levosredinska] koalicija verjetno vladala še naprej in s pomanjkanjem vizije, korupcijskimi škandali in tako naprej poskrbela, da bo SDS ostala priročna ‘fašistična grožnja’ in strašilo, ki ga bodo lahko vsaka štiri leta privlekli na dan in z njim izsiljevali večino volilcev, da ponovno izvolijo taisto ‘antifašistično’ psevdolevico.”

Distanca

Ne bi se mogel bolj strinjati. Žižek je ne samo bolj pošten in pameten od drugih, temveč ima tudi nekaj, česar levi politični komentatorji — kar pomeni skoraj vsi, ne samo tisti poklicni in poklicani v medijih — nimajo. Ali celo mislijo, da si tega ne morejo ali ne smejo privoščiti. Ker preveč vedo in preveč ljudi (kao) poznajo.

Žižek ima distanco.

Večji del volilne kampanje je ta “levosredinska” koalicija — kot ji z angleškim naglasom reče Žižek — posvetila svečanemu zaobljubljanju, da ne bi ali ne bodo šli z SDS v koalicijo. Oni že ne. Nihče ne bi. Zavračanje paktiranja z SDS je bila kao blazna komparativna prednost.

Resda so jih k temu deklariranju brezsramno napeljevali mediji, ki proti koncu kampanje niso več znali spraševati skoraj nič drugega kot to.

Žižek govori v bistvu o antijanšizmu. Potihem in iz vljudnosti in za večjo kredibilnost so ga omenjali tudi levosredinsko strankarski veljaki. Seveda per negationem: to niso volitve proti Janezu Janši, bla-bla-bla, gre za vsebinske razlike, za prihodnost, vizijo, agendo itd. itd. itd.

Nova generacija? Neo generacija?

Medtem ko večji del po preštetju glasov poparjene, a verjetno še vedno optimistične leve koalicije s figo v žepu modro molči, pa je Šarec že prevzel pobudo za formiranje koalicije.

Da gre drugouvrščeni smrkavec na politični roadshow novačit potencialne koalicijske partnerje — in to mimo predsednika Republike in predsednika prvouvrščene stranke, ki se dogovarjata za podelitev mandata, je precej neverjetno. 

Kako lahko nekomu, ki je dosegel  skoraj dvakrat slabši rezultat kot zmagovalec, pride na misel, da se priglaša k oblikovanju koalicije?

Če za SDS, ki si je priborila 25 sedežev, rečemo, da je “relativna” zmagovalka, kaj naj potem rečemo za LMŠ, ki si jih je priborila skoraj pol manj? Da je “absolutno relativna” zmagovalka? Ali morda “relativna” poraženka?

Morda je pa to to, o čemer je Šarec tako rad govoril v svojih dveh kampanjah? Da je nastopil čas za novo generacijo? Upam, da ne gre nasplošno za neo važiče in prepotentneže, ampak da je Šarec samo čudaški odklon. In da se bo fant iz tega kaj naučil, še preden bo zanj in za nas prepozno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE