Cerar, Židan, Erjavec: Puška poči, eden pade, koliko jih še sedi?

6.6.2018 / 06:10 2 komentarja
Dvojna merila: za SMC je 3,54× manj glasov uspeh, za SD pa 1,66× več neuspeh — in ja, aleluja, Karl je politično mrtev!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Da je Cerarjeva stranka dosegla 9,75% in si s tem priborila 10 poslanskih mandatov, je eno večjih presenečenj teh volitev. V primerjavi z landslide zmago SMC pred štirimi leti — ko so osvojili 3,54-krat več glasov in 34 sedežev — je ta rezultat mogoče interpretirati tudi kot popoln polom. Kar njihovi neprizanesljivi kritiki tudi zelo radi delajo.

Sam za SMC sicer ne najdem zelo lepih besed — ne za nazaj ne za zdaj —, se pa le čutim dolžnega opozoriti na naslednje.

Deset poslanskih sedežev je za SMC kot nepriljubljeno, celo osovraženo ali vsaj zasmehovano zmagovalko prejšnjih volitev in glavno vladno stranko preteklega mandata velikanski, ampak res velikanski uspeh.

Miro Cerar/SMC

Prvi je ta, da SMC v mandatu 2014–18 sploh ni bila tako katastrofalno zanič stranka, kot se je večini državljanov — na prišepetevanje medijev in opozicije — ves čas zdelo. Bila je ena od združb političnih voditeljev, da ne rečem vladarjev, ki so se dokopali do oblasti na drugačen način in tudi delali drugačne napake kot tisti v dolgi vrsti pred njimi.

Razlika je seveda v tem, da je SMC nehote padla v obdobje osupljivega, dasiravno ne nepredvidljivega vzpona posplošenega nergaštva, kritizerstva, malodušja in nezadovoljstva.

Da ne bo pomote: daleč od tega, da bi za nazaj zagovarjal SMC. Hočem samo reči, da je bila njihova neverjetna zmaga na prejšnjih volitvah veliko bolj neverjetna kot deset poslanskih sedežev na teh volitvah.

Ali matematično rečeno: očitki, izrečeni na račun SMC v zadnjem sklicu parlamenta, so bili približno 3,54-krat pretirani. Redkokateri je bil neupravičen, toda v povprečju so bili 3,54-krat pretirani.

V tem smislu je bilo 34,49% glasov za SMC leta 2012 nateg, medtem ko je 9,75% glasov leta 2018 kolikor-toliko realen rezultat.

Dejan Židan/SD

Za ocenjevanje rezultata SD je treba uvesti dvojna merila.

Medtem ko je 3,54-krat manj glasov za SMC uspeh, pa je 1,66-krat boljši rezultat za Socialne demokrate neuspeh. Morda celo katastrofa.

Za vse je kriv Dejan Židan. SD je vsaj v zadnjem štiriletju kot koalicijska partnerica postajala vedno bolj sredinska, vedno bolj mainstream. To je bilo marsikomu sicer všeč — predvsem seveda sredincem in desničarjem —, vendar so se njihovi volilci začeli seliti k Levici.

In ko je Židan to ugotovil, je začel z Levico tekmovati v radikalizmu — kar pa mu kot ministru za kmetijstvo in kravatarju seveda ne paše.

Težko je ugotoviti, ali so si SD zapravili kaj glasov tudi z znamenito pisoarsko oglaševalsko akcijo, ampak osmešili so se pa s tem definitivno.

Kakorkoli: da je Židan dosegel skoraj dvakrat tolikšen rezultat kot prejšnjič, Socialnim demokratom nič ne pomaga, ker so glavni krivec za razdrobitev glasov na levici. Z vstopom v Cerarjevo koalicijo so si izborili najbolj prominenten status med etabliranimi levičarji — kar ob Erjavcu in Alenki Bratušek seveda ni bilo težko —, vendar so si ga s svojim psevdolevim mainstream ekskluzivizmom brez kompasa zapravili.

Karl Erjavec/DeSUS

Najboljša stvar, ki se nam je zgodila na nedeljskih volitvah, je polom stranke DeSUS in predvsem politični propad Karla Erjavca.

Karl Erjavec je končno politično mrtev. Aleluja!

Erjavec je kot ACME minister naredil več škode kot katerikoli njegov šef. Verjetno je je največ naredil kot zunanji minister — to je z dolžnim spoštovanjem do obrambnega in okoljskega resorja že treba reči.

Erjavec je delal škodo tudi sicer, ne da bi bil sam minister. Kot kadrovski headhunter in promotor je imel zasluge za ustoličenje nekaj najbolj zgrešenih in nesposobnih ministrov v zgodovini samostojne Slovenije, vseh seveda iz možganskega poola svoje stranke — Julijano Bizjak Mlakar, Ireno Majcen in Toneta Peršaka, če omenim samo najbolj recentne.

Da Erjavca ne bo več, pa smo lahko veseli tudi zato, ker z njim odhaja klovn, ki je v svoji sveti preproščini ne samo degradiral politični diskurz in bonton, temveč tudi pomembno prispeval k deprofesionalizaciji politike in k temu, da državljani ne jemljemo več resno politike.

Jutri pa še o Levici in o fenomenu Levice. Ker to je pa seveda téma zase.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE