4 razlogi in ena kaplja v morje, zakaj bo zmagal Janša

30.5.2018 / 06:10 2 komentarja
Rutinska in dodelana, vsaj po učinkovitosti zgledna volilna kampanja SDS ima lepotno napako — financiranje iz tujine.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Informacij, da Janševe medije in z njihovo pomočjo tudi predvolilno kampanjo SDS financira kapital z madžarsko oblastjo povezanih podjetij — po vsem sodeč pa tudi zaradi prijateljskih vezi med Janšo in Orbánom —, je vedno več. Po razkritjih Mladine in Večera tako postaja jasno, da se v Sloveniji dogaja kolosalna volilna prevara — če uporabim uveljavljeni žargon tistih, o katerih govorimo.

Toda rutinska in dodelana kampanja SDS, v marsikaterem pogledu tako rekoč zgledna in takšna, da morda prekaša skoraj vse, kar smo kdaj videli od osamosvojitve naprej — mislim seveda z vidika učinkovitosti in obsega —, ima veliko lepotno napako.

Izigravanje zakonodaje

Po pisanju Večera SDS izigrava prepoved financiranja političnih strank iz tujine:

“Zakon o političnih strankah prepoveduje finančno pomoč iz tujine. Računsko sodišče ob tem pojasnjuje, da se dokapitalizacije podjetij, v katerih ima politična stranka lastniški delež, sicer po zakonu o političnih strankah ne šteje za financiranje strank. Toda pozor! ‘Če pa bi to podjetje stranki bodisi dalo donacijo bodisi izvedlo brezplačno storitev ali odobrilo tako imenovani izredni popust ali kako drugače dalo prispevek, pa bi se takšna ravnanja štela za financiranje političnih strank,’ nam odgovarjajo z računskega sodišča.”

“In prav to se je začelo dogajati v zadnjem času, saj so se, kot je opozorila minuli teden Mladina, začeli na Facebooku in Instagramu pojavljati predvolilni oglasi stranke SDS, ki jih plačujeta Nova24 in Demokracija. Kar pomeni, da se madžarski denar že neposredno troši za predvolilno kampanjo SDS.”

Priznanje

Janša je v predvolilnem nastopu prejšnji ponedeljek v pogovoru s Slavkom Bobovnikom na TV Slovenija prostodušno priznal, da obstajajo madžarske investicije v kampanjo.

Zanj neobičajno priznanje je pomembno in bi moralo zadostovati najmanj za javno obsodbo, če že ne za dokazno gradivo pri morebitnem pregonu. Citiram po Odmevih:

Slavko Bobovnik: “Vam madžarski kapital v takšni ali drugačni obliki pomaga voditi razmeroma obsežno in za zdaj uspešno predvolilno kampanjo.”

Janez Janša: “Vi govorite o …”

Slavko Bobovnik: “… o sofinanciranju nekaterih podjetij, ki so tako ali drugače povezana s stranko.”

Janez Janša: “Ja, ampak to je pač ena taka kapljica v morje, če pogledamo, koliko tujega kapitala je investirano v slovenskih medijih, ne. Mogoče je to pol promila, ne.”

Fact checking: 0,5‰

Bobovniku ni uspelo ustaviti sobesednika z vprašanjem, kaj pomeni omenjena polovica promila pri že sicer sumljivem poslu.

Ker če so madžarski “investitorji” v medije SDS po konzervativnih ocenah doslej vložili okrog 2,2 milijona evrov — in če je ta vsota 0,5‰ —, potem iz Janševih besed sledi, da je v slovenskih medijih ne več ne manj kot 4,4 milijarde (4.400 milijonov) evrov tujega kapitala.

Pričakovali bi, da bodo slovenski novinarji — zadnje čase zelo navdušeni nad tehniko fact checkinga (preverjanja dejstev) — omenjeno izjavo zagrabili in raziskali to “kapljico v morje”. Še posebej, ker je bila izrečena kot izmikajoč odgovor na neprijetno vprašanje o nezakonitem financiranju.

Da se razumemo: tudi če bi v Sloveniji res bilo za 4,4 milijarde evrov tujih investicij v naše medije, bi bila Janševa trditev še vedno zavajajoča. Kazanje s prstom na druge v tem primeru ni enakovredno, saj pri preostalih 4.397.800.000€ ne bi govorili o nezakonitem financiranju volilnih kampanj. Janša primerja neprimerljivo in odvrača pozornost.

Štiri dejstva o verjetnem zmagovalcu volitev

Če bo Janša v nedeljo zmagal — kot nakazujejo ankete —, potem mu bo to uspelo iz naslednjih razlogov:

  • zaradi razkošne, z madžarskim kapitalom oplemenitene kampanje,
  • zaradi nesposobnosti nadzornih organov za odkrivanje izigravanja pravil financiranja strank,
  • zaradi same luknjičavosti zakonodaje
  • in končno zaradi lenobnosti medijev, ki preverjajo dejstva samo, če se jim zljubi, in na način, ki se jim v danem trenutku arbitrarno zdi pravšnji.

OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 29. maja 2018, pod naslovom Kapljica v morje madžarskih investitorjev: kako je nekdo pozabil preveriti dejstva. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

Janez Janša v volilnem videu SDS z naslovom Te roke.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE