Svetlana Makarovič proti konformistom, kimavcem, kolaborantom, konvertitom

29.5.2018 / 06:10 3 komentarji
Dobro, da jo imamo. Sram nas bodi, da je 80-letna dama tista, ki nas uči kozjih, pardon: mačjih molitvic in uporništva.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V petek sem bil na koncertu Svetlane Makarovič Nosil bom rdečo zvezdo na Kongresnem trgu. Tega nisem hotel zamuditi. Potihem sem si mislil, da bodo skrajni desničarji prišli provocirat in da bo prišlo do izgredov.

Pa ni bilo nič iz tega. Slovenci so miroljuben narod, kajneda. Peščica ljudi z antikomunističnimi piščalkami je sicer poskušala motiti prireditev, vendar jih je bilo premalo. Manj kot policistov — in to z dislocirano backup posadko ene armirane karete vred na Prešercu.

Tako je vse skupaj ostalo pri čisto navadnem promenadnem koncertu revolucionarnih pesmi in šansonov pod vokalno in govorniško taktirko Svetlane Makarovič.

V čem je bil sploh tak problem, da so domobranci to hoteli prepovedati? Aja, saj res! Rdeča zvezda. Poveličevanje komunističnih simbolov pa to …

Karizma

Kar zadeva rdečo zvezdo, me je najbolj spravil v dobro voljo starejši gospod s slušnim aparatom, oblečen v majco sivo maslinaste boje. Na prsih je bil narisan inkriminirani pentagram nekoliko preveč venozno rdeče barve, nad njim pa napis: “Moja je karizma” — in spodaj: “iz dobe komunizma”.

Podobnih komunističnih accessories od T-shirtov do starih slovenskih in jugoslovanskih zastav je bilo povsod dovolj. Pa saj je bilo dovolj tudi ljudi. Star znanec iz novinarskih krogov, ki je videl že dovolj stadionskih množic in Planic in tega, je na začetku ocenil, da je na trgu kakšnih šest tisoč ljudi, 45 minut pozneje pa je oceno korigiral na osem.

Quod licet Iovi, non licet bovi

Svetlana Makarovič pride na oder majestetično. Mlademu pevcu se pusti pripeljati za roko kot največja dama, kar jih je kdaj tlačilo slovenske odre — in požanje spoštljive ovacije, s kakršnimi publika običajno počasti nagrajence za življenjsko delo. Njena odrska prezenca je osupljiva in ukazujoča. Človek bi metal pod oder kot na kakšnem rock koncertu, ampak bi zgledalo malo preveč vsiljivo.

Famozen je že njen glas sam. Ne govorim o njenem petju, govorim o retoriki, ko je med komadi imela svoj govor v nadaljevanjih. O tem, kakšna je ta država.

V prijetnem in nežnem, pravzaprav blaziranem, mirnem, ne preveč moduliranem, skoraj monotonem, nikoli povišanem glasu je za cel diapazon emocij od cinizma do ogorčenja in od strasti pa do sočutja.

Svetlana si upa vse. Svetlana se poserje na politično korektnost bolj kot katerikoli novokomponirani desničar s polnimi usti namišljenega upora, ki ga je pomešal z gnevom in ogročenjem. Svetlana reče domobrancem izdajalci. Kratko-malo. Svetlana reče Pahorju: “Jebi se, slinar!” — in naj si nekam zatakne to svojo spravo.

Svetlana Makarovič pred sedem-, osemtisčglavo, na big screen projicirano množico na Kongresnem trgu na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo, v petek, 25. maja 2018. Kao za dan mladosti. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]

Stara vešča

Svetlana seveda ni edina, ki to reče — je pa skoraj edina, ki si to še lahko kredibilno privošči. Stara vešča je med redkimi in zadnjimi, ki si jemljejo pravico, da brez razmišljanja povejo naravnost in jim tega tudi ne moremo očitati.

Quod licet Iovi, non licet bovi. Zato, ker je Svetlana Makarovič. Zato, ker si je z minulimi zaslugami, z literarnim opusom, s kulturnim statusom, pa tudi s starostno avtoriteto uzurpirala to neodtujljivo pravico, da zmerja nižje organizme od kimavcev do konformistov in od kolaborantov do konvertitov. In da zagovarja individualne in socialne vrline kot pokončnost, duhovitost, nepopustljivost, doslednost, originalnost, solidarnost, kreativnost, nespoštljivost, pravičnost.

Zloraba rdeče zvezde

Svetlana je pametna. Poenostavljene in pretirane očitke, da poveličuje simbole zločinskega režima — kar je res smešno, karkoli že si mislimo o  komunajzarjih —, zavrača z argumentom, da je rdeča zvezda simbol dobrega in pozitivnega, česar tudi takrat ni manjkalo, ne pa simbol uzurpacije oblasti in socialnih privilegijev elite, ki je komunizem zlorabila.

Tako pravi:

“V Jugoslaviji [se je] zgodilo ogromno krivic. Zgodile so se pod zlorabljeno rdečo zvezdo. Ne pod pravo zvezdo, ne pod pravim komunizmom. Goli otok je bila zloraba rdeče zvezde. Kar se je zgodilo Pučniku, je zloraba rdeče zvezde. Napad JLA na Slovenijo je bila zloraba rdeče zvezde.” 

Partizanske pesmi so objektivno gledano vrhunski pop. To so pesmi kompetentnih skladateljev in izvrstnih piscev tekstov. To je to, kar je bil pozneje v dobi bendov in rokenrola garažni pop. Ustvarjeno iz nič, ampak genialno. Melodija in besedilo — pa nekaj moških z minimalno produkcijsko infrastrukturo, ki so živeli in verjeli to, kar pojejo. Danes patinasto in potrebno remiksov, da tako rečem, ampak večno — pa če se Krkovič na glavo postavi.

Mačje molitvice

Desničarji so okrog Svetlanine prireditve naredili nepotreben cirkus. Pa saj v Sloveniji vedno nastane nepotreben cirkus — pa ne samo po zaslugi desničarjev.

Svetlana Makarovič je prerasla lastni imidž literarne, pesniške, pravljičarske, gledališke zvezde in se na stara leta etablirala kot vseslovenska ikona novega uporništva. Dobro je, da jo imamo. V bistvu bi nas moralo biti sram, da je skoraj 80-letna dama tista, ki nas danes uči kozjih, pardon: mačjih molitvic.

Slovenski kulturni prostor bi bil siromašnejši brez te gajstne in mladostne starke — toda starke briljantnejšega, upornejšega, originalnejšega, duhovitejšega uma kot kdorkoli drug. Neprimerljivo z današnjo in nekdanjo mladino, s hipiji, pankerji, alternativci ali bog ne daj s hipsterji, da ne omenjam tistih etabliranih na položajih in s kulturnim statusom in imidžem in brez.

Komunistična zastava na koncertu Svetlane Makarovič Nosil bom rdečo zvezdo, v petek, 25. maja 2018. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE