Pejte faking volt!

25.5.2018 / 06:10 1 komentar
Da greste volit, je najmanj, kar lahko naredite. Vseeno, za koga. Magari neveljavno glasovnico. Samo pejte faking volt!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na več prejšnjih volitvah smo pogosto poslušali poziv “pejte faking volt!” — za mnoge nadležen kot Domen Savič sam, ki je ga je nenehno rolal na Twitterju.

Ker Saviča na Twitterju ni več, je najmanj, kar lahko sama naredim, da še naprej kričim “pejte faking volt!” Da ne bodo odločali tisti, ki ne bodo šli na volitve.

To je najmanj, kar lahko naredite. Da greste na volitve. Vseeno, kako boste volili. Vseeno, če boste oddali neveljavno, morda prazno glasovnico. Samo pejte faking volt! Prosim. Hvala.

Strinjam se s tistimi, ki v predvolilnih soočenjih zagovarjajo (zakonsko) obvezno udeležbo na volitvah.

Glavni šov

Gledanje, poslušanje, branje predvolilnih soočenj in intervjujev je zahteven opravek. Terja kar nekaj časa. Glavni šov je seveda na televiziji. Tisto na Planet TV me ne zanima. Briga me, koliko prehodi ali preteče Alenka Bratušek ali da je Matej Tonin motorist. Saj ne kandidirata za vodjo pohodniškega ali motorističnega društva. Tako kot mi naj skrbijo za svoje zdravje, kondicijo, prehrano — da bodo kos delu, ki ga opravljajo ali bi ga radi opravljali.

Če televizije že delajo šov program, potem ga naj pač delajo dosledno. Do konca, ne pa nekaj napol. Naj se politiki prenažirajo, gazijo po blatu, se družijo pod kozolci. TV postaje bi lahko prilagodile obstoječe kvize ter kandidatke in kandidate spraševale o ustroju države, postopkih, zakonih, birokraciji … — skratka o tem, pri čemer bi se morali izkazati z vsaj osnovnim znanjem. Potem bi te kvize gledala.

Mimogrede: če bi soočenje na Pop TV bilo kviz, bi zmagala voditeljica. Ona vse ve. Tudi to, da so nezaposleni, invalidi in vsi, ki prejemajo socialne dodatke, breme za državo, ker nič ne prispevajo. Gospa naj ostane doma ob naslednjem soočenju, prosim.

Trolanje z Janšo

Ko med TV soočenji pozivajo k strpnemu tvitanju, pomislim, da bi bilo bolje, če bi vmes objavljali tvite strank in politikov. To bi bil the best of. Ker ne štekam: ko Janez Janša nekaj tvitne, ga mediji povzemajo, ko ga gostijo v studiu, pa o teh slavnih tvitih nič ne rečejo. Stoji v studiu in razlaga, da bojo Slovenijo povlekli naprej — o tvitih in sovražnem govoru pa ga ne vprašajo nič. V studiu imaš mojstra sovražnega govora, pa tega ne izkoristiš? Okej, ampak potem ne trolaj v drugih oddajah, kaj je prvak opozicije tvitnil. Povsem neuravnoteženo, kajneda.

Dobra je akcija Radia Slovenija, da preverjajo dejstva, izrečena v soočenjih. Sploh se ob poslušanju 1. programa počutim, da se dogaja nekaj normalnega, pomembnega za vse nas, da ne gre za izredne razmere. Nobenega šova. Delajo nekaj, kar je vse bolj redko: opravljajo profesionalno novinarsko delo. Zato pričakujem nadgradnjo: na naslednjem soočenju jim servirajte dejstva. Pa da vidim te obraze in slišim reakcije.

Sem kaj zamudila?

O mojih področjih — kulturi in umetnosti ter kulturni in medijski politiki — skoraj nič ne slišim. Sem kaj zamudila? Ujela sem Zmaga Jelinčiča, ki je povedal, da bi bil rad minister za kulturo. Pred tem sta z voditeljico govorila o izposojenih knjigah, izvršbah in financiranju prevoda Svetinove Ukane v ruščino.

Človek ima načrt. Jaz pa sem naivno mislila, da je Jelinčič eden od tistih, ki bi rad dobil odstotek volivcev, da bo upravičen do financiranje stranke. Da si bo lahko sposojal še več knjig, recimo.

Ne razumem fascinacije s hudimi TV voditeljicami ali voditelji. To, da nekateri bevskajo na goste, jih prekinjajo ali pa so do njih arogantni, vzvišeni, pokroviteljski, pove veliko več o njih samih kot pa o gostih. Niste frajerji, niste gajstne voditeljice. Ste samo ljudje, ki ne znate opravljati svojega dela. Posredno pa žalite tudi nas, gledalke in gledalce. Tiste, ki jim je to všeč, pa lepo prosim, naj se grejo svoje pasivno agresivne in ostale žolčne igrice drugje.

Spoštujte me, pa bom tudi jaz vas

Seveda ne bom volila za nikogar, ki straši in laže o beguncih. Iz minorne in še to ne izpolnjene kvote beguncev delajo večji kraval kot pa recimo zaradi socialnih razmer v vedno bolj prekarizirani Sloveniji.

Ustavo v roke, gospodje. Morali bi prebrati s tem povezane, mednarodno veljavne pravne dokumente, deklaracije. Preberite vsaj našo Ustavo. Ali pa ustavo nekdanje skupne države. Pisali so ju veliko pametnejši in bolj vešči od vas.

Ne bom volila za mojstre sovražnega govora in zastraševanja. Ne posegajte v moje telo. Ne govorite mi, kaj je prava in kaj ni prava družina. Kaj naj jem. Ne ograjujte me. Naredite vse, kar je v vaši moči, da bodo rudarji bančne luknje vrnili denar ali šli v zapor. Da bomo dostojno živeli, se vključevali v oblike zaposlitve in poklice, ki si jih želimo.

Če želite, da vas spoštujem, me spoštujte.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE