Planica kraljica 2023

20.5.2018 / 06:10 1 komentar
Nordijsko SP preizkušnja na vseh področjih, ne samo športnem. Bomo videli čez 5 let, v kateri “panogi” bomo najboljši.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kaj več kot organizacijo evropskega prvenstva v srednje popularnem športu — svetla izjema je bil Eurobasket 2013 — ali svetovnega prvenstva v kakšnem manj pomembnem si Slovenija v hudi tekmi velikih držav kar težko izbori. Ne samo zaradi skromne prepoznavnosti, temveč tudi finančno.

O zimskih olimpijskih igrah, za katere smo se pred leti potegovali v soorganizaciji z Avstrijci in Italijani, zaradi trumpovsko pomendranih vrednot, ki razdvajajo svet, lahko samo še sanjamo. Tudi zaradi migrantskega problema, ki zapira nekoč odprte meje EU. 

Zato je kot topel veter iz Grčije prišla v četrtek novica, da je Planica končno zmagala v tekmi za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2023.

Smučarski skoki, poleti, smučarski teki in nordijska kombinacija so discipline, ki si jih bomo lahko v živo ogledali s takratnimi svetovnimi zvezdami. To bo največji zimskošportni dogodek pri nas, odkar je ideja nordijskega centra v Planici postala resničnost.

Končno!

Za organizacijo prvenstva smo se potegovali že četrtič. Med neuspehi naj omenim samo fiasko v Južni Koreji 2012, ko so padale težke besede med Tomažem Lovšetom, takratnim predsednikom Smučarske zveze, in Janezom Kocijančičem, predsednikom OKS in podpredsednikom sveta FIS, in neuspeh v Cancúnu 2016, ko smo morali sklonjenih glav dvakrat zaploskati izbranima gostiteljema (Seefeld 2019, Oberstdorf 2021).

Sedanji predsednik SZS Enzo Smrekar je ob tokratni zmagi v enem od pogovorov ponosno rekel:

“Imamo najsodobnejši nordijski center, ki sobiva z narodnim parkom. Imamo izkušnje z organizacijo tekem na najvišji ravni. Imamo vztrajnost in strast. Če dodamo to, da smo bili že četrtič kandidati, imamo dovolj trdne argumente. Vesel in ponosen sem, da smo tokrat prepričali odgovorne. Tudi končni rezultat [glaovanja] 9:6 priča o naši prepričljivosti”.

Tistih 6 glasov je bilo namenjenih norveškemu Trondheimu, ki se je za organizacijo potegoval drugič. Pri tem mu ni mogla pomagati niti znamenita Marit Bjørgen, dobitnica največ kolajn v smučarskih tekih na zimskih olimpijskih igrah v absolutni kategoriji obeh spolov.

Organizatorji in športniki

Zmaga je torej naša. Zdaj nas že od petka čaka resno delo. Osnovna infrastruktura je v Planici resda postavljena in vzdrževana. Toda manjka še veliko, kar bo dogodek umestilo med svetovne športne vrhunce leta 2023.

Pred organizacijsko ekipo je pet let trdega dela. Čaka jih vodenje, motiviranje, redna plačila sodelavcem, iskanje prostovoljcev in urejanje ustrezne hotelske infrastrukture, logistike prevozov, kulinarične ponudbe in drugih bonbončkov, ki bodo bivanje tekmovalcev in številnih spremljevalcev naredili nepozabno.

V naslednjih petih letih bo treba tudi načrtno vzgajati mlajšo generacijo tekmovalcev, ki bodo imeli edinstveno priložnost, da na svetovnem prvenstvu nastopajo pred domačo publiko.

Čez pet let bo Peter Prevc na koncu svojih dvajsetih in bo lahko še vedno vrhunski tekmovalec in pretendent za medalje. Skupaj s svojima mlajšima bratoma, če jima bo šlo vse po načrtih.

Anže Semenič, Anže Lanišek, Timi Zajc in Tilen Bartol so verjetno jedro prihodnje ekipe. Prihajajo pa tudi novi talenti. Jurij Tepeš, Robi Kranjec in Jernej Damjan bodo takrat verjetno že navijali z VIP tribune, razen če se ne odločijo, da bodo šli po poti japonskega skakalnega dedka Noriakija Kasaija.

Fotografija je simbolična: prizor z biatlonske tekme na Pokljuki, 2016. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Dajmo, punce!

Če ne spremljate skakalnega športa, potem najbrž ne veste, da imamo tudi žensko ekipo. V preteklosti so že dosegale visoke uvrstitve, v zadnji sezoni pa so nekoliko skromnejše. Pet let je dovolj dolga doba, da iz mladih talentov ustvarimo novo zmagovalno generacijo. Gremo, punce!

Med tekači imamo tri mušketirje (Lampiča, Dolarja in Šimenca), ki bi lahko takrat dosegali vrhunce svoje kariere. Med tekačicami bo na vrhuncu generacija, rojena sredi 90. in mlajše. Že danes navdušuje izjemna naslednica Petre Majdič Anamarija Lampič, ki bo takrat stara 28 let. Najboljša leta! Še enkrat: gremo, punce!

Svoje bomo dodali tudi gledalci

Nordijska kombinacija vseskozi ostaja najmanj zanimiva disciplina svetovnih prvenstev. Hkrati pa je to velika priložnost za tiste, ki v nobeni od specialnih disciplin niso vrhunski. Pridni in marljivi, trdoživi, vztrrajni, a z nekaj manj talenta. Toda medalja na svetovnem prvenstvu je pač medalja. Na koncu velja samo to, ali jo imaš za vratom ali ne.

Imamo kar nekaj mladih tekmovalcev, a zanimivo, da od petih najmlajših iz A in B reprezentance kar trije prihajajo iz Velenja.

Po razglasitvi v Grčiji imamo torej sladke in grenke petletne izzive, ki jih bo treba zavzeto, sistematično, organizirano in seveda ustrezno finančno podprto izpeljati. Na projekt se bo gotovo poskušali prilepiti nekaj spretnih zaslužkarjev, prijateljev, sorodnikov, znancev in podizvajalcev, ki si tega v resnici ne zaslužijo.

Čaka nas torej tudi preizkušnja zrelosti in sposobnosti v vseh pogledih: organizacijskem, športnem in upravljalskem. Svoje bomo k uspehu dodali tudi gledalci.

Zanimivo bo čez pet let pogledati, v kateri “panogi” se bomo najbolje odrezali. Dajmo, Slovenija!


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE