Je Janša pristojen za oprezanje za bradatimi mladimi moškimi s puškami?

28.1.2015 / 17:53 Komentiraj
Politika na Twitterju je poslanstvo, ki zavezuje k fanatizmu: eden se fotografira s puško, drugi pa ga osumi terorizma.
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Predsednik SDS je novinarja TVS Valenčiča na Twitterju denunciral Cii in izraelskemu zunanjemu ministrstvu kot “potencialnega terorista".
  • Janševa zamera do ikone “levega novinarskega ekstremizma" izvira iz njegovega dokumentarca o povezavah skrajne desnice z SDS.
  • Valenčič za Fokuspokus pojasnjuje, kje, kdaj in v kakšnih okoliščinah je nastala inkriminirana fotografija z AK-47.
  • Če kdo ni pristojen za oprezanje za bradatimi moškimi s puškami, potem je to vsekakor Janez Janša.

AK-47

“Be aware of potential terorist Erik Valencic @CIA @IsraelMFA #airportsecurity,” se je glasil tvit predsednika SDS.

“Terorist” se po angleškem pravopisu sicer piše “terrorist”, z “be aware” pa je Janša najbrž mislil “beware”.

Opozorilo je podkrepil s tremi fotografijami, med katerimi izstopa mlad bradat moški, ki sedi ob kavču s kalašnikovko v naročju. Na fotografijah je mogoče prepoznati Erika Valenčiča.

G. Valenčič je za SDS tako rekoč ikona “levega novinarskega ekstremizma". Tak sloves si je v očeh članov stranke in njenih privržencev prislužil z dokumentarcem Koalicija sovraštva: Ekstremizem v Sloveniji, predvajanim lani na TVS.

V njem je dokazoval, da so skrajni desničarji povezani z SDS, in po trditvah stranke namerno, tendenciozno prezrl skrajne levičarje.

Valenčičev dokumentarec sicer ni ravno mojstrovina televizijske dokumentaristike in raziskovalnega novinarstva.

Kakorkoli, Valenčič je za Anuško Delić že drugi novinar, ki se ga je lotila Sova. Prav danes se je moral zglasiti na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) zaradi (suma) objave tajnih dokumentov. Pritisk Sove na medije je bil nosilna tema sinočnjih Odmevov in verjetni povod za Janšev tvit.

Nekega dne v nekem hotelu v Erbilu

Erik Valenčič je za Fokuspokus v emailu potrdil, da je oseba z AK-47 na inkriminirani fotografiji res on, in pojasnil okoliščine, v katerih je bila posneta.

Posnel jo je takratni fotograf Mladine Matej Leskovšek v nekem hotelu v Erbilu na severu Iraka. Kot motiv za fotografiranje navaja Valenčič “dolgčas". Receptor hotela je bil oborožen, v vseh iraških hotelih da so receptorji oboroženi. Nekega večera so se skupaj fotografirali, nastal je tudi ta posnetek.

Fotografijo je Valenčič shranil za osebni arhiv, posredoval pa jo je kolegom na Radiu Študent. Pozneje je bila objavljena na njihovi spletni strani.

Bradati mladi moški z orožjem so teroristi

Na internetu objavljene fotografije bradatih mladih moških z orožjem v rokah dandanes pritegujejo pozornost pristojnih institucij. Še posebej, če je ovekovečen novinar, ki se ukvarja z raziskovanjem ekstremističnih skupin, fotografiran pa je bil v Iraku.

Toda če kdo ni pristojen za oprezanje za bradatimi mladimi moškimi s puškami, potem je to vsekakor Janez Janša.

G. Janša je zoprnež, ki nikomur ne ostane nič dolžen in ne izbira besed. Njegovi izrazi “levi fašisti", “zombiji", “opankarski žurnalizem" in podobni so tako rekoč ponarodeli. Družbenih omrežij se je kar dobro priučil in z njihovo pomočjo uspešno manipulira — in kompenzira naraščajočo brezbrižnost mainstream medijev do njegovih eskapad.

Res pa je, da je s pritlehnostjo te denunciacije novinarja Cii in izraelskemu zunanjemu ministrstvu presegel samega sebe.

Nenavadno je, da še nobeden od slovenskih dušebrižnikov ni dobronamerno opozoril g. Valenčiča, da je treba z zasebnostjo in imidžem na internetu ravnati previdno. Minili so namreč časi, ko so fantje na služenju vojaškega roka ponosno pozirali z mitraljezi in razkazovali fotografije komurkoli, ki ga to sploh ni zanimalo.


Opomba: Tekst je bil posodobljen z izjavo Erika Valenčiča.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE