Moč in pogum. Ni kriva vlada, žena, služba.

5.5.2018 / 06:08 Komentiraj
Človekova moč in pogum sta v tem, da prepozna in sprejme odločitve, ki mu pomagajo najti smisel in lastno poslanstvo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V tem tednu se je zgodilo kar nekaj stvari: od blizu sem videla Rimski forum, Kolosej, Angelski most in aktualnega Pulitzerjevega nagrajenca.

Ko sem sestavljala vtise dogajanja okrog mene in v sebi — pustila sem ob strani scene iz filma Rimske počitnice, ker so na vsakem štantu prodajali koledar z Audrey Hepburn in Gregoryjem Peckom —, sem ugotavljala, da je zunanjim in notranjim vtisom skupno samo eno: moč.

Cele dneve se mi je vrtelo v glavi od mogočnih rimskih stavb, ki so že z arhitekturo pričale o moči, ki so jo nekoč premogle.

Toda ker je zgodbe treba začeti pripovedovati na koncu, če hočemo spoznati bistvo začetka, bom tudi jaz začela na koncu.

Dva dni nazaj sem bila na literarnem večeru. Nikoli nisem bila velika ljubiteljica, čeprav sem jih doživela kar nekaj, ki so me presunili. Tudi ta pogovor s pisateljem, na katerega je prišlo manj ljudi, kot se jih stisne na jazz koncert v manjši dnevni sobi.

Težka zgodba rabi komičen razplet

Andrew Sean Greer, letošnji Pulitzerjev nagrajenec za leposlovje, je bil vidno presenečen in mu je ušel celo osupel vau. Ali pa je bilo zaradi česa drugega, kar je videl med publiko, in je v njegovi glavi že nastajala nova zgodba.

Težka zgodba rabi komičen razplet, je povedal. Če zatežene zgodbe ne poveš na komičen način, se vanjo ujameš. V njeno zateženost.

Čez eno leto bo nagrado dobil nekdo drug, on bo pa pozabljen, je dodal, ko je srkal belo vino.

Čeprav ni bilo pomembno, sem bila prepričana, da pije sivi pinot. Rahla rdečica, ki je pristajala k njegovi poletni beli srajci, mu je oblivala obraz. Zdel se je prikupno naraven, tako dosegljiv.

Ko je izvedel, da dobi nagrado, mu je eden od prejšnjih Pulitzerjevih nagrajencev rekel, da pa zdaj lahko piše, kar hoče. Nisem dobro razumela, ali je imel v mislih to, da lahko — ko dosežeš določeno stopnjo moči, ki jo prinese takšna nagrada — pišeš tudi kot navadni polpismeni smrtniki, pa te bodo vseeno cenili in povzdigovali.

Ker se zna zgoditi tudi nekaj drugega. Moč te lahko obesi. Lahko umreš na lovorikah.

Lepa luč in temačnost

Vsako prvo soboto v mesecu se udeležim pripovedovalskega večera v angleščini. Pripovedovalci prihajajo iz angleško govorečih krajev, večina iz Amerike. Tema nocojšnjega večera bo pogum. Izbrali smo jo pripovedovalci in poslušalci.

Moj prijatelj ni bil nad temo niti malo navdušen. On bi izbral moč. Pogum se mu zdi nekaj brezveznega. Prepričan je, da se bodo pripovedovalci na to témo prikazovali v lepi luči, medtem ko bi téma moči iz ljudi potegnila temačnost.

Družbena konotacija moči je še vedno prepogosto negativna. Moč povezujemo z egom, nevarnostjo in nelegitimnim kupčkanjem denarja. V resnici pa moč nima negativnega ali pozitivnega predznaka, je prepričan moj prijatelj. Dojemamo jo na podlagi lastnih izkušenj. Kot vse drugo v življenju.

Po njegovem je največje spoznanje o moči zavest, da si življenje krojimo popolnoma sami. Da ni kriva vlada. Da ni kriva žena. Da ni kriva služba.

Zanimal me je tudi moški vidik tako opevane ženske moči. Rekel je, da je ženska moč v tem, da sama dovoli, da se njene energije izenačijo. Tudi tako, da v svoje življenje pritegne partnerja, ki ji to pokaže.

Ker navsezadnje, človekova moč je v tem, je še pripomnil, da prepozna in sprejme odločitve, ki mu pomagajo najti smisel in lastno poslanstvo na tem svetu.

Audrey Hepburn in Gregory Peck v filmu Williama Wylerja Rimske počitnice (1953).

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE