Fake news na BBC: Kit, volk, tarantela in hiša na drevesu

29.4.2018 / 06:08 Komentiraj
Kaj se dogaja v Sloveniji glede fake news, lahko samo ugibamo. Uradnih pregledov kot na BBC ni in jih najbrž tudi ne bo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V Sloveniji smo sicer zgroženo, pa vendar brez neke bralske, poslušalske, gledalske vojne napovedi medijem, ki to producirajo, sprejeli dejstvo, da so fake news pač dejstvo sodobnega, moralno izprijenega časa. Potem pa sta Daily Telegraph in Guardian razkrila, da so kljub dosedanjim obsodbam takšnega ravnanja, prav take fake manevre delali tudi v zibelki odgovornega novinarstva — na britanski BBC.

Sporna zgodba govori o lovcu na kite.

Za nevedne: BBC je 18. oktobra 1922 ustanovil John Reith kot neodvisni radijski oddajnik. Prva radijska oddaja je bila 24. novembra istega leta. Vizija ustanovitelja je bilo informiranje, izobraževanje in razvedrilo. Neodvisno od oblasti in brez oglasov.

Danes ima BBC na televizijskih, radijskih in spletnih platformah skoraj 5 milijard funtov letnih prihodkov.

Zaradi netočnega prikaza je BBC umaknila s programa eno najbolj prepoznavnih poljudnoznanstvenih naravoslovnih in zgodovinskih serij z naslovom Human Planet, ki je bila na sporedu že od leta 2011.

Lov na kite

Sporna vsebina govori o indonezijskem mladeniču iz vasi Lamalera, ki se je pridružil vaščanom pri lovu na kite. Lovec, Benjamin Blikololong, je bil v seriji prikazan v izjemnem, za človeka skoraj neverjetnem skoku v vodo — in to z večmetrsko harpuno v rokah. Naratorjev glas je gledalcem povedal, da je Blikololong kitu zadal smrtni udarec — kar naj bi bil del obrednega prehoda mladeničev v odraslost — in pozneje kot nagrado za hrabrost dobil večji del kitovega mesa.

Ameriški novinar, ki je pozneje preživel tri leta s tem plemenom, se je oglasil na BBC in ustvarjalcem povedal, da mu je Blikololong povedal, da je bila njegova vloga ponarejena in neresnična, saj da nikoli ni zadel kita.

Na BBC so se odzvali tako, da so umaknili serijo z Netflixa in tudi iz drugih programskih shem in napovedali, da bodo opravili uredniški pregled ne samo te, temveč vseh epizod serije, da bi ugotovili, ali so tudi v drugih epizodah morebitne neresnice in kršitve.

V uradnem pojasnilu ob umiku serije zaradi neresničnega prikaza so se na BBC odzvali takole: “Po pregledu oddaje BBC meni, da prikaz Blikololongove vloge ni točen, četudi zaporedje filmskega prikaza odraža lov na kite.”

Povedali so še, da so okrepili ekipo ustvarjalcev z dodatnim izobraževanjem, uredniškimi usmeritvami, standardi in vrednotami, ki veljajo na BBC.

Vsak po svoje

Pri uredniškem pregledu serije so našli štiri primere fake news. Leta 2015 so v eni od epizod o volku uporabili napol udomačenega volka, ker niso mogli najti pravega. V oddaji o tarantelah, domnevno posnetih v Venezueli, se je izkazalo, da so bile v resnici posnete v studiu.

Pred mesecem dni so razkrili, da je bila hiša na 42 metrov visokem drevesu, za katero so trdili, da pripada plemenu Korowai s Papue Nove Gvineje, zgrajena zato, da bi ujeli boljšo pozicijo kamer.

Resnica se je razkrila po naključju, ko so pred leti tja poslali drugo ekipo, ki je snemala serijo Moje leto s plemenom in ugotovila dejanski izvor in rabo drevesne hiše.

Na BBC so dodali, da proti članom ekip, ki snemajo serijo, ne bo ukrepov, četudi v njih še vedno delujejo člani, ki so bili zraven pri spornih oddajah. Serija je bila sicer nominirana za pet nagrad bafta, eno je tudi prejela. Prejela je tudi emmyja za kinematografsko odličnost.

Kaj se dogaja v Sloveniji glede objavljanja neresničnih novic, si lahko misli vsak svoje. Uradnih podatkov in pregledov kot na BBC ni. Jih verjetno tudi ne moremo pričakovati.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE