Igralci št. X: Demokracija in tehnologija

20.4.2018 / 06:08 Komentiraj
Vsi smo igralci v vzporednem svetu Spielbergovega filma. Vprašanje je samo, kako aktivno vlogo igramo. In ali jo hočemo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Spielbergov film Igralec št. 1 (Ready Player One) ni ravno vrhunski, zagotovo pa je zanimiv kot opozorilo v zvezi z našim virtualnim svetom. Mnoge razlage o varnosti spleta niso bile tako učinkovite kot ta film.

Na mojega mlajšega sina je film deloval v tem smislu, da identitete pač ne moreš tako preprosto skriti. Sam je načel pogovor o nevarnosti, da je tvoja resnična identiteta lahko razkrita, pa če jo še tako skrivaš.

Navsezadnje smo vsi igralci v tem vzporednem svetu. Vprašanje je samo, kako aktivno vlogo igramo.

Koliko še sploh odločamo?

Pred volitvami, še posebej pa ob odločitvah največjih globalnih igralcev, se kot državljani sprašujemo, kakšno moč in vlogo pri kreiranju tega sveta sploh še imamo. Razkritje Facebookove zlorabe osebnih podatkov je prineslo v javno debato to perečo temo: koliko kot posamezniki sploh še odločamo o svojem življenju in o družbi?

Mark Zuckerberg se že nekaj tednov opravičuje in zagovarja in poskuša oprati svoj ugled in predvsem ugled podjetja. To počne precej spretno tudi s pomočjo politikov in medijev, ki se zavedajo, da jim tovrstna tema pride zelo prav. Ker je osrednja tema trenutnih razprav Facebook, ne pa politična odgovornost tistih, ki so dopuščali takšno odprtost prostora.

Poslovne ideje niso v vakumu

Politiki kažejo s prstom na Facebook, ki je zakrivil škandal, prav tako pa tudi njihovi uporabniki. Čeprav je res tudi to, da pravil ne postavljajo samo podjetniki s super idejami. Ideje ne morejo zaživeti v vakumu. Dopustiti jih mora regulatorni okvir.

Ko prihajajo v javnost Zuckerbergove prvotne ideje o tem, kako je kot študent pridobival in posredoval množico podatkov, kako je v začetnih poslovnih idejah utemeljeval svoj posel predvsem na pridobivanju in posredovanju podatkov in informacij, in kako je bil on tisti, ki se je hvalil, da lahko na Harvardu pridobi vse informacije, nam je lahko jasno samo to, da je zgodba o Facebooku in tovrstnih omrežjih predvsem zgodba o podatkih in še enkrat podatkih.

Razprava o nevednosti

Razprava o nevednosti uporabnikov Facebooka je sprevržena. Jasno nam je, da je glavni cilj družbenega omrežja pridobivanje podatkov oz. zbiranje informacij. In to ne katerihkoli, temveč tistih, ki jih sami zavestno nočemo razkriti.

Ker ali ni prav to tisto najbolj zaželeno in najvišje ovrednoteno blago — informacije, ki jih sami nočemo posredovati? Ali ni prav to tisto, za čemer si v poslovnem, gospodarskem in akademskem svetu prizadevajo vsi — izvedeti tisto, za kar si tekmeci ne želijo, da bi o njih vedeli? Pa naj gre za patente, inovacije, politične madeže, pravo vrednost posla itd.

Kaj sploh hočemo?

Čeprav se Igralec št. 1 dogaja leta 2045, pa o zlorabi identitet in podatkov govorimo že danes. Film je posnet po literarni predlogi iz leta 2011, s Cambrige Analytico in Facebookom pa postaja še tem bolj aktualen. Odpira namreč problematiko, ki jo moramo obravnavati iz različnih zornih kotov. Najprej seveda s stališča regulacije, pa tudi pa v smislu osebnega zavedanja, kaj počnemo in kaj sploh hočemo početi.

Zagotovo je že pozno, če že ne prepozno za korake, ki lahko rešijo demokracijo pred polomom, s katerim ji grozi tehnologija.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE