Begunska “grožnja”: TVS posnela nekaj tavajočih ljudi v Veliki Kladuši

13.4.2018 / 06:10 Komentiraj
Profesionalna, moralna zagata. Kako ravnati glede zbujanja strahu pred begunci? Verjeti uradnim podatkom ali mimoidočim?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Današnji prispevek Gregorja Drnovška v Dnevniku TV Slovenija bi se s kakšnim dodatkom zlahka znašel na Novi24TV.

Novinar nacionalke se je v prvem prispevku nocojšnje oddaje (1:35–4:24) odpeljal do Velike Kladuše, da bi raziskal “novo begunsko pot”, ki da čez Hrvaško vodi v Belo krajino. Voditeljica Elena Batista Štader se je za uvod vprašala, ali “se nam v toplejših mesecih obeta nov begunski val”, ter navedla, da je bilo letos že dvakrat več nedovoljenih vstopov v Slovenijo kot lani in da sta pred dnevi v Kolpi utonila “dva mlajša moška”.

Poudarek v prispevku je bil namenjen “terenskemu” preverjanju dogajanja. Vendar se ni mogoče izogniti vtisu, da je služil predvsem zbujanju strahu. Pred kamere ni povabil nikogar: videli smo samo ulice Velike Kladuše, tavajoče osebe — ki so bile najbrž res begunci —, v nekem trenutku pa je kamera pokazala še policistko, s katero se je pogovarjal. In to je vse.

Spet “migranti” proti “beguncem”

Rezultati so presenetljivi: po uradnih podatkih naj bi se v Veliki Kladuši od januarja do danes zvrstilo okrog 350 “migrantov” — tako jih je imenoval novinar sam, ker mu je izraz “begunec” očitno preveč empatičen.

Drnovšek je sicer poudaril, da uradne oblasti in policija stvari “absolutno ne jemlje[jo] kot alarmantne” in da so “zabeležili zgolj štiri kazniva dejanja”.

Vendar ga pomirjujoči podatki niso zadovoljili. Zato je za mnenje povprašal še begunce same in lokalne prebivalce. Še zlasti, ker po izjavah policije “prav nič ne kaže, da bi se dotok migrantov bistveno povečal”.

No, domačini so bili “nasprotnega mnenja” in so menda povedali, da so številke netočne in da je že v tem trenutku na lokaciji toliko beguncev. Po novinarjevem povzetku so begunci menda namenili nekaj kritik hrvaškim policistom in kot končno destinacijo navedli države zahodne in srednje Evrope, nekateri “tudi” Slovenijo.

Drnovšek je svoje poročilo končal z osebnimi opažanji — recimo s tem, da je na poti opazil “veliko število civilnih policijskih avtomobilov”, ker da so hrvaške oblasti močno poostrile nadzor nad tem delom meje. Povedano drugače, mnenje oblasti je relativiziral s svojo presojo.

Psihopolitika sovraštva

TV Slovenija ima po tem prispevku dve zadregi. Prva je profesionalna: bo raje verjela lokalnemu prebivalstvu ali uradnim podatkom? Za dramatiziranje naracije je seveda bolje navajati višje številke beguncev, toda standardi novinarstva morajo biti zavezani dejstvom, ne pa subjektivnim sodbam.

Druga zadrega pa je moralna in se dotika vprašanja, kako bo Televizija Slovenija ravnala glede zbujanja strahu pred begunci.

Po svežem Orbánovem zgledu namreč tudi v Sloveniji iz dneva v dan narašča zanimanje političnih strank za zlorabo podob beguncev — še posebej SDS in SNS —, ki se zanašajo na to, da je s psihopolitiko sovraštva možno doseči odločilne glasove na bližajočih se volitvah.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v četrtek, 12. aprila 2018, pod naslovom Nova begunska pot: kako so jo raziskali na TV Slovenija. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE