Zahovič pomiloščen, karavana gre naprej

12.4.2018 / 06:08 Komentiraj
NK Maribor po svoji odločitvi ne more več kot upati, da se bo ZZ spremenil. Nasvidenje na naslednji tiskovni konferenci.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V ponedeljek popoldan, preden je upravni odbor NK Maribor ponovno sedel za mizo v zvezi s primerom Zahovič, je napetost naraščala. Teorij je bilo veliko, špekulacij kar nekaj. Po mestu so krožili SMS-i s “priporočili”, kaj možje, odgovorni za mariborski nogomet, smejo narediti in kaj od njih javnost malone pričakuje.

Sporočilo, ki ga je klub poslal pozno zvečer in s katerim je Zlatka Zahoviča, človeka z več življenji, ki se je z novinarjem Ekipe zapletel v incident po tekmi s Krškim, pomilostil, je bilo po svoje pričakovano.

Vendar je v marsičem tudi nepričakovano in nesprejemljivo. Kaj so nam glavni pri NK Maribor pravzaprav hoteli povedati z dvema stavkoma, da ukinjajo suspenz športnega direktorja in da “drugih dogovorov klub ne bo komentiral”?

Brez sankcij?

Prvič: obnašanje, s katerim je ZZ postavil pod vprašaj ugled kluba, ki prevečkrat funkcionira kot privatna last, je (kot ponavadi) interna stvar. NK Maribor je zamudil še eno priložnost, da bi zaščitil svojo integriteto in postavil meje, pod katere se ne alfa ne omega kluba niti kdorkoli drug ne more spuščati.

Drugič: po suspenzu, v katerem se je klub ogradil od Zahovičevih dejanj in jih označil za nasprotna vrednotam kluba, si javnost in predvsem navijači zaslužijo jasne odgovore, kakšen je dogovor, kakšne so — če sploh so — sankcije in s kakšnimi argumenti se suspenz končuje.

Brez teh odgovorov lahko upravičeno sklepamo, da je šlo samo za predstavo za javnost. Da so pometli afero pod preprogo, ne da bi razčistili, kaj je v javni komunikaciji (ne)sprejemljivo in (ne)dostojno. Ustrezna pojasnila bi bila v tem primeru minimum športno-poslovne etike in transparentnosti kluba.

Ali kot mi je nedavno dejal nekdo, ki dela v Ljudskem vrtu: nevihta bo šla mimo, ker ljudje v tej državi “požrejo svašta” in pozabijo.

Lahko to tako razumemo, da je športni direktor dobil odvezo brez zavez za karkoli? Da se mu ne bo treba niti opravičiti, kot še naprej vztraja? In tretjič: vodstvo NK Maribor je morebitne nujne korekcije v obnašanju na stadionu in zunaj njega prepustilo izključno Zahoviču in njegovi (dobri) volji, da sam pri sebi nekatere stvari spremeni.

Pa jih bo? Jih doslej je?

Zasluge in odgovornost

Še enkrat ponavljamo: Zahoviču nihče ne odreka največjih zaslug za sodobni mariborski nogomet. Velika klubska odvisnost od najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov je dejstvo in realnost. Toda upravni odbor NK Maribor s to zadnjo odločitvijo ni presekal nevarne odvisnosti kluba in odnosov v njem od enega samega človeka — Zlatka Zahoviča.

Prvi powerplay z upravnim odborom je ob podpori Viol in s spretnim igranjem na čustva, ki poganjajo fuzbal, ZZ dobil. Verjamemo, da klubskim funkcionarjem ni bilo lahko, ko so primer takoj pograbili manipulanti z ljudskimi strastmi in politikanti.

Toda z načinom Zahovičeve pomilostitve so nase prevzeli tudi odgovornost, da se v instituciji morda že spet ne bo nič spremenilo. Več kot upati na boljše po tej odločitvi ne morejo. Ali kot smo zapisali ob izbruhu afere: karavana gre naprej, nasvidenje torej na naslednji tiskovni konferenci.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji v sredo, 11. aprila 2018, in na spletni strani Večera v torek, 10. aprila 2018, pod naslovom Čiščenje brez (raz)čiščenja prosto po Zahoviču. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z uredništvom in avtorjem.

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahovič in Drago Cotar, predsednik kluba, sicer predsednik uprave Zavarovalnice Maribor, se objemata po kvalifikacijski tekmi Celtic–Maribor v Glasgowu 26. avgusta 2014. — [Fotografija: Sašo Bizjak/Večer]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE