Pahor dal argumentacijski avtogol s škarjicami, pokleknil pred Ronaldom

6.4.2018 / 06:10 2 komentarja
Ker me imajo državljani radi, sem imun na kazenski pregon, odrešen politične odgovornosti. Globoka predsednikova misel!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Stranka Solidarnost, o kateri dolgo ni bilo slišati, se je tik pred volitvami odločila na Vrhovno tožilstvo vložiti kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika.

Povzemam: sporna naj bi bila vloga, ki so jo omenjeni odigrali kot premier ter finančni in gospodarski minister v zvezi z investicijo v TEŠ 6). Pri tem so po trditvah vlagateljev ovadbe storili več kaznivih dejanj, med drugimi tudi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev ter opustitve dolžnega ravnanja oz. nevestnega dela v službi.

Pobuda strelja v vrhove in je bila pričakovano deležna veliko pozornosti. Nekateri mediji so objavili delce odziva, ki ga je podpisuje sedanji predsednik. Pričakovano je tudi, da ta obtožbe zavrača.

Naj za začetek po 24ur.com citiram ključni moment iz njegovega pisma, ki je tudi sicer kratko in ga žal v celoti ni najti nikjer na spletu:

Zagovor volka

“‘Takratni premier in sedaj predsednik [R]epublike Borut Pahor je prepričan, da niso podani utemeljeni razlogi za ovadbo. V pričanju pred preiskovalno komisijo in v številnih pojasnilih javnosti v zadnjih letih je pojasnil, da ni opustil nobenega dolžnega ravnanja, kaj šele, da bi namerno ravnal v škodo države. Svoje delo je v težkih časih opravljal vestno,’ so sporočili iz predsednikovega kabineta.”

“‘Vlada, ki jo je vodil, projekta Teš 6 ni niti začela niti končala,’ so dodali, zato je ‘nenavadno, da je politična odgovornost pripisana izrecno njegovi vladi. V tem sklepi odstopajo od poročila.’”

“‘Politično odgovornost je kot takratni premier že prevzel, ko je bila njegovi vladi izglasovana nezaupnica in na naslednjih volitvah ni uspel ponoviti mandata za predsednika vlade. Po tem so mu volivke in volivci izkazali zaupanje in ga dvakrat, leta 2012 in leta 2017, izvolili za predsednika [R]epublike. Zato ni razlogov, da bi odstopil,’” so še sporočili iz kabineta Boruta Pahorja.”

Kako zmanipulirati razloge

Naj poudarim: odgovor ima grobo obliko vzročnega argumenta: našteti razlogi so pospremljeni s sklepom, ki ga uvaja značilni sklepalni ali posledični veznik “zato”, ti razlogi pa navidezno utemeljujejo sklep.

Pahor najprej namenoma pomeša kazensko in politično odgovornost: če ga Solidarnost preganja kazensko, proti temu navaja zgolj zanikanje, češ da “ni opustil dolžnega ravnanja” in “ni namerno ravnal v škodo državi”.

Toda zanikanje še zdaleč ni navajanje dokazov in razlogov. Da bi se prikazal kot skesanec, ki je že plačal svojo kazen, Pahor v nadaljevanju spelje razpravo stran od tega in sebi v prid navede, da je “prevzel politično odgovornost”.

Manipulacija je impozantna in ena večjih, kar sem jih v zadnjih letih pri njem zasledil.

Da je prevzel politično odgovornost za vpletenost v TEŠ 6, je pretvarjanje in popolna neresnica. Nikoli je ni prevzel. Jeseni 2011 je odstopil, ker je svojo zaupnico vezal na potrditev novih ministrskih kandidatov, ki pa v DZ niso bili potrjeni. Odstopil je iz drugih motivov.

Varanje je torej dvojno: najprej z diskurzom o politični odgovornosti, nato pa še z zavajanjem glede motiva svojega odstopa. Njegova retorično imputirana vzročna povezava med politično odgovornostjo in izglasovano nezaupnico njegovi vladi zaradi nepravilnosti v TEŠ 6 je zato prozoren bleferski manever, ki ga lahko hitro dokažemo z obnovo, kaj se je dogajalo jeseni tega leta.

Zakaj je Pahor leta 2011 odstopil

In kot da to ni dovolj, Pahor manipulira še naprej. Dogajanje v zvezi z nezaupnico poveže še s ponovno neizvolitvijo za predsednika vlade na predčasnih volitvah 4. decembra 2011, kjer je s takrat še svojo stranko SD dosegel tretje mesto. Ker prvouvrščeni Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) ni bil zmožen sestaviti vladne koalicije, jo je potem sestavil drugouvrščeni Janez Janša (SDS).

Tudi pri tem velja, da Pahor ni plačal kazni za svoje grehe v zadevi, v kateri bo zdaj po napovedih kazensko ovaden.

Mimogrede rečeno: s tem, ko se poudarjeno prikazuje kot že kaznovanega, vsaj na načelni ravni priznava svojo odgovornost. Kar je v nasprotju z vsemi izgovori, ki smo jih slišali tudi v sredo in prej — da njegova, Pahorjeva vlada ni začela in tudi ne končala projekta TEŠ 6 in da s tem torej nima skoraj nič.

Dvakrat izvoljen, zakaj odgovoren?

Potem sledi preobrat. Zdelo se je, da bo redukcija na politično, ne kazensko odgovornost zadostila nameram mojstra flirtanja z ljudstvom in njegovemu upanju, da državljani ne bodo opazili, da jih s svojim zabavljaštvom vodi za nos. Pa ne samo iz osebnih, oportunističnih političnih motivov, temveč tudi z menjavanjem registrov odgovornosti. Zato je nenadna trditev, da mu volivke in volivci zaupajo, seveda popolno presenečenje.

Pahor se je skratka še en stavek nazaj skliceval na to, da mu volivci več niso zaupali in da je potemtakem že odplačal kazen z nezaupnico svoji vladi in da je ovadba proti njemu zato domnevno deplasirana.

Toda že v naslednjem stavku privleče iz rokava podoben, četudi obrnjen motiv, češ, volilci so mu izkazali zaupanje in ga “dvakrat, leta 2012 in leta 2017, izvolili za predsednika [R]epublike” — in da “zato ni razlogov, da bi odstopil”!

Argument, da zdaj ne odstopi kot predsednik, je bil najprej ta, da je že prej bil kaznovan z odstopom kot premier. Drugi argument, da ne odstopi, pa je v naslednjem stavku ta, da je bil nagrajen z dvema mandatoma.

Mentalni okvir

Kakšno zvezo ima to z njegovo odgovornostjo v zadevi TEŠ 6? S pozicije že “odslužene” kazni je v isti sapi presedlal na drug, nasproten tip obrambe: od “sem že prevzel odgovornost in odstopil” do “volilci so mi zaupali leta 2012 in 2017”.

Po Pahorjevem očitno živimo v državi, kjer ljudstvo odloča brez sodišč, kdo je kazensko odgovoren in kdo ne. Na volitvah. Misel, ki evocira mentalni okvir diktatorjev in tiranov. In ne, nisem opazil, da bi kak medij opozoril na globoko misel, da si zato, ker te državljani imajo radi, imun na kazenski pregon ali odrešen politične odgovornosti.

Na kolena pred Ronaldom

Na koncu bi opozoril na še en primer odvračanja pozornosti, na katerega se je po političnih neuspehih v mandatu 2008–11 očitno zavestno zanesel Pahor in ki sem jo na tem mestu že večkrat obravnaval.

Njegovo komunikacijsko flirtanje in izgradnja drugačnega imidža apolitika, antipolitika, s katerim se bodo ljudje identificirali kot z enim izmed njih — torej s cestarjem, pizzopekom, avtomehanikom itd. — je bila že od volitev l. 2012 Pahorjeva izsiljena strategija preživetja.

Da je na dan vložitve kazenske ovadbe objavil na Instagramu fotografijo, na kateri je pokleknil “pred Ronaldom”, ni naključje. To je samo način bežanja pred vsako obliko odgovornosti.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v četrtek, 5. aprila 2018, pod naslovom Predsednikova globoka misel: ljudstvo me ljubi, zato me ne morete kazensko preganjati. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE