Spizduhar v Vesolju

5.4.2018 / 06:08 1 komentar
Odločila sem se, da si sposodim še duhovito slovensko knjigo. V roke mi je prišel Zoran Hočevar. Roman Ernijeva kuhna.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Potem ko sem prebrala Viewegha, sem se odločila, da si v knjižnici sposodim še duhovito slovensko knjigo. V roke mi je prišel Zoran Hočevar. Ernijeva kuhna.

Knjiga govori o ljudeh srednjih let, tam okoli štirideset, ki so vsak po svoje cinični, zajedljivi, hudomušni, lažno skromni. Najlepši je Erni. Tudi najbolj pameten. Živi sam. V raju. Veliko kuha. Že takoj na začetku nas osreči z receptom za peteršiljevo korenino. Iz nje naredi namaz, ki naj bi bil slasten.

Druščina se redno dobiva v kafiču Vesolje. Tam opazujejo babe, ki hodijo mimo. Erni je zakrknjen samec. Samega sebe označuje kot zagamanega.

Ampak babe ga vseeno zanimajo. Išče takšno, ki jo imenuje “Lady”: “Eno, ki ne bo odlična po merilih revije istega imena, ampak izključno po najstrožjih kriterijih! Eno po možnosti še bolj zagamano, kakor sem jaz! Eno velikopotezno rabim, eno polnokrvno in vsestransko sposobno, ki bo šla skupaj z mano v same akcije!”

Šimfanje trenutnih razmer

Madona, ne razumem. Ali hoče Xeno? Ves čas se sprašuje, kako priti do takšne odlične babe. 

Nastopi dolgo šimfanje trenutnih razmer. Na tapeti so tako klošarji kot tudi politiki. Med drugim omeni tudi Rupla. Takrat se mi je zazdelo, da se knjiga dogaja v nekem drugem stoletju.

Danes živimo drugače. Ali pa tudi ne. Danes imamo Cerarja in trenutni državni pretres. Tudi on doživlja podobna šikaniranja in posluša žaljivke. Nekaj reči je zamočil. Bolje, da nanje pozabimo in se delamo, da je to bilo v prejšnjem stoletju.  

Potem se sprehodimo po Ernijevih babah. Prva je Rozala. Najbolj duhovit se mi zdi, ko seksapil imenuje “seksaful”. Ženska je po njegovem seksi, če ima “seksaful” in “rit kot Velebit”.

Spozna, da je zatreskan v Rozalo in da je žalosten, ker je odšla. Napada ga nespečnost. Pri življenju ga ohranja samo še upanje, da se bo Rozala enkrat le vrnila.

Ukradeni trezor

Erni mi deluje kot zmuzljivec in ne kot “spizduhar”, kot se sam označi. Ta sloves se ga drži tudi potem, ko naleti na finančno zlomljeno Gizelo in njeno hčerko. Opisuje tudi lastnike makin, ki da imajo potrebo po dudi. Skače križem-kražem, od ene babe do druge, vendar me ne prepriča, da je Jack.

Na zadnjih straneh se spet pojavi Rozala. Erni ugotovi, da mu je ona ukradla trezor. V kasi je denar — približno milijon —, ni pa zavitka heroina.

Počasi ima vsega dovolj. Zvizne nazaj v Ljubljano. Seveda v Vesolje. Prijatelje povabi na kosilo. Ponudi jim eksotične in domače jedi po divjih receptih. Počaščeni so. Ampak Erni ni zadovoljen zato, ker jih ima pri sebi, ampak zato, ker se vse zdi v najlepšem redu.

Malo premlada

Se spomnim, da sem enkrat šla v Vesolje. To je bil dan, ko sem dobila svoj prvi avto. Matiza s premično streho. Vehementno sem parkirala pod drevesi, pustila streho odprto in šla v Vesolje na kavo.

Zdi se mi, da so bili za sosednjo mizo podobni tipi: štirideset in več, ofucani, dolgočasni, zajedljivi. Niso mi vzbudili prevelikega zanimanja, jaz pa na njih očitno tudi nisem naredila vtisa. Kmalu sem šla.

Ko sem prišla do avta, pa sem videla, da so sedeži popolnoma prekriti z odpadlimi cvetovi z dreves. Groza, si mislim. Ja, nič, kaj se pa važiš in puščaš odprto streho. Evo kazen. Cel dan sem rabila, da sem s sesalcem in krpo počistila vso to nesnago.

Saj nič ne rečem o Hočevarjevi knjigi. Saj je duhovita. Nekatere besede zelo zavibrirajo. Recimo “spizduhar”. Je pa res, da te generacije nisem poznala. Sem bila malo premlada. Drugič si bom izposodila kaj bolj mojim letom primernega.

[Fotografija: Marko Crnkovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE