God save the Queen, the NATO regime

3.4.2018 / 06:10 2 komentarja
Theresa May rabi novičok, kot je Margaret Thatcher rabila Falklande. Ampak Rusija je testirala mater vseh jedrskih bomb.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odkar so britanski in svetovni mediji začeli histerično poročati o nezaslišanem kemičnem napadu na dvojnega (ali trojnega) agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v idiličnem provincialnem mestecu Salisbury — samo streljaj od magičnega druidskega spomenika Stonehenge —, so siceršnje politične težave angleške premierke postale popolnoma nepomembne.

Skripalova sta bila po prvih informacijah zastrupljena z bojnim strupom, “ki ga proizvajajo v Rusiji”. Brand: novičok, “novinec”. Zanimivo ime za tak nevaren produkt. 

asno, the Russians did it! Le kdo drug? Kdo se bo ukvarjal z konkretnimi dokazi, če pa je domača javnost, večina zahodnih medijev in NATO — vsaj večina partnerjev — pripravljena slepo verjeti.

No, saj mora verjeti. To je v pogodbi. Vse to že veste. Dokončni whodunit prepustimo nadaljnjim raziskavam. V upanju, da bo britanska vlada zaupala podrobnosti tragedije svetovni javnosti in ruskim strokovnjakom.

“Oh, get stuffed!”

Junija lani sem napisal za Fokuspokus članek o stanju duha (med drugim) v britanski politiki po škandalu s požarom v socialnem bloku Grenfell Tower, v katerem je umrlo skoraj sto stanovalcev.

Takrat sem napačno predvideval, da bo ta zgodba odnesla z oblasti Konservativce. Premierka Theresa May ni niti pozdravila preživelih, ko si je prišla ogledat kraj nesreče, zunanji minister Boris Johnson pa je na vprašanje mestnega svetnika, zakaj vlada zmanjšuje budget za požarno varnost, arogantno odgovoril: “Oh, get stuffed!”

Če bi takrat prišlo do predčasnih volitev, bi verjetno zmagali Laburisti po vodstvom Jeremyja Corbyna. Ne bi se mogel bolj zmotiti.

1936–2018?!

Vohunski incident z novičokom pride prav Theresi May za politično preživetje. Tako je kot je njeni vzornici Margaret Thatcher prišla prav Falklandska vojna.

Putin ni rabil škandala tik pred predsedniškimi volitvami, saj bi enako prepričljivo zmagal tudi brez tega. Še manj je to rabil pred svetovnim prvenstvom v nogometu v Rusiji, ki je za ruskega predsednika propagandno orodje leta.

Zdaj lahko pričakujemo odsotnost angleške reprezentance in pritisk na druge članice Nata in EU, naj se jim pridružijo pri bojkotu prvenstva. To bi bil za Rusijo dizaster.

Ampak še večji dizaster je Borisova izjava, da je letošnji Mundial za Putina to, kar so bile za Hitlerja olimpijske igre leta 1936.

Falklandska vojna

Kako je že bilo s Falklandsko vojno?

Margaret Thatcher je bila v začetku 80. let politično skoraj mrtva. Kot Theresa May po Grenfell Towerju, brexitu in vsem ostalem.

Deng Xiaoping je Železni Lady dal vedeti, naj ne računa na to, da bi LR Kitajska odstopila od zahtev za vrnitev Hongkonga od izteku pogodbe 1997. Argentinci so od Velike Britanije zahtevali, naj jim vrne Falklande, in otočje nato zasedli v operaciji Goa. 

In ko se je Maggie aprila 1982 odločila za vojno, se je čez noč preobrazila iz Chamberlaina v Churchilla. Ustanovila je vojni kabinet in po nasvetih admiralov in generalov ni skoparila z milijardami funtov za vojaško akcijo. Zato so ji vedno strumno salutirali.

Tedanji ameriški cowboy-in-chief Ronald Reagan je podpiral argentinsko hunto in je bil proti vojni. Toda v imenu dolgoročnega zavezništva je vseeno prižgal zeleno luč za invazijo. Američani in Britanci go way back.

Ob pomoči ameriških letalonosilk so Britanci v dveh mesecih in pol nagnali argentisko vojsko s Falklandov. Ratingi Margaret Thatcher so poleteli v nebo. Naslednje leto je zlahka zmagala na volitvah.

Rusija ni Argentina

Zato tudi Vampirka Mayeva nujno potrebuje kri. Non-stop bad news cycle.

Ampak Madam May, Rusija ni Argentina! In Rusija je slučajno pravkar testirala jedrski izstrelek RS-28 Satan 2, mater vseh jedrskih bomb. Rusija si ne more privoščiti, da jo NATO popolnoma stisne v kot. S tem v zvezi nujno preberite tudi apokaliptično kolumno Tomaža Mastnaka Britanski “projekt Rusija” nas pelje v vojno v Dnevniku. Britanska šala je vzela hudiča.

Pa še vroča novica: Upokojeni KGB agent Aleksander Varenikovič Vološin je po dolgih letih priznal, da je bila Sovjetska zveza tista, ki je sprožila punk revolucijo. Bende kot Sex Pistols, The Clash, The Ramones je financiral KGB. Zdaj vemo vse.


PS: Ruski predsednik Putin je zaželel vsem slovanskim slovenskim bratom in sestram vesele velikonočne praznike. Razen predsedniku Pahorju.

Sex Pistols v najboljših letih: Johnny Rotten (za mikrofonom) in Sid Vicious (z bas kitaro). “God save the queen / The fascist regime / They made you a moron / A potential H bomb / God save the queen / She’s not a human being / There's no future / And England's dreaming”.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE