Nehajmo poskušati biti vsi zmagovalci

31.3.2018 / 06:08 2 komentarja
Prizadevajmo si biti samo prijazni in ne škodoželjni. Ne obsojajmo drugih in ne podcenjujmo zadovoljnih. Občudujmo jih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zadnjič nisem mogla zaspati. Ker sem od kolegice v pisarni slišala, da si je naložila aplikacijo, ki ti predvaja zvoke, da prej zaspiš, sem v YouTube vtipkala “sleep music” — et voilà, prvi zadetek je bil Guided Meditation for Sleep: Positive Miracle

Zaprem oči. Namestim se tako, kot priporoča glas na posnetku. Diham skozi nos. Vedno počasneje. Po treh minutah človek reče: “Predstavljajte si, da ste direktor uspešnega podjetja ali predsednik močne države. V vaših rokah je usoda mnogih. Ste zelo pomembna oseba. Projicirajte svojo moč samozavestno in sproščeno.”

To me tako znervira, da vstanem, ustavim posnetek in ugasnem telefon. To pa gre že čez vse meje. Ti boš meni govoril, kaj naj si želim biti?! Kar verjetno nikoli ne bom! In tudi tistih šest in pol milijonov ljudi, ki so že poslušali ta posnetek tudi ne. To naj bi mi pomagalo zaspati?

Direktorji v sanjah

Direktorji v sanjah. Jaz, ti in mi vsi. Zjutraj v službi pa nervoza, stiska, anksioznost …

Iz vseh možnih kanalov v nas butajo informacije o tem, kako odkriti svoj potencial, kako prebuditi zmagovalca v sebi, kako postati vodja, kako biti srečen. Zdaj si pa naj še pred spanjem predstavljamo, da smo direktor ali predsednik! In čudež bo poskrbel, da se bomo tako tudi počutili.

Važno je to, kar je v vaši glavi, nam dopovedujejo. Če si predstavljate, da ste direktor, potem tudi ste direktor. Če vam pa niti v sanjah ne rata postati direktor, potem ste si sami krivi, ker niste poslušali posnetka do konca in naštudirali vseh mogočih teorij! Zelo enostavno.

Ampak seveda ni. Ker ne more biti enostavno. Ker nikoli ne bomo vsi ditektorji in ker to ni odvisno samo od našega razmišljanja. Odvisno je od naših predispozicij, okolja, družbe in dejanj. In za češnjo na torti seveda tudi od načina razmišljanja in odnosa do sveta. Kakšen je vaš attitude. Ampak nikoli samo od tega.

Danes, ko bi lahko preprosto uživali v vsem, kar so ustvarili že naši predniki, in ko bi bilo treba vložiti samo še nekaj truda v to, da vsega tega ne zapravimo, sami sebe uničujemo z nenehnim hlastanjem po tem, da bi postali to, kar ne moremo biti.​

Iskanje bližnjic

Razumem, da je iskanje bližnjic naravna človeška lastnost. Toda razum vam lahko pove, da ne moremo biti vsi direktorji in vodje. Statistično je nemogoče.

In zakaj bi si to sploh želeli? Zakaj ni dovolj biti dober in pošten človek? Dober prijatelj, dober starš. Ali niti ne nujno dober, ampak takšen, ki ne škoduje drugim. Zakaj ni dovolj biti človek, ki se zaljublja, joka, se ločuje, vzgaja otroke — enega slabo, drugega bolje — in ki uživa ob hrani, pijači in smehu?

Danes, ko nam ne pretijo nesreče, vojne, ko nismo materialno in eksistencialno ogroženi, ko bi lahko preprosto uživali v vsem, kar so ustvarili že naši predniki, in ko bi bilo treba vložiti samo še nekaj truda v to, da vsega tega ne zapravimo, sami sebe uničujemo z nenehnim hlastanjem po tem, da bi postali to, kar ne moremo biti.

Ne moremo biti karkoli

Zakaj nam nihče odkrito ne pove, da ne moremo biti vse, kar se odločimo? Ne morem biti manekenka, pa če 24 ur na dan stradam in razmišljam in si predstavljam sámo sebe na modni pisti. Ker nimam predispozicij. Ne morem biti svetovna prvakinja v smučanju. Morda imam predispozicije, ampak nimam okolja (denarja). Niti ne morem biti najboljša pisateljica. Imam predispozicije in imam okolje, ampak sem prelena, da bi spisala kaj daljšega od te kolumne.

Namesto da bi vse to sprejeli, se pregrevamo in izgorevamo, se nerviramo in depresiramo. Namesto da bi se že lotila tiste knjige, bom raje na hitro prebrala še en priročnik o tem, kako postati najboljša pisateljica.

Nehajmo si prizadevati biti zmagovalci tega sveta. Prizadevajmo si biti samo prijazni in ne škodoželjni. Ne obsojajmo drugih in ne podcenjujmo tistih, ki sproščeno in zadovoljno živijo. Občudujmo jih.

To je veliko težje kot postati direktor.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE