Preračunljivost in prostituiranje: Posilstva na bulvarju moralnega somraka

26.3.2018 / 06:10 5 komentarjev
Še se jim ljubi ukvarjati s primitivci, ki žvižgajo za ženskami! Kdaj ste to nazadnje videli/slišali? Ker se jim splača!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Naj zdaj počiva v miru, ampak stari Benkovič je bil že po takratnih kriterijih popolnoma nesprejemljiv. No, iz njegovega obnašanja nihče ni delal problema. Ravnatelj je bil itak aparatčik, ki razen o biologiji ni imel pojma o ničemer, mi dijaki pa smo se odraslo hahljali profesorjevim opolzkim pripombam. To se nam je tudi splačalo. Pri zgodovini nas je znal podkupiti s šenkano oceno, če smo podkupili mi njega kot navdušenega filatelista s kakšno redko serijo znamk.

Ko je recimo nekega dne neko bolj razvito sošolko poklical pred tablo, ji je ukazal, naj si odpne jopico. Bruhnila je v jok in stekla iz učilnice. Spet drugič, ko je s prižgano cigaro v ustih in v oblaku dima prišel iz zbornice, je ena druga na hodniku rekla, da smrdi. “Če ti smrdi, pa si jo umij!” ji je zabrusil.

Danes bi ga vrgli iz službe in linčali v medijih — in človek bi mu skorajda privoščil.

Ideološka zloraba

Danes je vse drugače. Danes je druga skrajnost. Če smo že v Mariboru, so starši sposobni obtožiti učitelja spolnega nadlegovanja na podlagi pričevanja otrok, da so ga videli, kako je gledal dekleta v zadnjo plat in se pri tem oblizoval. Konec citata.

In ne samo to: mediji — se opravičujem, da tendenciozno uporabljam množino — pa so sposobni iz tega narediti škandal, da bi dokazali, kako so današnji učitelji pokvarjeni, šolske oblasti pa tudi, ker se delajo, da se nič ne dogaja, in pometajo probleme pod preprogo.

Vesna V. Godina je ob letošnjem dnevu boja proti nasilju nad ženskami — spolnemu, psihološkemu in fizičnemu — zapisala, da je to sicer hvalevredno in dobronamerno prizadevanje zlorabljeno v ideološke namene. Da to ni kritika sodobne družbe, ampak ustvarjanje lažnega videza humanosti. Ker nasilje nad ženskami ni družbeni problem, temveč problem socialne patologije posameznikov. Dušebrižniki pa to generalizirajo, kot da se nad ženskami vsi tako ali drugače izživljamo ali vsaj gledamo stran.

Komu se še to ljubi?

Ali lahko takšno ali drugačno nasilje nad ženskami preprečimo s komično fancy akcijami za ozaveščanje — v konkretnem primeru moških kot potencialnih psiholoških agresivcev in seksualnih predatorjev —, kakršna je recimo ta zadnja na Planetu (Siolu) pod hashtagom #OnZanjo (v navezi z OZN/#HeForShe in IPES)?

Moj bog, da se ljudem še ljubi javno, formalno, etablirano ukvarjati s primitivci, ki žvižgajo za ženskami! Kdaj ste to nazadnje videli ali slišali? Ali recimo s taksistom, ki potnici položi roko na koleno in ji predaga, naj poravna račun za vožnjo s spolno uslugo? Prijavite ga taksi službi pa mirna Bosna! Zakaj nam s tem težite v medijih? Koga sploh hočete spreobrniti? Svoje uporabnike?

Zame je to bolj stvar moralne in medijske preračunljivosti ter ekonomije pozornosti in klikov, če ne celo finančnih transakcij. Za to zavzemati se danes splača. Ker izpadeš kul. In vzornik.

Groza za vsakim vogalom

Promocija zaskrbljenosti zaradi ogroženosti žensk pred spolnim in psihološkim nasiljem moških se splača tudi v tem smislu, da si pridobiš ugled kot domnevni borec za njihove pravice.

V resnici pa gre bolj za to, da druge — ki so do tega bolj brezbrižni, ki tega ne vidijo kot družbeni problem, ki se jim s tem ne ljubi preveč ukvarjati, ker imajo drugo delo in skrbi — denunciraš kot sokrivca za domnevno obstoječe stanje.

Pomahaš z nepreverjenim, čez palec izračunanim, tendenciozno, piarovsko zaokroženim podatkom, da je danes (v Sloveniji) že vsaka sedma ženska (bila) posiljena, vsak peta pa pretepena — kar pomeni okrog 150.000 oz. 200.000 državljank.

Kdor v trenutku, ko to prebere, ne skoči pokonci in ne zavpije, da je pa treba temu narediti konec, obvelja za socialnega brezbrižneža ali koristnega idiota, ki nevede služi politično dirigirani moralni korupciji in degradaciji družbe.

Nikoli ne bomo vedeli, kaj vse se dogaja za štirimi stenami stanovanj in spalnic, pa kabinetov, garderob in telovadnic, pa pisarn ter političnih in razvedrilnih budoarjev in vecejev.

Upajmo, da čim manj groznega. Samo nehajte prekupčevati s strahom in moralno paniko — ker te groze ne boste s tem nikomur prihranili, še manj pa kogarkoli prepričali, da grozi za vsakim vogalom.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 25. marca 2018, pod naslovom Vsaka sedma posiljena?. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE