Putin je car. In premaga ga lahko samo še večji car.

21.3.2018 / 06:08 3 komentarji
Rusija je urejena, če je caristična. Avtoritarnost, socialne razlike, brezpravnost, revščina so dokaz, da družba deluje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Seveda je na volitvah v Rusiji zmagal Putin. Seveda je zmagal z ogromno večino. Seveda ni imel resnih nasprotnikov. In seveda zahodni mediji v glavnem pišejo, da so bile volitve nedemokratične. Ker opozicije ni bilo.

Pri tem vsi po vrsti (vsaj implicitno) natolcujejo, da če pa bi opozicija bila, bi bili rezultati volitev drugačni. Da bi zmagal nekdo drug.

A res? Da bi zmagal nekdo drug? Dajte no!

Tiste, ki tako razmišljajo, v socialni in kulturni antropologiji označujemo za formaliste. Torej za ljudi, ki mislijo, da rezultate določa forma postopkov. Kar je včasih res. Včasih pa ne.

Načeloma je na volitvah to res v primerih, kadar nekdo zmaga z majhno večino ob nizki volilni udeležbi. In načeloma ni res, kadar nekdo zmaga ob visoki volilni udeležbi s prepričljivo večino.

Putin je drugi primer. Prvi primer pa so že nekaj časa rezultati slovenskih volitev. Zato bi bilo treba dvomiti v rezultate slovenskih, ne pa ruskih volitev.

Česa formalisti ne razumejo

Tisto, česar formalisti ne razumejo, je dejstvo, da izida volitev v resnici v večini primerov ne določa forma. Ampak vsebina. Ki pa ni vsebina političnih programov. Ali česa podobnega.

Pomembna je vsebina druge vrste: to, ali kandidati predstavljajo tisto, kar v politični kulturi določenega volilnega telesa velja za “lik zmagovalca”.

Ta lik je del nečesa, kar bi lahko imenovali zgodovinsko vzpostavljena politična tirnica. Ali politična kultura. Zato v slovenskem primeru trenutno naklonjenost volivcev pobira Šarec. In zato volilne glasove v Rusiji pobira Putin.

Putin je namreč tisto, kar Rusi hočejo. Novi car. In v ruski zgodovinsko vzpostavljeni politični tirnici je car tisto, kar ruski volilci hočejo. Ali natančneje: je tisto, kar so Rusi vedno hoteli. Kar hočejo danes. In tisto, kar bodo tudi v prihodnosti še dolgo hoteli.

Garancija za red

V ruski zgodovinsko vzpostavljeni politični tirnici je car edini legitimni nosilec moči. Je tisti, ki garantira red. Prosperiteto. Uspeh. Je tisti, ki drži državo skupaj. Edini, ki mu lahko zaupamo. Zato je tudi na demokratičnih volitvah edini izvoljiv.

Ne smemo pozabiti, da je Putin imel protikandidate in protikandidatko. Ki pa so zgrešili v eni majhni podrobnosti: mislili so — in najverjetneje še vedno mislijo —, da je v Rusiji mogoče zmagati na volitvah tako kot na Zahodu. Zato so se obmetavali z nizkotnostmi. Se polivali z vodo. Itd.

Spregledali pa so ključno dejstvo: rusko volilno telo ni zahodno oz. ameriško volilno telo. Rusko volilno telo še ni — če uporabim besede Christopherja Lascha — predelalo politike v spektakel. Rusko volilno telo hoče drugi način zavajanja, začaranja. Hoče nastop in vedênje carja.

Novi car

In točno to je Putin ruskim volilcem dal. Dal jim je novega carja.  

Treba je priznati, da je to naredil na fenomenalen način. Ni se udeleževal predvolilnih soočenj. To je nekaj, česar car ne počne. Vedel se je “odtujeno”. Kot nekdo, ki se ga tukajšnji svet ne tiče. Ker tako se vede car. Car živi v svetu, ki je ločen od sveta navadnih ljudi. Car prihaja v stik z ljudstvom samo ob določenih priložnostih, ko mu je ljudstvo pripravljeno bučno aplavdirati. Kar se je seveda zgodilo tudi tokrat. Putinu so ob zmagi bučno aplavdirali tisoči.

Naprej.

Car je za Ruse simbol upanja. Kar Putin je. Car simbolizira veličino. Kar Putin prav tako počne. Car služi Rusiji. Veliki Rusiji. Kar je točno to, kar Putin govori, da dela. Car misli na dobrobit Rusije. Kar Putin pravi, da misli.

Vse to deluje. Fenomenalno deluje. Če ne razumete, si poglejte posnetke ob razglasitvi rezultatov volitev. Geslo, ki ga je skandiral Putin. In ki so ga za njim skandirali tisoči. Ki jih v to nihče ni silil. Ampak so to počeli prostovoljno.

Recarizacija

Že pred časom sem pisala v eni od kolumen o tem, da je tisto, kar počne Putin, v resnici recarizacija Rusije. Kot recarizacijo razumem ne samo to, da se v Rusijo vrača car kot za Ruse edini legitimni nosilec politične moči. Ampak tudi to, da se po razsulu, ki ga je prinesel ruski postsocializem, v rusko družbo z recarizacijo ponovno vrača red.

Ruska družba se z recarizacijo ponovno strukturira na način in po logiki, ki je bila vzpostavljena stoletja dolgo. Socialno in kulturno gledano je za Ruse ruska družba urejena, če je skladna s carizmom. In je kaotična, neurejena, če prevzame neko drugo formo.

To med drugim pomeni, da cela vrsta značilnosti carizma — nakopičena in brezprizivna moč, velike socialne razlike, brezpravnost in revščina itd. — za Ruse načeloma niso problematične. Nasprotno. Te značilnosti so dokaz, da je družba urejena. Da deluje. Za Ruse so problematična odstopanja od tega reda. Torej odstopanja od carizma. Ne pa carizem sam.

Kar pomeni: Putina lahko na volitvah premaga le večji car. Ne pa tisto, kar na Zahodu razumejo kot demokracijo.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin in patriarh Moskve in vseh Rusov ter primat Ruske pravoslavne cerkve Kiril.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE