Državljan K na dan stavke, razveljavitve referenduma, premierovega odstopa

16.3.2018 / 06:10 4 komentarji
Vili Kovačič je v najbolj gledanem terminu Odmevov govoril neumnosti in nas lepo povabil na kongres. Bravo, nacionalka!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kdo bo odgovarjal? Kdo bo odstopil? Vprašanje, ki ga novinarji radi postavljajo drugim, naslavljam na vodstvo RTV Slovenija. Na generalnega direktorja Igorja Kadunca, direktorico Televizije Ljerko Bizilj in v. d. odgovornega urednika informativnega programa TVS Vanjo Vardjana.  

Ne vem, kaj točno me je prijelo, da sem v sredo gledala Odmeve v živo. Informativne oddaje sicer gledam z zamikom. Kot nekdanja članica Programskega sveta sem si vzela čas, da prediham končani mandat in si malo odpočijem. V štirih letih sem vedno znova vznemirjena gledala informativne in druge oddaje in programe, se sama s sabo kregala z ekranom in si v mislih — po slabih in dobrih vsebinah — predstavljala naslednjo sejo Sveta.

Rekla sem si, da vsaj informativnih oddaj ne bom gledala v živo, dokler se ne znebim tega impulza. In tako sem se v sredo zvečer prehitro in preveč najedla zarečenega kruha.

Dnevnik in Odmevi

Preden se lotim katastrofalnih Odmevov, samo še nekaj o Dnevniku istega dne.

Stavka 40.000 šolnikov se mi je zdela najpomembnejši dogodek tega dne v državi. Posredno ali neposredno je spremenila dnevni ritem večine državljanov.

Sodeč po Dnevniku se ne bi mogla bolj motiti. Prva tema je bila razveljavitev referenduma o Drugem tiru, sledila je maketa, šele potem stavka. Na vrsto je prišla po devetih minutah Dnevnika.

Prispevek se je začel z napovedjo, da so stavkajoči nosili tudi transparente o maketi. Za koliko denarja pri tej stavki gre, kakšne so njeni politični aspekti, učiteljske zahteve, skratka, za kaj točno gre — tega niso omenjali. Nekaj izjav stavkajočih in konec.

Notranji glas mi pravi, da so o stavki in pogajanjih veliko poročali že prej. Že morda — toda na dan stavke?

Janša pa je čakal pri telefonu

Odmevi so se začeli z napovedjo voditeljice Rosvite Pesek (in z Vilijem Kovačičem v ozadju in v temi), ki je šla takole: odločitev Vrhovnega sodišča, Dejan Židan pove nekaj stavkov o volitvah, pa spet voditeljica, da vlada doživlja poraz za porazom: od makete do stavke in zdaj še referenduma.

“Mislim, da se tiskovna konferenca začenja, prisluhnimo,” je potem rekla voditeljica. Dobrih 6 minut smo poslušali Cerarjev odstopni govor. Potem je Vili Kovačič povedal, da gre na volitve.

Prvi politik, ki je komentiral odstop, je bil Janez Janša. Kot da je čakal pri telefonu, da ga pokličejo. Povedal je, da ga Cerarjev odstop in odločitev Vrhovnega sodišča nista presenetila. Uporabil je tudi besedo transparentnost. 

Zgleda, da je predsednik vlade presenetil samo urednike in novinarje na TVS. Niti mene, ki ne spremljam redno medijskega poročanja o politiki, predsednik vlade ni presenetil. Ves dan so imeli možnost opraviti svoje delo — končalo pa se je z oddajo, ki je trajala 32:35 minut.

Vili Kovačič se je poslovil po 23 minutah. Vmes so bili prispevki o Drugem tiru in o DVK, tudi o stavki. Zakaj je bila, kaj zahtevajo. Wow, mi je ušlo, ko sem to gledala, le kako jim je pa to uspelo?!

Osrednji gost

Vili Kovačič je bil osrednji gost Odmevov. Resda ni ves čas govoril, precej je tudi stal in čakal, da pride do besede. Nekaj je jamral o tem, da za medije ni smel vsega povedati. Rosvita Pesek ga je opomnila, da to ne drži. V tej točki sem se morala z njo strinjati. Nenazadnje je bil Vili Kovačič 4. marca letos gost oddaje Intervju.

A kakorkoli, tako imenovani Državljan K, neartikuliran žlobudrač in momljač, podaljšek kdo ve koga, je bil zvezda večera, čeprav bi si zaslužil kvečjemu kratko izjavo. Ker drugih strokovnjakov in poznavalcev v državi očitno ni. Ker je snovalce Odmevov vse skupaj presenetilo.

Kovačič je dobil priložnost, da v najbolj gledanem terminu govori neumnosti in nas pred kamero povabi vse skupaj na predvolilni kongres. Bravo, nacionalka! 

Še dobro, da je Janez Janša takoj dvignil telefon in preprosto povedal tisto, kar Viliju Kovačiču ni uspelo, kajneda.

Sistem, ne pozamezniki

Vse skupaj je delovalo kot izredna koprodukcija Radia Ga Ga in Bučk v najbolj gledanem terminu. Pa ni bilo to. Vse je bilo res. Na dan stavke, odločitve vrhovnega sodišča in večernega odstopa predsednika vlade smo gledali katastrofalne Odmeve.

Ni bila za vse zaslužna Rosvita Pesek. Pomagala ji je urednica Meta Dragolič in vsi vpleteni v oddajo.

Kdo bo skratka odgovarjal? Kdo bo odstopil? Skoraj eno leto se je Programski svet artikulirano, nenehno in z argumenti vred ukvarjal z Jadranke Rebernik. Dolgo je trajalo, preden so jo odstavili s položaja odgovorne urednice informativnega programa. Toda spremenilo se ni skoraj nič. Očitno ne gre za posameznike, temveč za sistem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE