Cerar ni odstopil. Bil je odstopljen. Naključij ni. Paranoja je povsod.

16.3.2018 / 06:08 Komentiraj
Preganjavica je dominanta politike. Ta odloča, kdo sme v politiko, kdo ven. Brez nje niti prdca ne moreš interpretirati.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Cerar je ves čas svojega mandata ponosno razlagal, da je v politični prostor vnesel politično stabilnost, potem pa se mu je z razveljavitvijo referenduma zgodila “kaplja čez rob”. Na srečo samo tri mesece pred volitvami, zaradi česar je nevarnost nestabilnosti ostala minimalna.

Več o trenutni psihopatologiji dogajanja pa povedo prav reakcije prvaka opozicije na premierov odstop.

Rad bi opozoril na paradoks, ki ga javnost sprejema z veliko mero samoumevnosti: čeprav se je SDS s številnimi interpelacijami proti ministrom in celo s predlogom ustavne obtožbe predsednika vlade zadnja leta močno trudila, da bi prišlo do predčasnih volitev, zdaj njen predsednik vendarle ni zadovoljen z razpletom. Premiera Cerarja so odnesle temne sile iz ozadja, ne kaj drugega. 

Janšev konspiratizem je še hujši, če pomislimo, da predsednik SDS že od leta 2008 za vsake volitve reče, da so bile ugrabljene in nepoštene.

Janševe prve reakcije

Zato je Janez Janša po napovedi Cerarjevega odstopa, že pred telefonskim nastopom v Odmevih pri Rosviti Pesek in tudi po njem, tvitnil ali retvitnil nekaj pomenljivih razlag. Njihova rdeča nit je bila, da ni naključij in da je bil Cerarjev odstop strogo dirigiran. Recimo:

“Povežimo malo dejstva: prave ankete kažejo znatno rast desnih strank. Sledijo akcije. Nenavadno hitro so v javnost pricurljali podatki o čudnih rabotah z maketo 2. tira. Nenavadno so tik pred zdajci propadla pogajanja s Štrukljevim sindikatom. Verjamete v naključja?”

Zarotniška interpretacija nenadnega odstopa je torej taka:

“Nekdo je ocenil, da desnica nevarno raste, zato mora po hitrem postopku priti do novih volitev. Drugače bo še bolj zrasla. A so se zmotili, saj bo sedaj rasla pač le hitreje.”

Še bolj konkreten je bil komentator, ki je prepričal Janšo s tezo o “klovnu Šarcu”:

“Pravzaprav se pridružujem komentatorjem, ki sumijo, da gre za ukaz capo di tutti capi. Cerar je nepotreben, zdaj ko so našli bolj priljubljenega klovna. Očitno so prepričani v zmago. Če maja/junija zmaga desnica pa itak sledi nov coup d’état.”

Konspiratizem in paranoja sta naporni zadevi: Cerarju ne moremo verjeti, ko zmaga na volitvah, pa tudi takrat ne, ko odstopi. Ni kredibilen na oblasti in ni kredibilen, ko zapušča oblast. Nobeno ravnanje ni njegovo, temveč del širše zarote in stricev iz ozadja.

Kaj se nam naivno dozdeva

Podobno velja za tvit Aljuša Pertinača:

“Miro Cerar je odšel zato, ker [mu] ni uspel[o] zagotoviti globoki državi, da bi nemoteno nadaljevala posle s tiri, maketami, medicinsko opremo, itd. Zrušilo ga ni Vrhovno sodišče, ne koalicija, še manj državljan K. Zrušili so ga tisti, ki so ga ustoličili. Centri moči tranzicijske levice.”

Ali povedano na kratko: Cerar sploh ni odstopil, to se nam samo naivno dozdeva. Cerar je bil odstopljen. Po Janši so ga odstavili centri moči. Ali kot je sam povedal tik po napovedi odstopa:

“Predsednik SDS Janez Janša je za Odmeve povedal, da je pričakoval takšen razvoj dogodkov, saj so tudi drugi dogodki nakazovali, ‘da se tako kot leta 2011 in 2014 tudi zdaj ne bodo zgodile normalne volitve, temveč bodo skušali skrajšati mandat in povzročiti čim več kaosa in pri tem izkoristiti prednosti, ki jih imajo, da volivce od stranke SMC-ja preselijo drugam ali pa ustanovijo nov obraz, za katerega bodo verjeli, da bo izvajal isto nalogo marionetne vlade, kot se je to dogajalo pod vodstvom Mira Cerarja’.”

Volitve, na katerih zmaguje paranoja

Že desetletje in več poskušam pokazati, kako močno slovenski politični prostor paranoičen. Njegove “nestabilnosti”, iskanja “novih obrazov” iz strahu pred starimi, zarotništva predčasnih volitev in diskurza nenaključij, centrov iz ozadja in stricev iz ospredja ni mogoče pojasniti z bolj prepričljivo razlago.

Ni paranoje brez teorij zarot, namišljenih strahov in preganjavičnih prepričanj. To ni več sestavni, ampak prevladujoči, dominantni del domače psihopolitike. To odloča o tem, kdo sme vstopiti v politiko in kdo izstopiti. To formirajo prepričanja volivcev in diktirajo ravnanje politike.

Vemo, kdo preganja poštene Slovence in na čem temeljijo preganjavične blodnje. Vseh zarote zadnjih dveh desetletij in več izvirajo iz antikomunističnih nagibov. V praksi je to zreducirano na udbomafijo, strice iz ozadja in rdeče škrate iz Murgel — in njihove ekspoziture. Brez njih se ne zgodi noben še tako dobro prikrit prdec.

Priročnost zarot

Seveda ostaja odprto vprašanje, ali ta paranoidni mentalni dispozitiv samega sebe ne perpetuira do te mere, da se z njim “okužijo” kar vsi politični igralci — tudi tarče teoretikov zarot.

Cerarjeve besede ob odstopu so v sredo zvečer zvenele tako, kot da so se vsi zarotili v odnosu do njega. Janša lahko sebi v obrambo vedno pove, da je njegov konspiratizem dejansko utemeljen v Cerarjevem.

In res: Cerar je kot enega od razlogov za odstop omenil tudi “tiste, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije”, in pojamral, da “stare sile ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, zanima jih le osebna korist” — ne da bi seveda povedal, kdo so ti, ki ga omejujejo.

Če nočemo verjeti, da je konspiratologija samo priročen diskurz iskanja dežurnih krivcev in kazanja s prstom, bi najbrž kak novinar moral premierja izzvati z vprašanjem, kdo so ti notorični “strici iz ozadja”. Tako kot kot Milan Kučan Boruta Pahorja — a žal že pet let, razen tistega puhlega “saj nisem neumen, da bi povedal”, ni izvedel nič konkretnega.

Afere z maketo ter odločb Ustavnega in Vrhovnega sodišča odhajajočemu predsedniku vlade pač niso mogle zakuhati nobene mračne, temne, skrite sile. Zakrivil (si) jih je sam. Ali konspiratizem zdaj samo izrablja, da bi se razglasil za žrtev in iz tega iztržil dobiček, bomo videli kmalu.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v četrtek, 15. marca 2018, pod naslovom Cerarjev odstop: volitve, a brez antikonspiracijske zaščite. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE