Prioritete, prioritete, prioritete: Zakaj je bil Toots Thielemans pomemben?

10.3.2018 / 06:08 1 komentar
Preveč je vsega. Premalo časa. Kam naj shranim vse te informacije? Ne morem vsega videt in vedet. (Razen na Facebooku.)
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sedela sem v pravkar odprti kavarni s prijatelji, ki jih poznam že zelo dolgo. Pili smo, se smejali in načrtovali naslednji izlet. Gremo v Prago ali v Berlin? Še prej pa naslednji vikend v Trst na kulinarični food truck dogodek. Obvezno! Si že rezervirala stanovanje? Bomo v soboto še lahko kaj spili? Joj, organizirat moram še svoje potovanje v Azijo konec aprila. 

Kolegici so ponudili novo službo. Ne ve še, ali jo bo sprejela, ker jo nekaj moti pri kadroviku. Zdi se ji, da njuni energiji nista usklajeni. Razmišlja, da bo za eno leto nehala dalat in šla na potovanje po svetu. Da razmisli, kako naprej. 

Druga se je ravno vrnila s potovanja. Tri leta je potovala po Južni Ameriki. Zdi se mi, da zdaj še manj ve, kdo je in kaj bi rada. Kar naprej ponavlja, da upa, da bo šla čim prej nazaj.

Ko spije kozarec preveč, pa prizna, da ni bilo vse tako rožnato. Smrdi. Pa umazano je. Ljudje ne spoštujejo nobenih pravil. Pa saj veš, tujec si. A bom celo življenje delala v hostlih, se sprašuje.

Komaj čakam

Kolega je po treh letih nehal s punco. Nista več seksala, pravi. Zdaj ima novo, skoraj deset let mlajšo, energično in veselo punco, še študentko. Samo nekaj mesecev je rabil, da jo je po razhodu s prejšnjo našel.

Sama se že nekaj mesecev ukvarjam s tem, da bi začela z jadralnim padalstvom. Plezanja sem se že naveličala. Moja najljubša soplezalka je dobila vnetje kolena in se je temu športu morala odpovedati. Z drugimi plezalci pa se mi milo rečeno ne dá družit. Preveč resno jemljejo vzpone. Meni gre za to, da sem na svežem zraku in da se malo družim, medtem pa naredim še nekaj koristnega za telo.

Jadralno padalstvo bo odlična izbira. Za dolgočasno hojo v klanec si na koncu nagrajen z lepim skokom in panoramskim letenjem v dolino. Komaj čakam.

Mamina 50-letnica

Še prej pa moram organizirati zabavo za mamino 50-letnico. Ne vem, ali naj ji pripravim veliko zabavo presenečenja s prijateljicami in prijatelji, ali pa jo naj za ta denar raje pošljem za en teden na Korziko, ki jo tako zelo pogreša. Nekoč je rada tam dopustovala, potem pa se ji je zaradi prihoda moje sestrice morala odpovedat. Ne vem točno, zakaj. 

Ta teden sem imela spet nakupovalno mrzlico za knjige in koncertne vstopnice. Toliko enih dogodkov, da ne vem, kako naj najdem čas za vse.

Glasba me po eni strani sprošča, po drugi pa mori, ker o njej nič teoretskega in pametno vsebinskega ne vem. Tako kot pri umetnosti. Rada si jo ogledujem, ampak o njej ne znam povedati nič smiselnega. Moram si kupiti kakšno knjigo.

Kakšna trapa!

Zadnjič sem bila prav v zadregi, ko sem nekemu fotografskemu kustosu razlagala o razstavi v Muzeju moderne umetnosti na Dunaju, ki je prikazovala dele človeškega telesa, spojene s prašičjimi. Hotela sem mu povedati o svojih vtisih, pa se nisem spomnila niti imena umetnika. Kakšna trapa, kaj sploh začnem razlagat!

Kam naj shranim vse te informacije, ki jih dnevno pokonzumiram čez dan v službi, potem pa še v knjigah in filmih in glasbi in umetnosti, da niti ne omenjam v poročil in medijev? Se opravičujem, ampak res ne vem, kdo je pokojni belgijski jazzist Toots Thielemans in zakaj je njegovo delo v jazzu pomembno. Tudi če mi poveš, si ne bom zapomnila.

En klik stran, pa tako nedosegljivo!

Za nov projekt, ki so mi ga dodelili v službi, moram v enem tednu naštudirat davčni sistem v Švici. Ne zdi se mi zelo razumljivo in seveda še manj zabavno.

S Kersnikovimi nagrajenci sem že dve leti v zamudi in me zato peče vest. V audiobooku imam že 50 neizkoriščenih kreditov, pa poslušam knjige vsak dan skoraj eno uro med vožnjo v službo in nazaj. Pa še toliko jih je, ki bi jih rada prebrala. Toliko stvari, ki bi jih rada razumela.

Ampak kako naj vse to, kar je samo en klik stran, sploh konzumiram na smiseln način? Kje naj najdem čas in možgansko kapaciteto?

Ne moreš vsega vedet, mi reče prijatelj. Nemogoče. Ne moreš na vse dobre koncerte, ne moreš videt vseh dobrih filmov, niti nagrajenih.

Kako da ne? Saj to vsi delajo! Vidim na Instagramu in na Facebooku. Vsi vejo več kot jaz. Več berejo, več potujejo, več trenirajo. Jejo v boljših restvracijah, se preizkušajo v več športih, več vejo o kulturi.

Meni pa čez vikend komajda uspe na dva koncerta, knjižni sejem, prebrat pol knjige in obiskat tri prijateljice.

Belgijski jazz orgličar Jean-Baptiste Frédéric Isidor, baron Thielemans, b.z.k. Toots Thielemans (1922–2016). — [Fotografija: Wikimedia Commons]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE