Bravo, Trump! Tako je! Treba je oborožiti tudi učitelje!

27.2.2018 / 06:08 4 komentarji
Nekega dne se bo kdo spomnil, da je treba tudi SLO učitelje oborožiti in usposobiti za ubijanje. Ker Američani že vejo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po drugem največjem pokolu v ameriških šolah — ko je prejšnjo sredo na šoli v Parklandu na Floridi streljal 19-letni Nikolas Cruz — je “stabilni genij” iz Bele hiše predlagal pričakovano stabilno genialnost: v ameriške šole je treba uvesti orožje. Nosijo naj ga učitelji, po potrebi pa tudi učenci.

Logika te ideje gre nekako takole. Če bi bili oboroženi učitelji, bi ti lahko na licu mesta rešili problem. To bi bilo edino učinkovito. Ker streljanje v povprečju traja tri minute, policija in reševalci pa do krajev dogodka rabijo povprečno 5 do 8 minut, je jasno, da se na policijo in reševalce ne gre zanesti.

Zato je v šolah treba oborožiti učitelje. Jih strelsko izuriti. Ti bodo sanirali morilske pohode tako, da bodo morilske pohodnike na licu mesta ubili.

Novo prizorišče vesternov

Skratka: po Trumpovi logiki je treba ameriške šole spremeniti v novo prizorišče ameriških vesternov. Kjer bodo dobri oboroženi ljudje ubijali slabe oborožene ljudi. In naredili red. Red dobrih, pravičnih Američanov. Ki so ustanovili dobro, pošteno, pravično in tudi drugim narodom luč demokracije, pravičnosti in svobode prinašajočo Ameriko. 

Del Američanov predsednikovi ideji ploska. Ploska mu tudi ameriški orožarski lobi. Trg se bo s tem ukrepom še bolj na široko odprl prosti prodaji orožja.

Varnostna usposobljenost”

A tej logiki ploskajo tudi mnogi zunaj ZDA. Verjetno tudi tiste slovenske učiteljice in šolski strokovnjaki, ki se navdušujejo nad tem, da so v ameriških šolah že zdavnaj uvedli pozitivne prakse, ki jih mi šele izumljamo. Tisti, skratka, ki vidijo ameriške šole kot model uspešnega šolskega sistema. Ki ga je treba kopirati.

Pričakovati je, da bo potem, ko bo del zadolžitev ameriških učiteljev tudi pobijanje zločincev — seveda pod kakšnim bolj sprejemljivim nazivom, recimo “varnostna usposobljenost” —, prišel kdo na idejo, da je treba takšno usposabljanje uvesti tudi v slovenski šolski sistem. Ker ga pač imajo v ZDA. Ker “oni že vedo, kako je treba”. Kar bi bilo tipično.

Prav tako je značilno, da je Trumpova ideja v ZDA zanetila vroče razprave. Celo tam še obstajajo ljudje, ki menijo, da šole niso prostor, kjer bi učitelji morali pobijati učence. In čeprav te razprave dajejo nekaj upanja, je zaskrbljujoče, da se z vzroki strelskih pohodov ne ukvarja nihče.

Permisivna zakonodaja

Vzroki pa niso samo v bolj ali bolj manj permisivni ameriški zakonodaji za prodajo in uporabo orožja. Vzroki so bistveno manj vidni. Bistveno bolj protislovni. In bistveno bolj zgodovinsko utemeljeni. Utemeljeni z interesi kapitala.

Povezani so z dejstvom, da potrošniški kapitalizem za lastno funkcioniranje potrebuje potrošnike. Potrošnike pa je treba vzgajati. In ta vzgoja ima ime. Imenuje se: permisivna, demokratična, otroku prijazna, sočutna vzgoja — in kar je še drugih imen. Ki opisujejo danes družbeno in strokovno pozitivno ovrednoteno, zapovedano in socialno nadzorovano vzgojo brez dvotirnosti, brez avtoritete in brez kazni.

Pogoji, ki proizvajajo vest

In čeprav se zdi, da s takšno vzgojo ni nič narobe, je z njo narobe marsikaj.

Eden ključnih problemov je, da odsotnost dvotirnosti, avtoritete in kazni odpravlja družbeno nujne pogoje za nastanek vesti. Odprava vesti pa ima kompleksne posledice. Ena od njih je, da za ljudi brez vesti ni problem vzeti orožje in pobijati druge. To genialno pokaže Van Santov film Slon.

Zato rešitev šolskih morilskih pohodov ni v več ali manj orožja v šolah. Rešitev je v tem, da bodo tisti, ki hodijo v šole, imeli vest. To pa bi zahtevalo ponovno uvedbo družbenih pogojev, ki proizvajajo vest.

Ti pogoji pa so: dvotirna vzgoja, avtoriteta in kazen. Dokaz: kjer je bila takšna vzgoja, so lahko vsi moški (recimo v neevropskih družbah) nosili orožje, pa pokolov nad lastnim prebivalstvom ni bilo.

Zakaj? Ker je vest regulirala pravilno uporabo orožja. Pravilna uporaba orožja pa pomeni, da se orožje ne sme uporabljati za pobijanje, ko je komu dolgčas ali ko ima kdo nenadzirane agresivne izpade. Ampak samo v družbeno in kulturno strogo določenih situacijah. Recimo pri pobijanju sovražnikov.

To je za nekatere še vedno lahko problematično. A je v primerjavi s tem, kar se nam s strelskimi pohodi dogaja na Zahodu, v resnici Red. Red, o katerem lahko le sanjamo.

Individualni ekscesi?

Kar predlaga Trump, je torej napačna rešitev. Kot ponavadi. Ker temelji na Trumpovem napačnem razumevanju problema. Kot ponavadi. Od Trumpa ne moremo pričakovati pravilnega razumevanja problema.

Bi ga pa morali pričakovati od “stroke”. Ki tipično molči. Ali pa mlati prazno slamo. S tem, da se udeležuje razprav, ali več ali manj orožja v šolah rešuje problem pobijanja. Ali s stališčem, da gre pri vsem skupaj za individualne ekscese. Morilski pohodi niso individualni ekscesi. So predvidljiva posledica vzgoje brez dvotirnosti, brez avtoritete in brez kazni. Ta se ne pojavlja samo v ZDA. Ampak tudi v Evropi.

In pojavila se bo tudi v Sloveniji.  Seveda pa ne moremo pričakovati, da bo kdo od tistih, ki zagovarjajo otroku prijazno vzgojo, takrat prevzel odgovornost. Ker so že zdaj brez vesti.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE