Fant z zajčjo ustnico, nežnim glasom, sesljajočim govorom osvaja Berlinale

23.2.2018 / 06:08 Komentiraj
Franz Rogowski ni samo ena od European Shooting Stars, ampak z vidnima vlogama tudi pretendent za srebrnega medveda.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Franz Rogowski, fant z zajčjo ustnico, nežnim glasom in sesljajočim govorom, letos na Berlinalu ni samo ena od desetih evropskih vzhajajočih zvezd (European Shooting Stars 2018), temveč igralec, ki ima glavno vlogo kar v dveh filmih tekmovalnega programa: v Tranzitu priljubljenega nemškega režiserja Christiana Petzolda — ki pri kritikih zaenkrat kar visoko kotira v boju za nagrade Berlinala — in v filmu In den Gängen Thomasa Stuberja, ki bo predvajan v petek, dan pred podelitvijo nagrad.

Bolj, ko gledamo Franza, bolj se mi zdi, da je podoben Joaquinu Phoenixu. Sicer pa, kdo je Franz Rogowski in kako je začel s filmsko kariero?

Od kurirja na kolesu do igralca

Odraščal je v okolici Tübingena, v dobro situirani meščanski družini, oče je otroški zdravnik, mati pa babica. Zelo zgodaj je obesil šolo na klin, bil ulični glasbenik v Berlinu, se ukvarjal z izraznim plesom in tudi igral, čeprav se nikoli ni šolal na igralski akademiji. Vseeno pa je končal klasično šolo plesa.

In kaj je hotel najprej postati simpatični sogovornik, ki je 20. februarja praznoval svoj 32. rojstni dan? “Pri 22 letih sem hotel biti kurir na kolesu. Začel sem že pisati prošnjo, se fotografiral s kolesom, nakar mi je prijateljica na zabavi povedala, da je v berlinskem gledališču Schaubühne am Lehniner Platz avdicija za izrazni ples. Pred letom sem sicer še govoril, da nočem biti plesalec, a sem vseeno šel na avdicijo in bil sprejet,” je začel razlagati Franz.

Tako se je leta 2007 začela njegova pot na svobodni sceni, kjer je bil razen v Schaubühne dejaven še v gledališčih Thalia Theater HamburgSchauspielhaus HannoverHebbel am Ufer BerlinTanzfabrik BerlinMaxim Gorki Theater BerlinMünchner Kammerspiele in drugod. Šele nato so prišle vloge v filmih.

Franz Rogowski, fant z zajčjo ustnico, nežnim glasom in sesljajočim govorom, letos na Berlinalu ni samo ena od desetih evropskih vzhajajočih zvezd, temveč igralec, ki ima glavno vlogo kar v dveh filmih tekmovalnega programa. — [Fotografija: Berlinale]

Alternativna faza

“Kar zadeva film, me je v bistvu odkril berlinski režiser Jakob Lass, katerega filmi so večino posneti z improvizacijo, z zelo malo ali skoraj nič scenarija, in mi 2011 ponudil vlogo v filmu Frontalwatte, kjer sem igral enega od treh fantov iz Berlina, ki iščejo svojo identiteto. Leta 2013 je sledil še film Love Steaks, ki je dobil nagrado filmskega sklada Neues Deutsches Kino v vseh kategorijah.”

V 140-minutnem, v enem samem kadru posnetem filmu Victoria režiserja Sebastiana Schipperja, ki smo ga gledali leta 2015 tudi na Liffu, je igral enega od članov ganga, Boxerja. Film je na 65. Berlinalu dobil srebrnega medveda za izredne umetniške dosežke s kamero.

Michael Haneke in Happy End

Po snemanju filmov z nemškimi režiserji se je odpravil na avdicijo na Dunaj, kjer je Michael Haneke iskal igralca za vlogo agresivnega, razvajenega, alkoholu vdanega filmskega sina Isabelle Huppert v njegovi francosko-nemško-avstrijski koprodukciji Happy End.

“Haneke je najprej iskal francoskega igralca, a se je na koncu odločil narediti avdicijo na Dunaju. Ko sem prišel tja v drugem krogu, sem bil zelo razburjen. Nikoli ne veš, kaj te čaka. A bil sem na srečo sprejet.”

In jezik? Je bilo znanje francoščine pogoj?

“V filmu sem ves čas snemal v nemškem jeziku, francoski igralec je nato v originalu sinhroniziral moj glas v francoščino. Poznal sem tekste svojih soigralcev, zato sem razumel, kaj govorijo, ne da bi sam znal francosko. Ker je Isabelle Huppert super igralka, je bilo snemanje kadrov z njo zelo prijetno.”

Film Happy End je bil lani tudi v tekmovalnem programu festivala v Cannesu in na lanskem, 28. Liffu. V Ljubljani bo na rednem sporedu v Kinodvoru od 2. marca.

Zrelejše vloge

Čeprav je zaradi zajčje ustnice in sesljanja Franz v gledališču omejen na določene vloge, pa ga to očitno ne očitno ne omejuje v filmih. Filmski režiserji mu jih dajejo že od leta 2011. Na leto posname tudi po tri filme.

Potem, ko je nastopil v dveh nizkoproračunskih filmih Lux — Krieger des Lichts in Fikkefuchs, sta se mu ponudili kar dve priložnosti za glavno moško vlogo v nemških filmih, ki sta bila pozneje tudi izbrana za tekmovalni program 68. Berlinala. Nekoliko bolj resni vlogi, bi lahko rekli, saj je doslej igral same nedorasle, agresivne, uporniške fante.

“Oba filma sta posneta po knjižnih predlogah: Tranzit po istoimenskem romanu Anne Seghers (1944), ki se ukvarja s problematiko beguncev leta 1930 in katere zgodbo o tranziciji ljudi v druge dežele in pobeg pred nacisti je režiser Christian Petzold odlično prenesel v trenutno dogajanje v Marseillu, kamor prihajajo begunci. Igram Georga, ki v zadnjem trenutku pobegne v Marseille in tam prevzame identiteto pisatelja Weidla, ki se je v strahu pred pregonom ubil. Ima njegov rokopis in pisma ter dovoljenje za vizo, ki ga je dobil od mehiške ambasade.”

“Film In den Gängen režiserja Thomasa Stuberja pa je posnet po kratki zgodbi Clemensa Meyerja. Igram vlogo mladega fanta, ki začne delati v supermarketu, zvečer pa še zlaga palete ter dela izpit za viličarja. V življenju išče novi življenjski prostor in seveda ljubezen, brez katere ne gre.”

Franz Rogowski in njegova soigralka Paula Beer v filmu Tranzit Christiana Petzolda pozirata fotografom na 68. Berlinalu. — [Fotografija: Berlinale.]

Držimo pesti

In kaj si obeta od tega, da je ena od vzhajajočih zvezd?

“Ko sem videl imena prejšnjih vzhajajočih zvezd, me je obšel prav čuden občutek. Med drugim Daniel Brühl, Daniel Craig, ki je zdaj James Bond. Gotovo dobra iztočnica za nadaljnjo kariero.” Kariera Franza Rogowskega bo šla zagotovo šla še višje. Zdaj je končal snemanje zgodovinske drame RadegundTerenceom Malickom, na vidiku so že novi projekti.

Če pomislimo na nagrade tekmovalnega programa Berlinala, ima Franz kar lepo priložnost s filmom Tranzit. Rezultati bodo znani v soboto, 24. februarja. Držim pesti, da bo srebrni medved šel v njegove roke.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v sredo, 21. februarja 2018, na avtoričinem blogu pod naslovom 68. Berlinale: Franz Rogowski, evropska vzhajajoča zvezda Berlinala in hkrati glavni igralec v dveh filmih tekmovalnega programa. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE