Berlinale pred Berlinalom: 79 nemških filmarjev nezadovoljnih z direktorjem

20.2.2018 / 06:08 Komentiraj
Ustvarjalci predlagajo zamenjavo Dietra Kosslicka, ki vodi festival že 17. leto, ker si želijo “nivo Benetk in Cannesa”.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tudi letošnji, 68. Berlinale, ki se je začel v četrtek, se je začel pod vodstvom direktorja Dietra Kosslicka. Torej že sedemnajstič. S to razliko, da je letos prvič — vsaj med filmarji — nekako nezaželen.

Že novembra je med nemškimi filmskimi ustvarjalci zavrelo. Kar 79 se jih je v odprtem pismu obrnilo na javnost in pozvalo h Kosslickovi razrešitvi. Pismo ni bilo daljše od petih stavkov:

“Berlinale je eden vodilnih svetovnih filmskih festivalov. Z novim vodstvom bi se ponudila možnost, da se festival programsko prenovi in prečisti. Predlagamo ustanovitev mednarodne komisije, enakopravno sestavljene iz ženskih in moških predstavnikov, ki bo razmislila o temeljni naravnanosti festivala. Zastaviti si mora cilj, da najde izstopajočo, po vsem svetu povezano kuratorsko osebnost, ki bo živela za kino in bo v prihodnosti sposobna dvigniti festival na takšno raven, kot jo dosegata filmska festivala v Cannesu in Benetkah. Želimo si transparenten postopek in nov začetek.”

Kdo je, kdo ni

Dieter Kosslick je deležen kritik na račun svojega direktorovanja Berlinalu že dolgo, tako da zadnje, javne pripombe 79 ustvarjalcev v bistvu niso presenečenje.

Med podpisniki najdemo tudi take ustvarjalce, kakršni so Maren Ade, Fatih Akin, Christian Petzold, Sebastian Schipper, Volker Schlöndorff, Rosa von Praunheim in Margarethe von Trotta. Ne najdemo pa med njimi vsaj enega znanega imena iz nemškega filmskega sveta: to je režiser, scenarist, producent in skladatelj Tom Tykwer (Teci, Lola, teciParfum: zgodba nekega morilca [po romanu Patricka Süskinda]), ki je letos … — predsednik žirije tekmovalnega programa Berlinala.

Njegova kolega Achim von Borries in Henk Handloegten, s katerima snema že drugo sezono ene najdražjih nemških serij Babylon Berlin (po romanih Volkerja Kutscherja), sta odprto pismo podpisala.

Kosslickov odziv

Kosslick — po izobrazbi komunikolog in politolog, ki se je pozneje ukvarjal s kulturno (in filmsko) politiko, sicer pa ditektor Berlinala že od leta 2001 — se je na nezaupnico seveda takoj odzval. Režiserkam in režiserjem je pojasnil, da “razume njihovo željo po transparentnem procesu in prenovi Berlinala”.

Dodal je še, da je njegov položaj v rokah ministrice, pooblaščene za kulturo in medije Monike Grütters (CDU). Nadzorni svet je Kosslicka tudi pozval, naj predloži načrt možnega prestrukturiranja Berlinala, kar bo po lastnih besedah tudi naredil.

Njegova pogodba z Berlinalom se izteče 29. maja 2019. To pomeni, da bo festival prihodnje leto še “njegov”.

Črni šal

V Kosslickovih izjavah na nemških televizijah je bili ob začetku 68. Berlinala mogoče zaslutiti nekaj jeze in razočaranja. Morda je tudi to odprto pismo razlog, da se letos ne pojavlja več z rdečim šalom, ki je bil njegov zaščitni znak, temveč s črnim.

Neglede na to pa Berlinalu tudi letos ne manjka zvestega občinstva in filmskih ustvarjalcev, ki se vedno znova radi vračajo na festival. Nihče ni nenadomestljiv. Upam, da se bo za Kosslicka našla primerna zamenjava, ki bo res prispevala k prevetritvi Berlinala — če že ne prej, pa po njegovem regularnem odhodu.

Kdo je kdo

Odprto pismo Dietru Kosslicku so podpisali (po abecedi):

Maren Ade, Fatih Akin, Irene von Alberti, Thomas Arslan, Anne Zohra Berrached, Bettina Böhler, Hermann Bohlen, Jan Bonny, Jutta Brückner, Dietrich Brüggemann, Florian Cossen, Ebbo Demant, Doris Dörrie, Andreas Dresen, Maximilian Erlenwein, Katrin Gebbe, Stephan Geene, Hans W. Geißendörfer, Almut Getto, Ulrich Gerhardt, Hans-Dieter Grabe, Dominik Graf, Valeska Grisebach, Henk Handloegten, Thomas Heise, Sonja Heiss, Benjamin Heisenberg, Christoph Hochhäusler, Barbara Junge, Winfried Junge, RP Kahl, Fred Kelemen, Barbara Klemm, Ulrich Köhler, Nicolette Krebitz, Lars Kraume, Michael Krummenacher, Jakob Lass, Tom Lass, Aron Lehmann, Caroline Link, Max Linz, Pia Marais, Jeanine Meerapfel, Elfi Mikesch, Franz Müller, Peter Nestler, Asli Özge, Christian Petzold, Hans Helmut Prinzler, Lola Randl, Axel Ranisch, Edgar Reitz, Michael Ruetz, Helke Sander, Thomas Schadt, Sebastian Schipper, Volker Schlöndorff, Hans-Christian Schmid, Jan Schomburg, Maria Schrader, Robert Schwentke, Christian Schwochow, Jan Soldat, Hans Steinbichler, Oliver Sturm, Isabel ŠSuba, Sven Taddicken, Tamara Trampe, Georg Stefan Troller, Simon Verhoeven, Achim von Borries, Julia von Heinz, Rosa von Praunheim, Margarethe von Trotta, Nicolas Wackerbarth, Christian Wagner, Henner Winckler in David Wnendt.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v petek, 16. februarja 2018, na avtoričinem blogu pod naslovom Nezaupnica direktorju Berlinala, Dietru Kosslicku in škandali Berlinala. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

​V Kosslickovih izjavah na nemških televizijah je bili ob začetku 68. Berlinala mogoče zaslutiti nekaj jeze in razočaranja. Morda je tudi to odprto pismo razlog, da se letos ne pojavlja več z rdečim šalom, ki je bil njegov zaščitni znak, temveč s črnim. — [Fotografija: Ulrich Weichert/Berlinale]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE