Počivalšek na proslavi o “parazitih”: “Nekaj veljata samo kramp in lopata!”

10.2.2018 / 06:08 Komentiraj
Ministrova izjava, da brez dela ni jela, definira kulturnike, umetnike kot ljudi, ki ne delajo in naj zato pač stradajo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek res spet izjavil nekaj škandaloznega? Če sklepamo iz novinarskega pojasnila v poročilu o sredini Prešernovi proslavi na Pop TV in njegovim izrečenim besedam, smo v precejšnji skušnjavi, da bi si to upali domnevati:

“Na vladni strani pa za kritike očitno ni posluha. ‘Kdor ne dela, naj ne je,’ celo pravi gospodarski minister Počivalšek.”

Naj spomnim: gospodarski minister se je že nekajkrat proslavil z maloumno presojo družbenih fenomenov in dogajanj — in robatimi, gostilniškimi besedami, s katerimi je diskreditiral vse, ki so mu napoti ali jih sicer v življenju ne mara. Z arogantnim diskvalificiranjem nima težav. Če mu upravičeno oporekajo ekologi — kot v primeru Magne —, jih razglasi za “ekoteroriste”. Če se pojavi kakšen podjetniški kritik, pa ga označi za “ljubljanskega močvirnika”.

Predsodki in stereotipi

Gospod ne razume, kakšen status imajo v sociologiji predsodki ali stereotipi in niti ne premore socialne inteligence, ki bi mu povedala, da s to frazo kritizira kar vse Ljubljančane. In če vidi pred sabo politično motečo množico ljudi, ji bo takoj pripravljen odreči status državljanov. To so zanj nepomembni ljudje, vredni prezira.

Navajam nekaj evidentiranih primerov. Ultimativna dihotomija na državljane in ljudi zajame vse, predstavlja delitev na prave in neprave, poštene in nepoštene državljane. O tem sem že pisal.

Zdaj smo prišli že tako daleč, da na osrednji proslavi, kjer so bili kulturniki zaradi pomanjkanja sredstev in nestrinjanja z delovanjem Ministrstva za kulturo protestno oblečeni v črno, slišimo njegovo izjavo pred kamero:

“Smo pač generacija, ki je zrastla na motu ‘Kdor ne dela, naj ne je’.”

In to samo trenutek po tem, ko je predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer ostro nastopil in v svojem govoru povedal, da “Šentflorjanci še vedno ne marajo umetnika Petra. In njihovi voditelji seveda tudi ne.” Ministru za gospodarstvu je refleksno padel na pamet imeniten generacijski moto — ki bi lahko bil, če že ni, moto omenjene doline šentflorjanske.

Kontekst

Počivalškova izjava kontekstualno sicer ni bila pojasnjena, pa tudi novinarjevega vprašanja ne poznamo natančno in s tem razlogov, odkod se je ministru prikradla asociacija na delo in jelo.

Obstajata dve možnosti: da je voditeljica Darja Zgonc s kontekstualizacijo njegove izjave, da “na vladni strani za kritike [kulturnikov, umetnikov, Vinka Möderndorferja] očitno ni posluha”, preprosto manipulirala — ali pa je dejansko res, da je bil novinarski kontekst kar pravi in da minister kulturnikom sporoča, naj vendar grejo delat, sicer zanje ne bo kruha.

Ali če smo preciznejši: da za tiste, ki v kulturi delajo, kruh bo, drugi pa naj crknejo. Kar predpostavlja nekakšen pravičniški vatel. Lažnega, seveda.

Togotno in provokativno

Pri vprašanju zaupanja bi vendarle dal prednost novinarjem Pop TV. Ne zato, ker bi jim apriorno verjel, ampak ker glede na ministrovo zgodovino grobega besedičenja induktivno navaja k sklepu, da Počivalšek kot človek iz gospodarske branže v kulturnikih vidi lene in nesramne odžiralce državne pogače.

To je stereotipno, ker se učinki kulturne dejavnosti pač ne morejo meriti v konkretnih cekinih. In ker se pri odmerjeni presoji spretno sklicuje na generacijsko, trdo, “kmečko” mentaliteto, ki ji domnevno pripada. To je tista mentaliteta, ki daje slutiti, da je umetnost neka abstraktna panoga brez konkretnih “delovnih” učinkov. Ker v dolini šentflorjanski nekaj veljata samo kramp in lopata.

Kaj bi lahko še bolj konkretno definiralo kulturnike kot parazite, ki ne delajo in ki naj zato pač stradajo, od Počivalškove izjave? To prepuščam radovednosti izzvanih. Meni se izjava zdi togotna in za umetnike provokativna do konca. Sicer še nisem zasledil, da bi se kakšen medij ali novinar konkretneje lotil Počivalškove domislice. Če imam prav, bi se moral.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v petek, 9. februarja 2018, pod naslovom Počivalšek v dolini šentflorjanski: kultura, po kateri se brez dela ne jé. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE