Ljubáv poboža, ker je topla

3.2.2018 / 06:10 Komentiraj
Jezik si bogatim s starinskimi, pozabljenimi izrazi. Rada jih imam. Tako jasni so in blagi. Veliko lepši od današnjih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Minil je januar, jaz pa nič ne ustvarjam, nič ne pišem. Čakam na preblisk. Nisem v službi. Sem pisateljica in kolumnistka. S tega vidika ne morem pričakovati kakšnega maila, ki bi mi obetal nov projekt. Opazujem maile, ki jih slučajno dobim. Včasih ni nič, včasih pa pridejo samo obvestila društva, katerega članica sem.

Vsi me tolažijo, da je to januarja normalno, ker je še mrtvilo. Ljudje počivajo od pretirane zapravljivosti med prazniki. In verjetno tudi od drugih, prijetnejših stvari. 

Prebiram naslove starih kolumen. O tem sem velikokrat pisala. Naslovi so se glasili Lenoba ali Ždenje. Moje današnje stanje se torej ne razlikuje veliko od prejšnjih let. To me tolaži, da še nisem čisto zabluzila.

Potem pa me je le presenetilo, da sem dobila naročilo za tekst prav te dni.

Kalodont

Mimogrede me doletijo še kakšne popolnoma nepričakovane reči. Jezik si bogatim s starinskimi izrazi. Rada jih imam. Tako jasni so. Tako blagi. Veliko lepši od današnjih.

Imela sem asistenta iz Turkmenistana. Po rodu je bil Rus. Asistente si velikokrat najamem na študentskem servisu. Njegov CV me je tako impresioniral, da sem ga kar najela. Študiral je mednarodne odnose, bil je zelo izobražen in razgledan. Naučil me je rusko pesem. Verze sem pozabila, spomnim se samo zadnjega: “Rusije ne mores izmeriti z običajnimi merami, Rusijo moraš začutiti.”

Zvečer sem ga prosila, naj mi na zobno krtačko stisne “kalodont”. Debelo je pogledal, ker ni poznal izraza. Takrat sem se zavedla, da najbrž res, ker smo tako rekli samo mi tu v Sloveniji in ne drugje po Evropi, kaj šele Rusiji.

Striček Google pravi, da je bil kalodont zobna pasta, ki so jo začeli delati na Dunaju leta 1887, še v Avstroogrski.

Ko sem bila majhna, me je stara mama naučila, da se zobni pasti reče “kalodont”. Stara mama je bila rojena v stari Jugoslaviji, v času SHS. Za nas je bil izraz “kalodont” nekaj običajnega. Zame je še vedno. Iz previdnosti zdaj rečem zobna pasta, da ne bi prihajalo do dilem.

Mašince in uspeše

Zanimiva se mi zdi tudi izkušnja s fakultete. Imela sem sošolko z Jesenic. Povedala mi je, da so vžigalicam na Jesenicah včasih rekli “mašince”. Od asistentke, ki je bila iz Trzina, pa sem izvedela za izraz za brezročno vožnjo s kolesom: temu so tam rekli “uspeše”. 

Priznam, da me je starinskost res začarala. V tekstu za popevko, ki sem ga napisala prav zdaj sem uporabila besedo ljubáv. V SSKJ piše, da gre za starinski izraz za ljubezen: “nedolžna, zvesta ljubáv; bil je vreden njene ljubavi; ljubav do domovine” …

Skratka, ljubáv je lep starinski izraz, ki te poboža, ker je topel. Naročnica ni imela nobenih pripomb glede tega izraza, besedilo je sprejela.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE