Primer Fak: Vprašajte ekstremiste s harmoniko in pod vplivom substanc

29.1.2018 / 06:10 1 komentar
Odkod sploh to prepričanje, da je povprečen državljan SLO razumen in razgledan? Kot da je to podprto s kakšno empirijo?!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Vesoljna medijska javnost se zgraža nad škandaloznostjo delčka nacije, ki je načeloma dobronamerno, demokratično izbiro zastavonoše olimpijske reprezentance na Facebooku izrabila za kanalizacijo nacionalističnih čustev najnižjega ranga.

Eden od medijev — sicer prvi v vrsti tistih, ki dnevno skrbijo za zniževanje intelektualnih in kulturnih standardov —, je ta izgred označil kot “podalpsko zatohlost“.

To je sicer zabavna oznaka, ki ji bo marsikdo prikimal. Vendar pa tako kot odločitev Olimpijskega komiteja, kako naj bo izbran zastavonoša, povsem zgreši bistvo. To odločitev OKS je recimo Gregor Golobič označil kot “maloumno” — ker je temeljila na napačni predpostavki, pravzaprav kar na dveh.

Prva je, da je povprečni državljan Slovenije razumen, razgledan in kulturno odprt osebek, druga pa, da ta osebek odraža celotno slovensko populacijo. Obe predpostavki sta že v osnovi zgrešeni.

Postulat brez empirične podlage

Prvič: odkod ta samozavest in prepričanje, da je povprečen državljan Slovenije razumen, razgledan in kulturno odprt?

Predpostavka je a priori napačna, ker je izrečena na suho. Nima nobene zveze z ničimer oprijemljivim in ni postavljena na podlagi nobene empirične analize. Niti ni opredeljena primerjalno, relativno, da smo Slovenci recimo bolj ali manj razumni, razgledani in kulturno odprti kot naši južni ali vzhodni ali zahodni ali severni sosedje. Je samo predpostavka, ki obvisi v zraku. Samo postulat, da imamo določene lastnosti, vendar brez empirične podlage.

Zanašati se na to, da bodo domnevno razumni, razgledani in kulturno odprti državljani Slovenije imeli določena (zaželena) stališča in da se bodo temu primerno obnašali in sprejemali določene (zaželene) odločitve, je torej že v osnovi zgrešeno. Nobene podlage ni za takšna pričakovanja.

Statistični artefakt

In drugič: zares pa se zalomi, če zgornjo predpostavko o razumnem, razgledanem in kulturno odprtem Slovencu poskušate posplošiti na celotno populacijo.

Lastnosti povprečnega državljana so namreč statistični artefakt. Gre za abstraktno osebo, ki naj bi predstavljala povprečne lastnosti vseh dveh milijonov pripadnikov te nacije.

Toda če so razumnost, razgledanost in kulturna odprtost porazdeljene normalno — torej v skladu z Gaussovo krivuljo (kar sicer ni povsem nujno, kot kažejo raziskave), potem vsi od teh dveh milijonov državljanov odstopamo od tistega enega človeka, ki predstavlja povprečje naših lastnosti.

Vsak od nas je deviacija od povprečja: vsak od nas se glede posameznih lastnosti razvršča bodisi na desno stran krivulje (nadpovprečni) ali pa na levo (podpovprečni).

Kaj imajo harmonika, nacejanje s pivom, vinom in žganjem, rjovenje pod vplivom substanc in ekstremen nacionalni (ali lokalpatriotski) zanos opraviti s predpostavko razumnega, razgledanega in kulturno odprtega povprečnega državljana Slovenije?

Deviacija od povprečja

Odločitev OKS, da izbiro zastavnoše prepusti tistim, ki imajo odprt račun na Facebooku in ki spremljajo šport, je zato maloumna. Državljani na Facebooku ali bolje rečeno športni navdušenci na Facebooku pač niso blizu lastnostim povprečnega državljana. Tudi Facebook populacija je deviacija od povprečja. Toda kot pokaže že bežen pogled, kaj šele številne analize obnašanja posameznikov, ki na forumih izražajo svoja mnenja, gre za precejšnje deviacije od povprečja. Velikokrat za radikalne.

Ker je Facebook splošno dostopno sredstvo za hitro komunikacijo, gre za ozke, zaprte skupine posameznikov, ki se grupirajo zaradi določenih skupnih lastnosti, prepričanj, interesa in ki med sebolj komunicirajo svoje osebne preference in/ali skupini všečna stališča.

Tako kot za uporabnike drugih družbenih omrežij velja, da bolj verjamejo pripadnikom svoje peer skupine kot pa pripadnikom drugih ali etabliranim medijem. Kar zapiše pripadnik njihove skupine in kar drugi člani delijo naprej, ima v njihovem psihološkem svetu večjo težo kot informacije, ki jih dobivajo iz virov izven tega kroga ali od etabliranih medijev.

Zato je Facebook tako primeren kot sredstvo za množično manipuliranje, množično razširjanje lažnih novic, množično izražanje radikalnih stališč. Zato sta bili strategiji predvolilnih kampanj puhlega Trumpa in filipinskega trdorokca Duterteja zastavljeni predvsem na Facebook platformi. Na ta način so na lokalni ravni in na ravneh posameznih socialnih skupin psihološko zmanipulirali tiste, ki daleč odstopajo od povprečja neke nacije.

Harmonika, substance, rjovenje

Podobno velja za slovenske Facebook navdušence nad športom. Že če spremljate velike športne prireditve, lahko vidite, da profil tipičnega navijača vidno odstopa od idealnega povprečja državljana, kot si ga predstavljamo. Kaj imajo harmonika, nacejanje s pivom, vinom in žganjem, rjovenje pod vplivom substanc in ekstremen nacionalni (ali lokalpatriotski) zanos opraviti s predpostavko razumnega, razgledanega in kulturno odprtega povprečnega državljana Slovenije?

In kaj ima podskupina teh s harmoniko, alkoholom in ekstremnim patriotskim zanosom naspidiranih navijačev, ki bivakira na Facebooku, skupnega s predpostavko razumnega, razgledanega in kulturno odprtega povprečnega državljana Slovenije?

Zelo malo. Zdijo se precejšnja deviacija od tega idealnega povprečja razumnosti, razgledanosti in kulturne odprtosti.

Moralni dolžniki

No, zato je bila prvovrstna maloumnost, da je OKS tej deviantni skupini državljanov dal priložnost, da se na Facebooku odločijo, kateri vrhunski športnik bo nosil zastavo. Le kako bi lahko od te ozke skupine pričakovali sposobnost demokratične pluralnosti in racionalnosti pri aktu izbire posameznika za nalogo, ki pri njih v osnovi spodbuja asociacije na nizko kulturo, alkohol in esktremni patriotizem?

Zdaj mora OKS opraviti delo, za katerega je plačan in — nedemokratično! — določiti posameznika, ki bo najbolje simbolizira letošnji nastop slovenske reprezentance na ZOI. Jakov Fak tukaj nima velike konkurence. OKS in vsi Slovenci smo do njega veliki moralni dolžniki — in to že brez tega fiaska.

PS:

Dopuščam možnost, da je predpostavka o razumnosti, razgledanosti in kulturni odprtosti povprečnega državljana povsem napačna. Dopuščam možnost, da “podalpska zatohlost” res najbolje opiše povprečnega Slovenca.

Dopuščam pa tudi možnost, da nič od obojega ne drži in da gre pri skupini radikalnih Facebookarjev samo za deviacijo od siceršnjega profila uporabnikov. Ta varianta bi nam bila verjetno še najbolj všeč — vendar …


Opomba: Tekst je bil objavljen v soboto, 27. januarja 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Podalpska zatohlost ali zgolj iluzija demokratične pluralnosti povprečnega državljana?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE