In nagrado za izjavo tedna dobi … — Miro Cerar!

29.1.2018 / 06:08 1 komentar
Vedno naredí tako, kot da mu ni mar za ljudsko mnenje, ampak za PR. Super. Ampak to pomeni, da ga bo ljudstvo zamenjalo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

In nagrado za izjavo tedna dobi … — Miro Cerar! Slovenski premier nam je iz Davosa poslal po Twitterju naslednje velevažno obvestilo: “#Slovenija je spet ugledna država, zato želijo naše mnenje slišati tudi na @wef. #WEF18 #sharedfutures #Davos”.

Zveni tako, kot da bi župan globalnih Butal šel v Švico položit svojo dolgo brado na okroglo mizo o prihodnosti sveta v pričakovanju, da bo mondena občinska uš Šprinca Marogla skočila prav vanjo.

Šalo na stran, ker to še ni vse. To je pač PR po slovensko. Predvsem se je Cerar z nekaj drugimi izjavami osmešil skoraj tako kot takrat, ko je lansiral svoj famozni slogan: “Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve.”

PR po slovensko

Skratka, premier Cerar je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu ponosno — z zanj tipično bogaboječe piflarsko domišljavostjo, češ, ne bom se sam frajerja delal, saj boste sami ugotovili, da sem priden in pameten — na Twitterju objavil tudi tole: “Čimprej želimo v Sloveniji vzpostaviti vozlišče za področje krožnega gospodarstva. @vladaRS je za ta namen pripravljena zagotoviti tudi finančno spodbudo.” — in tole: “Cilj Slovenije je, da postane zelena referenčna država v digitalni Evropi in regionalna voditeljica na področju sistemske tranzicije v krožno gospodarstvo.”

Kaj je krožno gospodarstvo

Najprej samo pojasnilo za nevedne. (Da ne bo pomote, mednje se prištevam tudi sam.) Kaj je krožno gospodarstvo? Citiram kar po Wikipediji:

“Krožna ekonomija je regenerativni sistem, v katerem input virov, odpadke, emisije in izgubo energije zmanjšujemo na minimum z upočasnjevanjem, zapiranjem in zoževanjem materialov in energetskih zank. To lahko dosežemo s trajnim dizajnom, vzdrževanjem, popravili, predelavo, obnovo in recikliranjem. Krožna ekonomija je nasprotje linearne ekonomije, ki je ‘vzemi, naredi in odvrzi’ produkcijski model.”

Krožna ekonomija ni nova zadeva. Za zgoraj citiranim mumbo-jumbotom, ki ga normalen človek ne razume ali se zanj sploh ne zmeni, se skriva ekološki koncept, star že skoraj trideset let, ki pa se pod to oznako vse do danes ni toliko prijel in prodrl v zavest ljudi kot trajnostni razvoj in drugi zeleni buzzwordi od recikliranja in ogljičnega odtisa pa do toplogrednih plinov in ločevanja odpadkov itd.

Če prav razumem — in moram priznati, da se prav zelo ne trudim —, je krožna ekonomija kot ideja in izraz samo upgradan sinonim za različna, vendar konvergentna prizadevanja za skrb za okolje in ozaveščanje ljudi, ki se šlepa na podobne, danes fancy zveneče izraze, kakršna sta recimo delitvena ali gig ekonomija.

Cerarjeva vlada je z izjemo prve in poldruge Janševe verjetno najnespretnejša od vseh, kar zadeva PR. Celo tisto, kar izjemoma naredi prav — ali kar vsaj ničemur ne škodi ali nikogar ne moti —, zna pokvariti s spodrsljaji in nerodnostmi, ki izvirajo iz popolnega nezavedanja, da grejo vsem na živce.

Kdo bo koga zamenjal

Krožna ekonomija ni nič novega niti za to vlado samo. Šel sem preverit v tisto znamenito Vizijo Slovenije 2050 in ugotovil, da se lepo poslovenjena oblika “krožno gospodarstvo” v njej že pred enim letom pojavi kar štirikrat. (Dobro, no: osem besed od skupaj 14.000!)

Nič novega ne bom povedal, da je Cerarjeva vlada verjetno najnespretnejša od vseh doslej — morda kvečjemu z izjemo prve in poldruge Janševe —, kar zadeva PR. Celo tisto, kar vlada izjemoma naredi prav — ali kar vsaj ničemur ne škodi ali nikogar ne moti —, zna pokvariti z nepotrebnimi spodrsljaji in nerodnostmi, ki izvirajo iz popolnega nezavedanja, da pač grejo vsem na živce.

Cerar in kompanija imajo bodisi tako trdo kožo — ali pa so tako zelo vase prepričani in samovšečni.

Cerar ljudstvo ali ljudstvo Cerarja?

Odleteti s falconom na nekajdnevni izlet v Davos — in to ravno med stavko javnega sektorja — in tam prodajati nebuloze o ekologiji in ugledu, ki da ga Slovenija ponovno uživa, je recept za neizogibno katastrofo. To je tako, kot če bi sestradanemu levu z roko ponudil čevapčič in mu rekel: “Na, muca!”

Nimam nič proti, če gre Cerar v Davos. Ne mislim, da bi iz solidarnosti do stavkajočih moral ostati doma in jim solidarno mahati z balkona — ali grozeče žugati. Niti nimam nič proti private jetom. Nič nimam proti, če naš premier zbrani globalni eliti s polnimi ritmi razlaga o nekakšni cirkularni ekonomiji.

Naj kar. Mu pa povem, da si glede na ljudsko mnenje pač mora pripisati posledice. Očitno vedno naredi tako, kot da mu je za to vseeno. Ker pa on ne more zamenjati ljudstva, bo ljudstvo zamenjalo njega.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 28. januarja 2018, pod istim naslovom. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE