Fak ni fake news

28.1.2018 / 06:10 Komentiraj
Kdo se je sploh spomnil na glasovanje za zastavonošo? Ta res ne ve, da Slovenci še nismo zreli za ta nivo demokracije.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Naj pišem o nepojmljvi zaprtosti, ozkoglednosti in nerazumnosti nekaterih (po Svetlanino) Slovenceljnov, ki niso imeli kaj bolj pametnega za početi in so se spravili na Jakova Faka? Ali o okrogli mizi o fake news to sredo? Ni enostavna odločitev. Obe temi dvigujeta prah, sta aktualni in številni od nas imamo do teh dveh tem izoblikovano stališče, ki smo ga pripravljeni deliti.

Jakov Fak, kandidat za nosilca naše zastave na OI v Pjongčangu, je bolj Slovenec od vseh tistih, ki so se spravili nadenj in mu očitajo, da je Hrvat. Sram jih bodi! Zaplankani, ozki, omejeni. Pritlikavi in ujeti v svojo majhnost. V svoji topoglavi miselnosti, da bodo slovenski narod s svojimi pritiski dvignili nad Jakova in nad Hrvate, mogoče celo nad ves svet, so nas potunkali globoko v drek, med najbolj nestrpne narode in posameznike tega sveta.

Sram me je, da so takšni med nami!

Na ravni sončenja

Šport je bilo področje, v katerem smo kolikor toliko dobro branili vpliv in vmešavanje politikov — vsaj na ravni “sončenja” ob uspehih naših športnikov. Saj se še spomnite žvižgov ministrici, ko je na Kongresnem trgu na odru zlatim košarkarjem, našim evropskim prvakom 2017 (12 igralcem, trenerjem in podpornemu timu podarila simboličnih 50.000€? To so bili žvižgi nasprotovanja, ne navdušenja, če ste slučajno pozabili. 

In tako se je ob nominaciji Jakova Faka za nosilca naše zastave našla skupina ničvrednih, ki šport do konca spolitizira.

Kdo se je to sploh spomnil?

Sploh pa, kdo se je spomnil, naj javnost glasuje za našega zastavonošo? Ta res ne ve, da Slovenci nismo zreli za ta nivo demokracije. Takšno glasovanje nas samo razdvaja in odpira prostor za zgodbice, v katerih crkujejo sosedove krave.

Poleg tega to ni lepotno športno tekmovanje ali glasovanje za športnika tedna. Takšno glasovanje nehote potepta športno vrednost neizbranih. Mogoče povsem po krivici, ker se ukvarjata s športom, ki je manj na očeh javnosoti. Pomembni so kriterji, po katerih so ti športniki izbrani. Če so ljudem jasni kriterji, ne bo nikoli nobene zadrege in podpora ljudstva bo zagotovljena.

Slovenija kot drugi dom

O Jakovu sem prav nedavno nekaj pisala in na kratko povzemam svoj zapis:

Tujce, ki so si Slovenijo izbrali za svoj dom, četudi le začasni, cenimo tudi po tem, kako zelo so se uspeli integrirati v našo družbo. Jezik je pri tem najbolj opazen pokazatelj. Jakova Faka sem spoštovala že kot hrvaškega športnika, dobitnika medalje na svetovnem prvenstvu v biatlonu 2009 v teku na 20 km in na olimpijskih igrah 2010 v sprintu na 10 km, kar je bila sploh prva hrvaška olimpijska medalja v biatlonu. Ta suhljati fant je z lahkoto nabrisal vse naše fante, četudi ne prihaja iz smučarske dežele.

Spoštovanje do Jakova je samo še zraslo, ko je iz hrvaške reprezentance prestopil v slovensko. Za nas Slovence je takšno dejanje pomembno sporočilo. Še posebej simbolno, ko gre za Hrvaško. Nenehna medsoseska tekma v tem, kdo je boljši, kdo bo koga in kdo bo potegnil daljši konec, se odraža tudi v športu. Če se je Jakov odločil, da bo tekmoval za Slovenijo, pomeni da je presodil, da ima pri nas boljše razmere, je verjel, da bo svojo kariero lahko uspešneje razvijal v našem okolju. Po burnem pregovarjanju in nasprotovanju hrvaške biatlonske zveze, smo ga 2010 sprejeli medse. Na tej točki bi lahko obstali, pustili Jakovu, da trenira, zmaguje, govori svoj jezik in bili zadovoljni z vsako njegovo odlično uvrstitvijo.

Tudi Jakov bi lahko mislil enako. A ni. Vsakič znova me preseneča njegova Slovenščina. Niti kančka “južnega” ni zaznati v njegovi Slovenščini. Nobenega značilnega l-ja, njegovi e-ji so slovenski, narečje pa — kot se za klenega smučarja spodobi — gorenjsko. Se tudi vam zdi, da je prav jezik tisti, ki najbolj prepriča v to, da  pri njegovem prestopu ni šlo le za športne pogoje in razmere? Da je šlo tudi za globoko naklonjenost do Slovenije, ki jo z imenitno slovenščino odraža na najbolj neposreden in spoštljiv način?

Meni se! Oprosti, Jakov Fak!

Jakov je nedvomno Hrvat po rodu, ima pa prav tako nedvomno že 8 let slovenski potni list, nedvomno tekmuje in zmaguje za Slovenijo, nedvomno govori Slovensko, mnogo lepše, bolj tekoče, smiselno povezano, s spoštovanjem in dostojanstvom, kot marsikateri, ki je bil rojen v Sloveniji in se ima zato za »echt« Slovenca. Velik del leta preživi na Pokljuki. Njegov posebni trener je Slovenec in še več.

Jakov Fak ni fake news, je realnost.

No, za zapis o lažnih novicah mi je pa zmanjkalo prostora. O tem prihodnjič.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE