Lokalni župan s fake fotografijo za Alenko Bratušek z manipulacijo naprej!

26.1.2018 / 06:10 Komentiraj
Podpredsednik Stranke AB in župan Komna ukradel Žurnalu fotko s protestov in si izmislil svoj slogan v podporo šefici.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj je Bojan Požar objavil fotografijo bizarnega transparenta s stavke javnega sektorja, posneto v sredo med demonstracijami pred vladnimi prostori na Gregorčičevi. Na fotografiji je dr. Simon Zupan s Filozofske fakultete v Mariboru, v rokah pa ima transparent. Nanj je pesnik zapisal rimo: “Zdaj prišel je čas, da Alenka reši nas.”

Pod naslovom Stavkajoči javni sektor: Zdaj prišel je čas, da Alenka (Bratušek) reši nas! je Bojan Požar  v rubriki Zvezde in izjave napisal:

“‘Zdaj prišel je čas, da Alenka (Bratušek) reši nas!’ — (No, tako je pisalo na enem od transparentov med včerajšnjo stavko javnih uslužbencev. Marko Bandelli, župan Komna in podpredsednik Stranke Alenke Bratušek, pa je to fotografijo veselo delil naprej po [T]witterju […].”

V resnici gre za fake fotografijo. Za šolski primerek fotomontaže.

Kar bi lahko bila dobra novica za Alenko Bratušek, je slaba za resnico in njej zavezano novinarstvo.

Zanesljivo

Zapis Marka Bandellija, zvestega člana stranke omenjene političarke, se v celoti glasi takole [nelektorirano, op. Fp]:

“Predragi prijatelji. To morate delit naprej. Napis, ki potrjuje zakaj smo se in se bomo  borili, vestno in pošteno za nas vse, za našo državo. Danes, v Lj. Hvala. (Stranka Alenke Bratušek bomo volili junija, zanesljivo) @StrankaAB @ABratusek @pavlijj @RomanJakic @MasaKociper

Dostopen je na tej povezavi.

Te dni spet poslušamo posmehljive tone, usmerjene v stavkajoče, blanširane z običajnimi predsodki do “parazitskega” javnega sektorja. V zgornjem primeru, kjer izpadejo kot nekaj politično motiviranega, pa se razblinijo v nič, ko ugotovimo, da je omenjena fotografija fake news najbolj primitivne sorte.

“Malo v šali malo za res”?!

Stavkajoči predavatelj ni imel nikakršne želje po promoviranju nekdanje predsednice vlade. To je hotel kvečjemu omenjeni župan in brez moralnih zadržkov fotografijo preprosto ponaredil.
Fotografijo je ukradel s spletne strani Žurnala24, avtor fotografije je Saša Despot. Na transparentu pa dejansko pisalo: “Ne jamram, stavkam”. Fotografijo si lahko ogledate v fotogaleriji na tej povezavi [fotografija je 16. od 24, op. Fp]. Samostojno je dostopna tudi na tej povezavi.

V Stranki Alenke Bratušek so po opozorilu, da je fotografija ponarejena, svoj retvit Bandellijevega tvita izbrisali. Prvotno pa so ga komentirali takole — kar dobro definira njihovo raven duhovitosti [tudi nelektorirano, op. Fp]:

“Malo v šali malo za res, ‘fake news’ napis na plakatu je bil boljši od originala.”

Ko to pišem [in ko to ponatiskujemo, op. Fp], omenjeni župan še ni odstranil svoje mojstrovine. Pa bi ga moral — in bi se tudi moral opravičiti.

Očitno je prišel čas, ko bi se Alenkini politični privrženci radi reševali z grobimi manipulacijami. Lažne fotografije Bratuškovi ne bodo v prid, še manj pa bodo reševale nas.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v četrtek, 25. januarja 2018, pod naslovom Kako rešiti Alenko s fotomanipulacijo. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE