Vlada naj gre na bolniško

21.1.2018 / 06:10 Komentiraj
Zakaj vlada ne posluša uspešnih podjetnikov? Ker niso člani strank? Ker javnemu sektorju pa zna zelo dobro prisluhniti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ta ponedeljek je bil v Postojni forum Kluba slovenskih podjetnikov (SBC, Slovenian Business Club). Gre za združbo družinskih podjetij prve, druge, celo že tretje generacije, ki dobro poslujejo. V resnici jim gre vedno bolje. Rastejo, ker so organizirana bolj vitko kot podjetja v državni lasti, so pa tudi bolj agilna, prilagodljiva, usmerjena v svet. Njihovi lastniki so s poslom zrasli, v njem imajo svoje korenine, niso padli v to od nikoder.

Odgovornost

Predvsem pa imajo lastniki globoko odgovornost do tega, kar so ustvarili sami ali njihovi starši.

Odnos lastnikov družinskih podjetij do podjetja, do svoje znamke in tudi do zaposlenih je popolnoma drugačen kot odnos tistih, ki so podjetja kupili z nekim neobstoječim, bodočim denarjem podjetja samega, ne pa s svojimi težko prigaranimi milijoni.

Tako je recimo Matej Raščan kupil Delo Revije, kar je bil verjetno eden najbolj pokvarjenih primerov tajkunskega uničenja dobrega podjetja. Zaradi sle po hitrem in nepravičnem zaslužku, ne da bi se zmenil za blagovne znamke, njihovo vrednost, kaj šele zaposlene.

Če ne bil tako pohlepen, bi morda še danes upravljal to podjetje. Delo Revije bi bilo gotovo manjše kot takrat, ko ga je kupil, optimirano, vendar solidno in s pozitivno bilanco.

Zahteve …

Nazaj v Postojno. Na tem srečanju so podjetniki vladi prenesli nekaj ključnih spročil. Vsi smo jih lahko slišali, saj je bil dogodek medijsko odlično pokrit. A četudi so njihova sporočila krožila po vseh slovenskih medijih, je vprašanje, ali jih je vlada slišala — in ali jih je sploh hotela slišati.

Zahteve SBC so bile jasne in nedvoumne. Z njihove spletne strani sem izluščila naslednje:

  • enake spodbude za vse investitorje, domače in tuje (urgentni sprejem zakona o spodbujanju investicij)
  • dodatne razbremenitve plač;
  • postopna uvedba razvojne kapice;
  • dohodninska reforma;
  • več kadrovskih štipendij;
  • proaktivna imigracijsko politiko za privabljanje strokovnjakov.

… in pobude

Poleg tega smo lahko slišali še naslednje konkretne pobude:

  • vrniti davke na raven izpred krize;
  • znižati DDV na nekdanjih 20%;
  • odpraviti 50-% dohodninski razred;
  • znižati davek na dobiček na nekdanjih 15%.

Kakšen bo odziv na te zahteve, je velika neznanka. Od vlade še nismo slišali ničesar. Njihov odzivni čas na zahteve gospodarstva je praviloma zelo dolg in pogosto tudi vprašljiv.

Nikoli pa ni vprašljiv hiter odziv vlade na zahteve uslužbencev javnega sektorja. Na njihova še tako nerazumna pričakovanja se vlada vedno odzove.

Sledijo pogajanja in preigravanja, pritiski in izjave pred kamerami, televizijske Tarče in druge pogovorne oddaje — na koncu pa se tekma seveda konča na škodo davkoplačevalcev oz. tistih, ki polnimo proračun.

Seznam želja po višjih plačah v javnem sektorju je trenutno težek že skoraj milijardo evrov. Pa še splošna stavka se obeta, ki bo k temu znesku dodala še nekaj milijonov stroškov zaradi izpada dela.

Razsipnost, ki si je ne moremo privoščiti

Koliko AkrapovičevLotričevDewesoftovInterblockovSkaz in drugih uspešnih podjetij potrebujemo v SBC klubu, da bomo potešili to nerazumno razsipnost, ki si je ne moremo privoščiti?

Zakaj država ne sliši naših uspešnih podjetnikov? Ker niso člani političnih strank? Ker niso del političnega establishmenta? Ker niso zlizani s to ali ono koalicijsko stranko?

Eno od pravil SBC je, da njihovi člani ne smejo biti politično aktivni. Na ta način lahko ohranjajo svojo neodvisnost — neglede na trenutno vladajočo garnituro. Takšna drža prispeva k njihovemu visokemu ugledu v javnosti. Tudi zato imajo veliko privržencev.

Gluhi na eno uho

Slabo se piše državljanom države, katere vlada se trka po prsih, ko gre gospodarstvu dobro, ni pa pripravljena prisluhniti predlaganim ukrepom taistih gospodarstvenikov, da bi nam šlo dolgoročno še bolje. Dolgoročno! Vlada očitno ne razume, da razbremenitve in olajšave pomenijo samo začasno manjše prilive v proračun, dolgoročno pa pripomorejo k veliko večjim prilivom sredstev.

Po drugi strani pa vlada praviloma prisluhne tistim, ki nenehno gledajo v lonec blaginje in zahtevajo njen nenormalni delež.

Vlada je zagotovo gluha, vsaj na eno uho. Zaslužila bi si dolgotrajnejšo bolniško odsotnost. Volilno leto gor ali dol.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE