Previdno z novoletnimi željami. Vse ne grejo v nič.

31.12.2017 / 06:08 Komentiraj
Socialni čut nam preprečuje, da bi voščili: “V novem letu vam želimo, da bi se zbližali s hlapljivim konceptom lepega.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Svet, v katerem se vsi zaklinjajo, da so drugačni — pri čemer nimajo v mislih kake posebne hendikepiranosti, temveč kreativnost, čuječnost, izvirnost, iskrenost … —, streže z nenavadnim fenomenom: vsi bolj ali manj drugačni pošiljajo enaka voščila. Pravzaprav se izraziteje razlikujejo samo v številu klicajev na koncu. Mladi jih nasujejo več.

Vreščavih vzklikov so največkrat osvobojene samo voščilnice, ki izvirajo iz strogo poslovnega sveta. A to je tudi svet, v katerem ena voščilnica pade v stotine elektronskih nabiralnikov.

Tudi zato bi na morebitno prisotnost gibkega duha podjetja lahko opozorili vsaj z domišljeno napisano oziroma predstavljeno mislijo. A vse prevečkrat podležejo varnim klišejem. V več svetovnih jezikih. No, ne nujno, odkar se da z angleščino pobiti vse muhe na mah …

Kaj je onkraj fraz?

Vsekakor pa znajo biti novoletne želje precej drzen manever. Če so izrečene z benevolentno brezbrižnostjo — kakor v primeru običajnih “dober dan”, “kako si”, “lep večer” in drugimi vljudnostnimi frazami našega vsakdana —, se najbrž res zdi, da so dovolj sterilne, da ne bi smele povzročati zapletov.

Če pa imate neobičajno navado, da z izrečeno ali zapisano željo mislite resno, potem ni izključeno, da ne boste zapadli v hude notranje dileme. In bili v “najbolj veselem času leta” (dodatno) razrvani ob pomisli, da utegne vaša želja enkrat takrat, ko bo leto že dodobra v sedlu, preveč prilagoditi svoje obnašanje prejemniku.

Ta pa si utegne pod tradicionalnim “srečno” predstavljati zelo drugačne podobe kakor vi. In bo srečo zaznal, ko bo v trgovini naletel na akcijsko ponudbo telečjih jeter. Ali morda ocvirkov. Ali ko si bo učiteljica na smučanju zlomila nogo in bo odpadel za četrtek predvideni test.

(Oh, kako nedolžni in iskreni so otroci. Pravi zaklad.)

Dimenzije lepega

Če ste za povrh še nekoliko drobnjakarske narave, boste začutili, da človeku, ki ga kakovost ne zanima oz. je ne prepozna, ne morete zaželeti “samo najboljšega v novem letu”. Podobno mu tudi “vse najlepše” ne morete zaželeti, ko pa veste, da nima nikakršnega občutka za estetiko, ker je cepljen na kič in zavezan cenenosti.

Čeprav si ne želite, da bi vaše voščilo izpadla kot nekakšen novoletni lari-fari, vam elementarni socialni čut preprečuje, da bi mu rekli:

“V novem letu ti želim, da bi se naposled vendarle zbližal s hlapljivim konceptom lepega.”

Je pa res, da se dá tole podtakniti evfemizmu, ki bi dobronamerni, a ostri misli prilagodil še vljudnost:

“Da bi z novim letom vedno znova odkrival prostrane dimenzije lepega. Jih vedno znova prepoznaval in v njih užival.”

Iskrenost je problematična

Ko instant voščila padajo vsevprek, je vsakega človeka, ki mu voščite, nemogoče dovolj dobro poznati, da lahko svojo željo ciljno usmerite.

Nosite pa toliko več odgovornosti tedaj, ko dobro veste, komu voščite. In mu vrh vsega voščite na fizični ravni. Čeprav mu najraje sploh ne bi. Oziroma bi, če bi si upali biti iskreni.

Recimo: leto je še čisto sveže, pred vami pa človek, ki bi mu morali reči, če bi “sledili srcu”:

“V novem letu vam želim, da bi svoji dve muci peljali k veterinarju na sterilizacijo in si tako vsaj malo izplaknili svoje zločinske roke.”

Pa ravnate lažno razumno in praznično prijazno in rečete: “Srečno!” — in upate, da bo vesolje prepoznalo frazo in vsega skupaj ne bo vzelo preveč zares.

Sreča izmaličenih duš je povečini tudi širše problematična. Lahko pa tudi upate, da bo vnukinja že to pomlad dovolj stara in bistra, da ne bo več verjela, da jim hudobni ljudje ponoči kradejo srčkane male mucke …

Smotrna izraba razuma

A če resnični svet (odnosov) ne bi tako bolestno kaznoval dobronamerne iskrenosti, bi lahko bilo voščilo podobnemu profilu človeka kakor v zgornjem primeru tudi takšno:

“Želim ti bolj smotrno izrabo razuma — kar bi se med drugim kazalo tudi v tem, da ob naslednjem novem letu ne bi svojemu otroku spet kupila za dobrih 100€ pirotehničnih sredstev, ko si pa še pred dvema tednoma tožila, da ubogi otrok ne more na šolski izlet, ker je 30€ previsok strošek.”

A takšno željo, ki (raz)para praznično vzdušje, si veliko teže privoščite kakor recimo to, ki je morda malček zlobna, a na humorno prikupen način (če jo izrečete vsaj kolikor toliko podobno mislečemu):

“Želim ti, da v novem letu ne bi spoznal nikogar, ki je na predsedniških volitvah glasoval za Angelco Likovič.”

Iskrenost je za izbrance

Seveda pa ni treba, da bi bili še za novo leto očarljivo pikri in prevzetno jedki. Če le voščite pravemu človeku, lahko zavzamete tudi nekoliko bolj pompozno držo:

“V vsako novo leto so vraščene tudi nove čeri. Naj se ob eno že na samem začetku ujame velik rdeč balon, se spektakularno razpoči in nad prostrano krajino raztrese vse, kar ti barva življenje.”

Ali pa se dobre tri ure čez polnoč, ko naposled le potihne skorajda zaukazana evforija množic in se vrnete s sprehoda s svojim prestrašenim psom, razprete slovesni subtilnosti:

“Ogrnjen z odejo iz zvezd ostani zdrav in dobremu zvest.”

(To boste razumeli, če boste te besede s hvaležnostjo in iskrenostjo najprej zašepetali prav svojemu psu.)

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE