Inventura izgubljenega leta 2017: Bogati še bogatejši, revni še revnejši

27.12.2017 / 06:10 Komentiraj
Vsi govorijo, da Severna Koreja ogroža svetovni mir. Nihče pa ne pove, da ga še bistveno bolj ogrožajo Združene države.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če se ozremo na iztekajoče se leto 2017, lahko sklepamo, da je bilo glede na vse ključne probleme našega planeta — izgubljeno. Izgubljeno zato, ker se v tem letu nismo približali rešitvam. Še več! Zdi se, kot da smo se célo leto 2017 delali, kot da teh problemov ni.

Zato je rezultat klavrn. Rešitvam ključnih ekoloških problemov se nismo približali niti za korak. Vsaj ne v praksi.

Če pogledamo politično raven svetovne ureditve, smo se v letu 2017 resno približali konfliktom, ki bi lahko imeli resne posledice ne samo za vpletene države, ampak za ves planet. Tako Severna Koreja kot ZDA sta postali državi, ki resno ogrožata svetovni mir. S svojima voditeljema, ki sta šolska primera politikov, ki ne bi smeli priti na oblast in do moči, sta od politične retorike prešla k bistveno bolj zaskrbljujočemu merjenju moči. Če ju poslušamo, nevarnost vključuje tudi možnost jedrske vojne.

Disciplinirati tudi ZDA

Zahodni mediji pri tem problematizirajo ravnanje korejskega predsednika, Trumpu pa se je uspelo izogniti temu, da bi njegovo delovanje merili z istimi vatli kot delovanje Kim Jong-una.

Vsi govorijo, da Severna Koreja ogroža svetovni mir. Nihče pa ne pove, da ga še bistveno bolj ogrožajo Združene države. Če ne zaradi česa drugega, pa vsaj zato, ker imajo bistveno več orožja, bistveno več politične moči, bistveno več ekonomskih in političnih vzvodov in bistveno več izrednih vzvodov — kot je veto v OZN —, kot jih ima Severna Koreja.

Jasno je, da je treba disciplinirati tudi ZDA, če je treba disciplinirati Korejo. In glede discipliniranja Koreje se je mednarodna skupnost relativno poenotila. O discipliniranju ZDA pa nihče niti ne govori. To nikomur še na misel ne pride. Verjetno tudi zato, ker ni jasno, kdo bi ZDA sploh lahko discipliniral.

Kar je seveda problem. Če se namreč mednarodno neodgovorno obnaša država s tolikšno količino orožja in moči in če v mednarodni skupnosti ni orodja za discipliniranje takšne države, to v praksi pomeni, da si takšna država lahko dovoli praktično vse. In ZDA si to dovolijo.

Vsi govorijo, da Severna Koreja ogroža svetovni mir. Nihče pa ne pove, da ga še bistveno bolj ogrožajo Združene države. Če ne zaradi česa drugega, pa vsaj zato, ker imajo bistveno več orožja, bistveno več politične moči, bistveno več ekonomskih in političnih vzvodov in bistveno več izrednih vzvodov — kot je veto v OZN —, kot jih ima Severna Koreja.

Laž postane resnica

ZDA prikazujejo svoje delovanje kot uvajanje Svobode, Demokracije itd. na vse konce sveta, kjer tega še ni. Zahodni mediji tovrstne utemeljitve ponavljajo tako dolgo, da to postane resnica. O kateri se ne sprašuje. V katero se ne dvomi. Čeprav je to, kar govorijo, da se dogaja, seveda zelo daleč stran od tega, kar se dogaja v resnici. 

Tisto, kar se dogaja v resnici, je to, da se je tudi v letu 2017 svetovna ureditev prilagajala predvsem, če že ne izključno kapitalskim centrom. In instrumentalizirala dobrobit držav, ki niso v tem centru. Kamor sodi tudi Slovenija. Kamor navsezadnje sodi tudi Severna Koreja. In kamor nikakor ne sodijo ZDA. Svet je urejen po željah teh centrov. Druge države ne štejejo. Enostranska razglasitev Jeruzalema za prestolnico Izraela s strani ZDA je primer te logike.

Preživetveni problemi

Leto 2017 je bilo izgubljeno tudi, ko gre za ekonomske probleme. Čeprav stalno poslušamo, da je ekonomska kriza mimo, od ponovne rasti gospodarstva in profitov niso imeli nobene koristi tisti, ki delajo redno ali zgolj občasno, ki živijo v revščini in ki nimajo družbene moči. Dobrobit ekonomskega izboljšanja gre v žepe kapitalskih centrov. Na svetovni ravni. Na evropski ravni. In tudi na slovenski ravni. Bogati postajajo še bogatejši. Revni postajajo še revnejši.

V letu 2017 nismo zmanjšali števila revnih na našem planetu, nismo zmanjšali števila tistih, ki od lakote in bolezni umirajo, nismo zmanjšali števila vojn. Skratka, nismo rešili nobenega od tistih problemov, ki predstavljajo ključne preživetvene probleme velikega dela človeštva. Ta del človeštva se veča. Ne manjša. Tako kot se manjša število tistih, ki imajo v rokah več kot polovico svetovnega bogastva.

Gospodarska rast gor ali dol

Leto 2017 je bilo izgubljeno leto tudi v tem smislu, da bi si končno že enkrat jasno zastavili centralno vprašanje današnje svetovne gospodarske ureditve. Ki ni dvig proizvodnje, kot stalno ponavljajo, temveč problem delitve dohodkov in dobička, kar nam vztrajno zamolčujejo. Niti za milimeter nismo bliže ključnemu premiku v mednarodni ekonomski ureditvi, ki zadeva spremembo modela delitve dohodka in presežka.

Nov model bi moral bistveno bolj kot dosedanji koristiti revnejšim in perifernim lokacijam. Povedano drugače: treba bi bilo vzeti kapitalskim centrom in dati svetovni periferiji. In še enkrat ni jasno, kdo bi naj takšno spremembo izvedel. Oziroma uvedel.

Jasno je samo eno: da si naš planet veliko tako zapravljenih let kot je bilo leto 2017, torej let brez resnih rešitev ključnih problemov, ki ga pestijo, preprosto ne more več privoščiti. Gospodarska rast gor ali dol.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE