Kripto Christmas: Bitbožič pa tak!

24.12.2017 / 06:08 Komentiraj
Oče: “Če si pametna, se pozanimaj in začni trgovati.” — Nehvaležna hči: “Jaz? Saj me poznaš. Zapravila bom za čevlje.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Oče mi je za božič izročil nekoliko nenavadno velik USB ključek.

“O, hvala! To si kupil sebi, ne?” sem v šali pripomnila.

“Zakaj?” se je začudil.

“Da ti bom na ključku lahko prinesla več filmov.”

Zasmejal se je in rekel: “Na tem ključku je tvoja prihodnost.”

What?

Vzel je v roke telefon, se za nekaj trenutkov zamislil in rekel: “V tem trenutku je na tem ključku 1.630€, če jih takoj vnovčiš.”

What? Najdražje darilo, ki mi ga je kupil, je bil dizajnerski plašč za 250€, pa še to je bilo darilo za božič in rojstni dan skupaj.

“Kako to misliš, 1.600€? Saj ne, da nisem vesela, ampak varne prihodnosti mi pa s tem ne boš omogočil, sem mu zabrusila.”

Nehvaležnica.

Pokazal mi je telefon in rekel: “Tole so tvoje kripto valute. Razpršil sem ti jih enako kot sebi. Pravzaprav sem ti prenakazal dobiček, ki sem ga ustvaril v zadnjih dveh tednih.”

Kripto what?

Finančne mahinacije … — ne, ne, to ni zame

“Boš rekla, da nič ne veš o tem?”

“Ja, no, slišala sem že. Nekdo si je izmislil novo valuto. Ljudje so se strinjali, da ima vrednost, in jo zdaj množično kupujejo. Nihče je ne zapravlja, ker je za realne produkte skoraj nikjer ne jemljejo oz. ker so transakcije zaradi perverzno visoke porabe elektrike tako drage. Vrednost raste nerealno hitro in ima vse znake finančnega balona. Nekateri celo pravijo, da gre za Ponzijevo shemo.”

Varčevanje, skladi, delnice, zavarovanja in ostale finančne mahinacije … — ne, ne, to ni zame. Najraje stojim z obema nogama na tleh. Z denarjem na računu. Ali v predalu, da ga lahko vidim.

“Kako lahko dvignem ta denar?”

“Preprosto. Te tri valute (bitcoin, ether, ripple) pošlji na spletno menjalnico Bitstamp in jih zamenjaj za evre. Teh šest žetonov pa zamenjaj v drugih menjalnicah.” Dal mi je še listek s tremi spletnimi stranmi, kjer lahko žetone s čudnimi, nezapomnljivimi imeni zamenjam za ethre in potem na Bitstampu spet v evre.

Zapravila bom za čevlje

OMB, sem pomislila. To moram narediti takoj, sicer ne bom nikoli. Izgubila bom ključek in potem bo šel denar in z njim vred moja prihodnost k hudiču.

“Če si pametna, se pozanimaj o tem in začni trgovati.”

“Jaz? Saj me poznaš. Zapravila bom za čevlje.”

Baje so vse kriptoborze zdaj polno zasedene in registracije sploh niso več mogoče. Polovica strank verjetno kupuje kriptovaluto za darilo, druga polovica pa jih prodati, da bi darilo lahko kupila.

No, jaz kriptovalut nisem prodala, ampak jih “holdam”. To je nova beseda, ki sem jo v zadnjih 14 dneh verjetno največkrat izgovorila. Holdam svoje najljubše žetončke. V enem tednu sem postala članica skrivne FB skupine, v katero me je dodal prijatelj od prijatelja. Vsak dan odkrijemo nov, “potencialen” žeton, ki bi lahko “eksplodiral”.

Vse rdeče!

No, danes zadeve niso več tako vesele. Dopoldan sem zapravila skoraj ¼ plače za darila, saj je moje kripto stanje precej visoko. Ko pa sem sedla za računalnik, sem se samo prijela za glavo. Vse rdeče!

Nekateri bojo očitno vseeno dobili božična darila! Očitno je moj oče edini, ki ni vnovčil kriptovalut za evre in mi kupil pravega, fizičnega darila. Druge hčerke bojo dobile nove čevlje, medtem ko bom jaz — če bo šlo tako naprej — ostala brez svojega denarja. Odkar je kriptomanija, ga tudi veliko hitreje trošim.

Božič pa tak!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE