Moja slastna zapečena krvavica. Svinja je pobezljala.

13.12.2017 / 06:08 Komentiraj
Privoščila sem si krvavico v družbi, ki mi paše. Na kraj pameti mi ni prišlo, da bi pojedla še kos kruha. Ga ne rabim.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Čeprav je čas sovražno nastrojen do mesojedcev, si drznem napisati, da mi je krvavica všeč. Šla sem na trg in si jo kupila — in kislo repo. Na to me je nateral ta mrzli čas.

Ko sem bila majhna punčka, smo v tem času pri stari mami na Igu velikokrat pripravljali koline. Stara mama je imela kmetijo. V večjem hlevu sta bili dve kravi, v hlevčku pa prašič. S staro mamo sem ga hranila pri koritu. Svinja je bila ves čas v temnem hlevčku. Šlo mi je predvsem za to, da ji dam veliko hrane, da bo debela.

Takrat si nisem utrujala glave s tem, da je to žival, ki tudi čuti. Nisem razmišljala o tem, da bi bila v resnici rada samo sita in svobodna.

Operacija porajkl

Neko poletje sem prepričala očeta, da jo je spustil na vrt. Svinja je pobezljala — oče pa za njo, da jo nažene nazaj v hlev. Pri tem si je pomagal z zadevo, ki se ji reče porajkl. Porajkl je daljša, debela, lesena palica, s katero jo je tepel in priganjal. Ko je svinja norela po vrtu, še vedno nisem razumela, da si želi svobode. Da me ne bi pomendrala, sem splezala na kozolec in se režala na ves glas.

Ob prvem jesenskem mrazu smo svinjo ponavadi zaklali. Prve koline so bile novembra. Zame prašič ni bila žival, ampak nekaj, kar je treba čim bolj nahraniti. Da si tudi žival želi svobodo, nisem pomislila. Bila sem še premlada.

Moja družina me je vzgojila v zavedno mesojedko in tega me ni sram. To, na kar sem ves čas pozorna, je samo to, da meso kombiniram z zelenjavo. Če ni solata, je pa kisla jed (repa ali zelje).

Truplojedci

Pred odhodom na trg, mi je v glavi odmevala pesem iz Podravine. Žensko dvoglasje:

“Sunašce je nisko, blatašce je sklisko. / Svirajte nam, dragi Špan, daleko je nam.”

Zaželela sem si slastno krvavico. Da jo v pečici zapečem s skorjico. H kisli repi sem dodala še matevža iz krompirja in fižola. Lepa slovenska jed.

Res bi že lahko nehala s to opolzko razvado, da jem meso. Stanisłav Lem je nas ljudi v svojih Zvezdnih dnevnikih poimenoval “truplojedci”. Zelo ogabna beseda.

Imam krvno skupino 0. To pomeni, da mi paše hrana prvotnih prebivalcev Zemlje. To je meso — predvsem jagnjetina in divjačina — ter oreščki in sadje.

Če pogledam okrog sebe, je vedno več vegetarijancev, celo veganov. Tudi za moje zdravje bi bilo morda to bolje, ampak mesu se ne bom odpovedala. Ni šans.

Poljska klobasa in češki vrabec

Te dni me je mož presenetil še z eno klobaso. Dobil jo je iz Poljske. Ni bila slaba, a moja slovenska jo premaga. 

Resnica je naslednja: rada imam evropsko kontinentalno kuhinjo. Ko sem bila mlada, nisem imela preveč stika z mediteransko. Doma smo kuhali predvsem ljubljanske jedi. Veliko je bilo drobovine: možgani, jetrca, pljučka, ledvičke in več vrst krvavic.

V Pragi sem poskusila podobno jed: kos svinjskega vratu z zeljem in žganci. Jédi rečejo vrabec.

Spoznala sem še eno značilnost kontinentalne kuhinje: jedí s kislim zeljem ali repo začinite s kumino in sladkorjem. Tako dobite okus, ki je najprej kisel, na koncu pa malo odmeva v sladkor.

Pravzaprav je to eksotika Srednje Evrope.

Keto

Da ne bi bila preveč pametna brez osnov, sem ošvrknila še Google. Iskala sem prehranjevalno piramido. Našla sem jih nešteto. Večinoma so si podobne, le da so različnih barv in vzorcev. Težko izbereš najljubšo.

Na koncu sem izbrala piramido, ki je čisto šolska.

Piramida predstavlja način prehranjevanja, ki sem ga imela v osnovni šoli. Danes mi niti na misel ne pride, da bi prehranjevalni dan začela s kruhom, krompirjem in makaroni. Ogljikovim hidratom se izogibam. Zato se je moja telesna teža zmanjšala. Jem pretežno meso in zelenjavo.

Potem sem našla še eno piramido, ki mi je bila všeč. To je objavil moški, ki ljubi svoje six-packe in bi rad izgledal kot z naslovnice Men’s Health. Razloži tudi, s kakšno dieto je prišel do njih. Dieta se imenuje keto dieta.

Kar lep primerek, če so ti všeč taki tipi. Jaz sem izbirčna. Taki niso nikdar na mojem seznamu. Se jim izogibam. Raje sama uživam svoj kos mesa brez njihove družbe. Zato sem si svobodno privoščila krvavico v družbi, ki mi paše. Na kraj pameti mi ni prišlo, da bi si zraven vzela še velik kos kruha. Ga ne rabim.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE