Migranti raus? Jelinčič, ne, hvala!

26.11.2017 / 06:08 Komentiraj
Žalostno je opazovati nove protibegunske izbruhe sredi LJ. Vsem na očeh — mediji pa pri tem niti ne trenejo z očesom.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zmago Jelinčič je te dni ne samo napovedal vložitev ustavne pobude za izpodbijanje predloga poimenovanja Džamijske ulice [ki jo je sicer napisala odvetnica Lucija Ušaj Šikovec, verjetno iz prepričanja; op. ur.], temveč je na svojo hišo — ki je tudi sedež SNS — na vidnem mestu izobesil ogromen pano, tik ob Bleiweisovi cesti. Na njem piše: “MIGRANTE VEN IZ DRŽAVE!”

Očitno si je vmes nekoliko premislil in se poigral z navidezno samocenzuro — s prekrito besedo “MIGRANTE”.

Prosim, nikar!

Dvomim, da je to bila posledica kakšne od te dni vloženih prijav zaradi storitve kaznivega dejanja po 297. členu Kazenskega zakonika.

V njegovem prvem delu o spodbujanju sovraštva in nestrpnosti je predvidena kazen do dveh let zapora:

“Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.”

Zdaj čakamo, da se slovenski novinarski ceh — ki se je pravkar dodobra obložil z nagradami — prebudi iz predzimskega spanja in ravnanje Jelinčiča vsaj problematizira. Brez ponovnega stokanja, da izgublja bitko proti socialnim omrežjem. Ker jo velikokrat izgublja upravičeno.

Ali pa bomo spet poslušali ta abotni argument, da bi to pomenilo reklamiranje tistega, ki si tega ne zasluži?

Prosim, nikar!


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v soboto, 25. novembra 2017, pod naslovom Ksenofobija, vsem na očeh, razen medijem. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

Slovenska nacionalna (z veliko) stranka (z veliko) poziva k deložaciji ali deportaciji migrantov, Facebook verzija plakata na Bleiweisovi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE