Uboga ženička je zadovoljna s kvadratnim decimetrom zemlje sredi mesta

23.11.2017 / 06:08 Komentiraj
Nikoli se nisem pretirano ukvarjala z rožami, ampak danes je to žal nehote postal moj hobi. Ker ne morem več štrikat.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Rož ne znam presajat, ampak za to prosim asistentke. Nimam pretiranih potreb. Zadovoljna sem z lončnicami ali s šopki s travnika. Moj mali vrtiček v središču Ljubljane je v glavnem zasajen s travo. Na robu pa je prostor še za kakšno vrtnico. 

Prijateljica mi je podarila rdečo vrtnico v lončku. Nekaj dni sem jo negovala s svojo bioenergijo, potem pa sem jo presadila na rob vrta. Naslednji dan je že bila prekrita s snegom. Zdaj, ko je skopnel, pa vrtnica še vedno živo rdeče cvetí. Spodbudno!

Mislim si takole: če preživi zob zime, je nedvomno taprava. Morda se bo vzpenjala po lojtrci, ki sem ji jo zabodla zraven nje. Nazorno si jo predstavljam. To je moja bioenergija. In držim pesti.

Šopek jesenskega cvetja

Na vrtni mizi pa imam velik šopek jesenskega cvetja, posušenih trav in trnovih šipkovih vejic. Vrtu daje lepo podobo.

In evo. Uboga ženička je zadovoljna s kvadratnim decimetrom zemlje sredi mesta. Še bolj pa zadovoljna z ukradenim šopkom s Toškega čela: suhe trave in šipek.

Celo poletje sem opazovala staro ženico, ki neguje vrt s cvetjem na trikotniku, kamor ne stopi človeška noga. Ob izvozu z avtoceste. Ponosno je gojila živopisane rože vseh oblik in višin. Nihče je ni preganjal, nikogar ni motila. Bila je ponosna na svoj vrt in jaz nanjo, da ji je uspelo narediti vrt sredi prometne gneče.

Ti majhni trikotniki ali kvadrati, ki jih negujemo v središču mesta, so globalno gledano precej bogi, vseeno pa nam dajejo veliko veselja.

Henry Rollins

Imam pa še eno dilemo. Tematika vrtičkov v obljudenih mestih je najbrž nepomembna in jo lahko vržem v smeti. Ampak s tem bi izdala samo sebe.

Moč, da vzgojim živo rožo med betonskimi pregradami, je velika in pomembna za človeštvo. Pa čeprav je ta moč omejena na en sam kvadratni decimeter.

Morda pa si zapojem znani rek Henryja Rollinsa: “Brazgotinasto tkivo je močnejše od navadnega. Zavedajte se te moči in naj vas ne ovira.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE