Načeloma in ne samo načeloma: intervjuji na Možina-Janševem kolodvoru

21.11.2017 / 06:10 Komentiraj
Janša je prepričljivejši — načeloma — na TV. Sploh na tej državotvorni. In s tem svojim vedno bolj žalostnim pogledom.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sploh ni noben problem — načeloma —, da dá Janša vsake toliko kak intervju za TV Slovenija.

Z Janšo lahko — načeloma — polemiziramo (če se nam ljubi ali če vidimo v tem smisel), sicer pa to menda ja ni razlog — načeloma —, da bi mu morali omejevati airtime na nacionalki?

Tudi nepriljubljeni vodja opozicije lahko kdaj kaj pove — načeloma — za glavni javni medij. Saj ni edini politik, ki na TVS nastopa, in najbrž tudi ne najbolj pogosto.

Seveda pa je s temi intervjuji na Možina-Janševem nabrežju dejansko — ne samo načeloma — cel kup problemov, za katere si delita krivdo tako Janša kot TVS.

Grdo in slabo

  • Janša je že toliko grdega in slabega povedal na račun TVS in njihovih novinarjev — četudi kdaj izjemoma kaj točnega ali celo resničnega —, da bi bilo pošteno od njega, da bi vsaj take paradne, izpostavljene nastope na TVS iz principa bojkotiral.
  • In obratno: tudi o Janši samem so novinarji TVS povedali že toliko grdega in slabega, da bi se mu že s kančkom zdravega človeškega ponosa moralo zdeti zamalo tam nastopati, pa če bi za njim dobesedno tekali in ga vlekli za rokav za intervju.
  • Janša se je že javno hvalil, da namenoma oz. iz principa ne plačuje prispevka za RTVS — ker Hanzi —, in celo javno pozival sodržavljane ali vsaj somišljenike, naj ga posnemajo. Pošteno od njega bi bilo, da bi odklanjal intervjuje za televizijo, ki je noče plačevati.
  • Janša je duhovni oče, soustanovitelj in moralni podpornik konkurenčne, parajavne, gardistične, politično tabloidne Nove24TV, ki sicer tudi dela z njim redne letne (ali celo mesečne) intervjuje, ampak mu to ni dovolj, ker je nihče ne gleda.

Problemi TVS

Problemi pa so seveda tudi na strani TVS.

  • Kot javni servis si — spet načeloma — ne morejo privoščiti, da bi iz legitimne užaljenosti ignorirali vodjo opozicije, čeprav jih kot medij omalovažuje in zmerja njihove novinarke s prostitutkami. Za nameček pa še denuncira njihov poslovni model.
  • TVS si po profesionalnih kriterijih ne bi smela privoščiti, da intervjuje z Janšo po nekem samoumevnem defaultu dela samo Možina kot novinar z deklarirano desnimi političnimi prepričanji in prostodušen simpatizer Janše in SDS.
  • TVS si po profesionalnih kriterijih ne bi smela privoščiti, da Janša pogojuje svoje gostovanje v prominentnih intervjujih z Možino. In obratno: da Možina intervjuva samo Janšo in eventualno še kdaj kakšnega desničarja.
  • TVS se nobenemu politiku ne bi smela s svojo nekorektnostjo zameriti — niti iz maščevanja za njegovo lastno nekorektnost in niti takemu medijskemu sociopatu, kakršen je Janša — do te mere, da zavrača intervjuje z novinarji po njihovi avtonomni izbiri.

Love/hate relationship

Janšev in nacionalkin love/hate relationship je nepopravljiva medijsko-politična godlja. Krivda zanjo je na obeh straneh.

SDS-ovčevo udrihanje po TVS-ovcih ni brez razloga, vendar je brez opravičila.

Janša se je v zadnjem intervjuju ošabno in brezbrižno opravičeval, da so njegove znamenite žaljive izjave vedno “samo reakcije”, s katerimi je resda prestopil prag “politične korektnosti”, vendar da je njegove inkriminirane tvite prebralo zanemarljivo malo ljudi v primerjavi z “gnilimi”, beri: fake novicami, ki jih o njem in njegovih razširja TVS (in za dobro vago še Pop TV).

Janša misli, da lahko reče karkoli, če ima prav in če se mu godi krivica — pa niti nima vedno in se mu ne vedno.

TVS pa je po drugi strani prepričana, da je njihov problem z Janšo opravičljiv, zanemarljiv ali celo sploh irelevanten, ker jim ga je navidez vsilil on.

No, z Janšo imajo vsi mediji probleme — razen njegovih in “njegovih” medijev —, vendar je problem z njim za TVS drugačen. Oni so le javni medij, ki Janše za razliko od drugih ne bi smel provocirati do te mere, da izgublja pamet in jih pljuva kot ta zadnjo sublokalno televizijo.

Masturbiranje na Twitterju

Vsakomur, ki spremlja Janšo na družbenih omrežjih, je jasno, da je (bil) v intervjuju na TV Slovenija popolnoma drugačen. Celo iz pogovora z Možino — ki je neprekosljivo nesposoben spraševalec — je razvidno, da bi Janša lahko bil dober in konstruktiven (opozicijski) politik, če bi se le vzel v roke — ali če bi ga vzel kdo drug.

Biti pred kamero na nacionalki v eminentnem terminu naredi iz človeka nekaj drugega kot viseti za računalnikom in masturbirati na svoje nezmotljive domislice pred tistimi par tisoč vasezaverovanimi slovenskimi političnimi in socialnimi opinion makerji na Twitterju.

Nikjer na svetu in na nobenih volitvah nima Janša toliko podpornikov — in toliko tako gorečih — kot na Twitterju. Pa tudi sovražnikov si nikoli in z ničimer ni pridobil toliko kot s ponarodelimi in škandaloznimi izjavami na Twitterju.

Janša je prepričljivejši — načeloma — na televiziji. Sploh na tej državotvorni in sploh s tem svojim vedno bolj žalostnim pogledom.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE